Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Focusop 2013

Uit Bokt


Een overzicht van alle jaargangen 'Focus op' vind je hier: Bokt:Focusop

Week 51 2013

Focus op:

Een hoornscheur komt helaas nogal eens voor. Scheuren zitten altijd verticaal en kloven horizontaal. Kloven komen vaak door een defect in de kroonrand, zoals een daar uitgebroken hoefzweer of wondje. Het duurt ongeveer een jaar voordat een hoef helemaal uitgegroeid is, zolang blijf je de kloof ook zien want deze moet helemaal van boven naar beneden uitgroeien.

Oorzaak of etiologie

Een hoef is geen massief geheel zoals soms nog wel eens gedacht wordt en kan inscheuren. Als één van de onderdelen van de hoef niet gezond is, kan er elders een defect of onbalans optreden. Als een paardenhoef bijvoorbeeld constant scheef bekapt wordt, een verkeerde vorm heeft of verkeerd afslijt doordat de beenstand van het paard scheef is, komt er op een bepaald gedeelte van de hoef teveel druk of ‘spanning’.

Ook andere hoefproblemen zoals hoefzweren, rotstraal of het slecht nagelen door de hoefsmid kunnen mogelijke oorzaken zijn. Waar de hoefwand beschadigd wordt kan een holte ontstaan. Daaronder kan zich ook nog eens white line disease gaan vormen. Andere factoren die invloed hebben op het ontstaan van hoornscheuren zijn de hoeveelheid beweging die het paard krijgt, de voeding en zijn algemene gezondheid. Lees verder

Wist je dat?

  • ... er ruwvoer bijgevoerd moet worden vanaf het moment dat er te weinig gras op de wei staat?
  • ... extended lope een veruimde galop is in de westernsport waarbij het paard niet veel sneller mag gaan?
  • ... een rozet de frontriem bevestigt aan de rest van een menhoofdstel.

Foto van de week

Jousting 1.jpg
Jousting is een sport die gebaseerd is op de riddertournooien zoals die in vroeger tijden gehouden werden.

Week 50 2013

Focus op:

Een combinatie in de ronding

Barrelracing is een onderdeel van de westernsport dat puur op tijd gereden wordt. De snelste starter wint.

Vroeger was paardrijden in Amerika een echte mannensport, of liever gezegd, voor cowboys. Er waren grote wedstrijden voor rodeo, roping en na afloop kwam het bier op tafel. De meeste vrouwen vonden hier weinig aan, maar ze moesten wel altijd mee als groom voor hun man. Enkele cowgirls besloten voortaan ook eens hun eigen paarden mee te nemen. Er was echter weinig te doen op het terrein: er lagen alleen wat oude tonnen. Het spelletje dat ze bedachten is intussen een zeer populair onderdeel in de western.

Gereden wordt een driehoek waarop op vaste afstanden barrels (tonnen) staan. Je mag zelf kiezen of je eerst de linker- of de rechterbarrel neemt, hierbij kan je voordeel doen van de beste kant van je paard. Als je bijvoorbeeld op de rechterbarrel start, heb je een bocht naar rechts en twee naar links, en dit is gunstig als je paard een sterkere linkerhand heeft. Nadat de voorste twee tonnen zijn gerond, moet de achterste worden gerond. Vervolgens moet je zo snel mogelijk terug naar de startlijn. Dit pattern wordt het 'Cloverleaf' pattern genoemd. Wanneer de combinatie de barrel om laat vallen, levert dit vijf strafseconden op, wat in weinig gevallen nog tot een eerste plek kan leiden.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... er een aantal goede tips voor het vinden van een verzorgpaard te vinden zijn op de Bokt Wiki?
  • ... het van groot belang is om het juiste rijbewijs te hebben als je met de trailer op pad gaat?
  • ... je namelijk een flinke boete kunt krijgen en ook niet verzekerd bent als je daar niet aan voldoet!

Foto van de week

Duitse classic pony hoofd.jpg
Een Duitse Classic Pony tijdens een fotoshoot.

Week 49 2013

Focus op:

De naam hippocampus (Ἱπποκάμπη of Ἱππόκαμπος) of hippokampos is afkomstig uit de Griekse mythologie, maar wordt ook afgebeeld door andere bevolkingsgroepen. Hippokampos is een samenstelling van "paard" en "monster". Het is een zeepaard dat in oceanen leeft en volgens de verhalen verschillende zee-varianten van het paard kent. De bekendste variant heeft het hoofd en voorbenen van een paard, het geschubde onderlijf van een vis en de staart van een dolfijn. Andere zeepaard varianten hebben geen hoeven maar poten met vliezen of een vin in plaats van manen. Ook zijn er zeepaard varianten met vleugels of een hoorn. De hippocampus heeft haar naam te danken uit de afleiding van het latijn in de Griekse mythologie. Echter komt het zeepaard ook voor bij in andere geloven en mythes, zoals de Phoenicische-, Lydische, Romaanse-, Etruskische- en Pictische mythologie.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... het moment dat een springpaard boven de hindernis zijn hoofd, hals en rug rond maakt basculeren wordt genoemd?
  • ... de tomatenplant giftig is voor paarden?
  • ... het couperen van staarten van (trek)paarden zonder medische reden al sinds 2001 bij wet verboden is?

Foto van de week

Dravermonte.jpg
Een draver tijdens een monté koers in Frankrijk.

Week 48 2013

Focus op:

Paarden zijn er in vele kleuren

Er bestaan veel kleuren in de paardenwereld. Lichtbruin of zwart met witte vlekken, donkere manen of zilverappels, de variaties lijken eindeloos. En soms is het moeilijk te zien welke kleur een paard precies heeft. Is een zwart paard wel echt zwart, of is het toch heel donker bruin? Waar komen de lichte manen vandaan bij een zweetvos? En hoe kan het dat een zwarte merrie en een zwarte hengst toch een vos-veulen krijgen?

Er is zoveel onderscheid dat het af en toe moeilijk is een paard een kleur te geven. Heel belangrijk zijn de verschillende genen die invloed hebben op de kleur. Om dit echt goed te begrijpen is het daarom belangrijk wat af te weten van erfelijksheidsleer/kleurvererving.

Lees verder


Wist je dat?

  • ... De Eriskay‎ een ponyras is dat afkomstig is van een eiland voor de Schotse kust.
  • ... sobere paardenrassen zoals Shetlanders, Haflingers en Friezen gewoon buiten kunnen blijven in de winter?
  • ... ze daarbij wel een schuilstal nodig hebben die hen beschermt tegen regen en wind?

Foto van de week

Dekhengst Kroonjuweel.jpg

Week 47 2013

Focus op:

AthinaOnassis.jpg

Athina Onassis de Miranda is een Griekse springamazone en getrouwd met Alvaro de Miranda.

Athina Onassis de Miranda werd geboren in Neuilly-sur-Seine op 29 januari 1985 onder de naam Athina Roussel. Toen haar moeder in 1988 overleed bleef Athina als enige erfgename van de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis over. Haar opa was namelijk in 1975 overleden en haar tante was jong om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk. Athina zelf was enigst kind. Op haar 18e zou ze het eerste deel van de erfenis krijgen, namelijk 2,45 miljard euro in onroerend goed, bedrijven, aandelen, kunst en een privé-vliegtuig. Op haar 21e kreeg ze nog eens 1,8 miljard euro. Athina werd na de dood van haar moeder opgevoed door haar Franse vader en Zweedse stiefmoeder, Gaby Landhage.

Op 3 december 2005 trouwde ze met Álvaro Affonso de Miranda Neto en veranderde haar naam Athina Roussel in Athina Onassis de Miranda.

Lees verder


Wist je dat?

  • ... VNSK staat voor Vereniging Nederlandse Studentenruiters Kampioenschap?
  • ... Het Hunter zadel een 'Engels' veelzijdigheidszadel is met eerder de neiging naar springen dan naar dressuur?
  • ... Het Finse paard, oftewel Suomenhevonen, het enige inheemse paardenras van Finland is?

Foto van de week

Azteca1.jpg
De Azteca is een paardenras afkomstig uit Mexico.

Week 46 2013

Focus op:

Eriskay1.jpg

De Eriskay pony is een zeldzaam ras dat afkomstig is van het eiland Eriskay. Dit eiland behoort bij de Hebriden, een eilandengroep voor de kust van Schotland. Tegenwoordig zijn er slechts enkele honderden Eriskay pony's over de wereld verspreid.

De Eriskay pony's hebben verre Noorse en Keltische voorvaderen. Dit is bewezen tijdens onderzoeken naar de proporties van de Eriskay pony's in verhouding tot de prehistorische paardentekeningen gevonden in Schotland.

De pony's werden tot in de 19e eeuw met name gebruikt als lastdieren en dankzij het ruige klimaat op het Eriskay eiland ontwikkelden de pony's dichte vachten, manen en staart die zich aanpasten aan het winderige, koude en ruige klimaat. Dankzij het sterke karakter van de pony's werden de Eriskay's de drijvende kracht achter vele gezinnen, die de sterke pony's nodig hadden tijdens het werk.

Echter, in 1970 kwam men tot de ontdekking dat er nog maar 20 rasechte Eriskay pony's waren en nog maar één echte hengst. Dit resulteerde in de samenwerking van een dominee, dokter, dierenarts, wetenschapper en boeren voor de behouding van het ras. Dankzij deze samenwerking heeft het aantal pony's nu rond de 420 bereikt, terwijl de Eriskay Pony Society zich inzet om dit aantal te verhogen.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... Atypische myopathie een gevaarlijke spierziekte is die veroorzaakt wordt door het eten van Esdoornbladeren.
  • ... Filly Triple Crown bestaat uit 3 renwedstrijden alleen voor merries?
  • ... Slechts 8 merries waren tot nu toe in staat om alle 3 de wedstrijden te winnen en de Filly Triple Crown op hun naam te schrijven.

Foto van de week

Amdraver03.jpg
Een 2 jarige Amerikaanse draver voor een sulky.

Week 43 + 44 2013

Focus op:

De krullende vacht

De ziekte van Cushing wordt tegenwoordig meestal PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) of Cushing like syndrom genoemd. Het is een afwijking in de productie van cortisol die leidt tot symptomen als een vacht met lange haren en verslechterde conditie.

De ziekte is vernoemd naar de Amerikaanse neurochirurg Harvey Cushing (1869-1939) die de ziekte als eerste beschreef in 1932. De ziekte van Cushing - ook wel het syndroom van Cushing genoemd - komt voor bij mensen en dieren, waaronder paarden en honden Bij paarden wordt de ziekte van Cushing meestal veroorzaakt door een tumor in het middendeel van de hypofyse, in de hersenen van het paard. De hypofyse heeft onder andere als taak om op grond van de concentratie cortisol in het bloed stimulerende of remmende signalen af te geven naar de bijnier die verantwoordelijk is voor de cortisol productie. Bij paarden met de ziekte van Cushing gaat dat mis.

De tumor is goedaardig en kan voorkomen bij zowel paarden als pony’s. Toch komt de ziekte vaker voor bij merries (63 procent) en pony’s. De ziekte van Cushing uit zich vaak op latere leeftijd (20+), maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... het belangrijk is dat je paard helemaal schoon en droog is als je hem wil scheren?
  • ... het wettelijk verplicht is om elk geneesmiddel te voorzien van een bijsluiter?
  • ... het paard dat de hoofdrol speelt in de film War Horse Joey heet?

Foto van de week

Haflinger Sooty1.png
De appeltjes op de vacht van deze Haflinger worden veroorzaakt door het sootygen.

Week 39 + 40 2013

Focus op:

Een jockey

Een jockey is een lichte ruiter/amazone die renpaarden uitbrengt in races op renbanen als bijvoorbeeld Duindigt. Jockey's zijn vaak licht van gewicht, zo hoeft het paard minder gewicht mee te nemen en kan het dus sneller rennen. Om nog lichter te zijn hebben jockey's korte beugels, waarin ze de hele race staan. Zo wordt hun gewicht gemakkelijker gedragen door het paard.

Over het algemeen werken jockey's freelance en worden ze ingehuurd door de trainers. Vaak krijgen de jockey's gewoon loon en een percentage van het prijzengeld. Jockey's beginnen vaak door 's morgens de renpaarden te gaan trainen. Uiteindelijk worden ze dan leerling jockey. Een leerling jockey wordt ook wel "bug boy" genoemd omdat het tekentje dat achter hun naam komt op een kevertje lijkt (kever = bug). Een jockey moet een certificaat hebben om echt intressante wet races te rijden. Toch rijden er ook wel leerling jockey's mee. Deze leerling jockey's hebben een leraar, vaak een trainer, die hun de kneepjes van het vak leert. De trainer kan er bij een handicap race voor zorgen dat het paard een paar kilo minder hoeft te dragen als die een leerling jockey op zijn rug mee draagt.


Wist je dat?

  • ... Een Trojka een speciaal soort driespan is, afkomstig uit Rusland?
  • ... Seattle slew een Amerikaans renpaard was dat in 1977 de Triple Crown wist te winnen?
  • ... De strokorrel gebruikt kan worden als alternatief voor stro in de stal?

Foto van de week

Drumhorse1.jpg
Een Drumhorse is een kruising van de Gypsy Cob met Shires, Clydesdales en Friese Paarden.


Week 37 + 38 2013

Focus op:

Dudinturkoman1901.jpg

De Turkoman – ook wel Toerkmener of Turkmeen – was een Centraal Aziatisch paardenras, dat eeuwenlang gefokt en gehouden werd door nomadische stammen in een gebied dat zich uitstrekte van de Kaspische Zee tot het Altai gebergte in Siberië. Hoewel het ras niet is uitgestorven, is de benaming voor de huidige paardenfokkerij te veel een verzameling van verscheidene nauw verwante nomadenpaarden en is het daardoor alleen nog in de regio zelf in gebruik. Sinds de twintigste eeuw is de naam Turkoman in onbruik geraakt ten opzichte van het afzonderlijk benoemen van de verschillende 'typen'.

De Turkoman omvat zes paardenrassen: de Akhal-Teke, de Goklan, de Tekke, de Iomud, de Yamut en de Yabou. Echter, slechts de Akhal-Teke wordt als ras gezien omdat het als enige gebruik maakt van een gesloten stamboek. Onder de overige Turkomans wordt immers af en toe nog kruislings gefokt om de paarden niet te extreem typisch te maken.

De Turkoman wordt door wetenschappers erkend als één van de oudste door de mens gefokte paardenrassen ter wereld. Alleen het Kaspische paard ging hem voor. Lees verder

Wist je dat?

  • ... Een Barouchet een vierwielig landelijk rijtuig is dat vroeger veel gebruikt werd in het noorden van Nederland?
  • ... IJzer een sporenelement is waar paarden met een normaal rantsoen zelden teveel of te weinig van binnen krijgen?
  • ... Charles Pahud de Mortanges was een Nederlandse military ruiter die 4 Olympische gouden medailles won voor Nederland tussen de 1e en de 2e wereldoorlog.

Foto van de week

Feria.jpg
Een spaanse ruiter en amazone in traditionele kledij op een PRE tijdens een feria.


Week 35 + 36 2013

Focus op:

Click!

Clickertraining is een manier van omgaan met je paard, waarbij je het paard op precies het juiste moment van gewenst gedrag aangeeft dat dàt is wat je van hem/haar vraagt. Het hulpmiddel hierbij is de clicker, te vergelijken met het kinderspeeltje de kikker-klikker. Met deze clicker kun je op precies het goede moment een aangeven aan je paard: “Braaf!! wat je nu net deed is heel goed, dat wilde ik van je”.

Het mooie van clickertraining is dat je je paard, hoe ver het ook van je weg is en bij elke arbeid, altijd kunt zeggen “Braaf! Goed zo!” op precies het goede moment Als je alleen wat lekkers geeft, zal dat nooit zo goed getimed kunnen zijn dat het paard het ook daadwerkelijk kan gaan associëren aan het gevraagde gedrag. Je kunt niet tegen een paard zeggen: hier dit brokje is voor die mooie overgang daarnet met longeren... de click kan dit wel op het moment zelf van die mooie overgang.

Een paard moet natuurlijk wel leren dat de click betekent dat er wat lekkers aan gaat komen. Dit doe je door een aantal keer achter elkaar precies dat te doen: je clickt en geeft meteen een brokje. Doe dat een keer of 7 achter elkaar en herhaal gedurende enkele dagen. Waarschijnlijk heeft je paard al heel snel door dat een click iets lekkers oplevert.

Door de oefening die je het paard wil leren nu in heel kleine stapjes te verdelen maak je het zo makkelijk mogelijk voor het paard om het juiste te doen. Als hij dat dan doet volgt de click en de beloning.

Bij clickertraining wordt uitgegaan van beloning van het positieve gedrag van het paard. Het gewenste gedrag wordt beloond, het niet gewenste gedrag wordt genegeerd. Als je paard iets doet dat je echt niet wil, dus eigenlijk heel stout is, dan draai je je om en negeert hem even volledig. Lees verder

Wist je dat?

  • ... Basculeren betekent dat een springpaard boven de hindernis zijn rug ontspant en zijn hoofd, hals en rug rond maakt?
  • ... HYPP staat voor hyperkalemic periodic paralysis, een spierziekte die vooral bij Quarters voorkomt?
  • ... Meiklokjes, ook wel Lelietje-van-dalen genoemd zowel vers als in hooi giftig zijn voor paarden?

Foto van de week

Charlotte Dujarding met Valegro.jpg
Charlotte Dujardin werd dit weekend Europees kampioene dressuur met haar paard Valegro.

Week 31 2013

Focus op:

Weidebeheer is van belang om het weiland in goede conditie te houden, zodat er voldoende gras blijft staan en kale plekken en onkruid tot een minimum beperkt blijven.

Nieuw weiland

Een nieuwe weide wordt meestal door een loonwerker aangelegd. Het bestaande (wei)land of het onkruid wordt doodgespoten met een algemeen werkend middel, en ongeveer 14 dagen later wordt het land bemest (met natuurlijke mest of kunstmest), geploegd, geëgd of gefreesd en ingezaaid. Meestal wordt voor paardenweides grasmengsel BG4, BG5 of BG11 gebruikt. Inzaaien van weiland kan het beste in april of in september gebeuren. Dan is de grond al of nog warm genoeg voor een snelle kieming, en valt er genoeg regen. Op natte gronden kan het noodzakelijk zijn drainage aan te brengen.

Bij zaaien in het voorjaar kan het verstandig zijn om na 4 tot 6 weken opnieuw te bemesten. Eerst een keer hooien is ook beter om een goede beworteling te krijgen, evenals beweiden met schapen. Met hun kleine hoefjes trappen zij de grond mooi aan. Nadat de eerste snee van het gras eraf gehaald is, kan de weide voor paarden in gebruik worden genomen.Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Icelandic water.JPG
Een IJslander en zijn amazone gaan door het water op IJsland.

Week 22 2013

Focus op:

Het dameszadel is een zadel waarbij je met twee benen aan dezelfde kant van het paard zit in amazonezit (ook wel dameszit genoemd), over het algemeen aan de linkerkant. Hierdoor is het mogelijk om ook met rok op het paard te zitten. De linkervoet rust in een stijgbeugel, het rechterbeen ligt losjes over de voorkant van het zadel. Voor de hulpen die normaal met het rechterbeen gegeven worden, wordt nu een cane of lange zweep gebruikt.

Bouw van het zadel

Boom en singels

De boom van een dameszadel is anders van vorm, en ook veel zwaarder dan van een herenzadel. Het zadel zelf heeft een brede bijna platte zitting. Het meest opvallende aan het dameszadel is dat de zweetbladen niet symmetrisch zijn. Het linkerzweetblad is breed zodat zowel het rechterbeen aan de voorkant en het linkerbeen aan de achterkant hiertegen kunnen rusten. Het rechterzweetblad, waar alleen de singelstoten zitten, is veel smaller en kleiner.

Vanwege de asymmetrische vorm en belasting heeft een dameszadel naast een normale singel ook een balanssingel die het zadel in positie houdt. De losse balanssingel loopt van de linkervoorkant naar de rechterachterkant van het zadel. Het alternatief is een vaste balanssingel die aan de rechterkant aan de normale singel wordt bevestigd. Lees verder

Wist je dat?

  • ... een westernzadel heeft geen stoten om een singel direct aan vast te maken, maar dat je daarvoor stukken leer of nylon gebruikt?
  • ... de cantle het boogje aan de achterkant van de zitting van een zadel is?
  • ... het hunter zadel een 'Engels' veelzijdigheidszadel is met eerder de neiging naar springen dan naar dressuur?

Foto van de week

Straal.jpg
Close-up van de straal, onderdeel van de hoef.

Week 21 2013

Focus op:

De Belmont Stakes is een Amerikaanse klassieke race die onderdeel uit maakt van the Triple Crown. Het is een race voor 3-jarige paarden. Meestal lopen die paarden ook de Kentucky Derby, en de Preakness Stakes.

De eerste Belmont Stakes werd verreden op het Jerome Park Racetrack in The Bronx in 1866. De race werd gefinancierd door August Belmont Sr. Naar hem is de race uiteindelijk ook vernoemd. De race werd tot 1890 verreden in het Jerome Park en verhuisde daarna naar het Morris Park Racetrack. Daar bleven ze tot het jaar 1905. Toen werd het nieuwe Belmont Park geopend en verhuisden ze daarheen. Daar zitten ze nu nog altijd. In 1911 en 1912 zijn er twee jaar geen Belmont Stakes geweest wegens een verbod op gokken.

Succesvolste trainers

  • James G. Rowe, Sr.: 8 overwinningen
  • Sam Hildreth: 7 overwinningen
  • Jim Fitzsimmons: 6 overwinningen
  • Woody Stephens: 5 overwinningen
  • Max Hirsch, D. Wayne Lukas, Robert W. Walden: 4 overwinningen
  • J. Elliott Burch, John M. Gaver, Sr., Lucien Laurin, Frank McCabe, David McDaniel: 3 overwinningen Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Grand National gezien wordt als de meest bekende, meest legandarische steeplechase ooit?
  • ... een handicap race een race is waar alle paarden een 'handicap' meekrijgen in de vorm van extra gewicht op hun rug?
  • ... de Preakness Stakes iéén van de bekendste Amerikaanse paardenraces is?

Foto van de week

Red Pollard.jpg
Jockey Red Pollard met het paard Seabiscuit.

Week 20 2013

Focus op:

Een hoornscheur komt helaas nogal eens voor. Scheuren zitten altijd verticaal en kloven horizontaal. Kloven komen vaak door een defect in de kroonrand, zoals een daar uitgebroken hoefzweer of wondje. Het duurt ongeveer een jaar voordat een hoef helemaal uitgegroeid is, zolang blijf je de kloof ook zien want deze moet helemaal van boven naar beneden uitgroeien.

Oorzaak of etiologie

Een hoef is geen massief geheel zoals soms nog wel eens gedacht wordt en kan inscheuren. Als één van de onderdelen van de hoef niet gezond is, kan er elders een defect of onbalans optreden. Als een paardenhoef bijvoorbeeld constant scheef bekapt wordt, een verkeerde vorm heeft of verkeerd afslijt doordat de beenstand van het paard scheef is, komt er op een bepaald gedeelte van de hoef teveel druk of ‘spanning’.

Ook andere hoefproblemen zoals hoefzweren, rotstraal of het slecht nagelen door de hoefsmid kunnen mogelijke oorzaken zijn. Waar de hoefwand beschadigd wordt kan een holte ontstaan. Daaronder kan zich ook nog eens white line disease gaan vormen. Andere factoren die invloed hebben op het ontstaan van hoornscheuren zijn de hoeveelheid beweging die het paard krijgt, de voeding en zijn algemene gezondheid. Lees verder

Wist je dat?


Foto van de week

JFP 08.jpg
Jean-François Pignon tijdens een show op Horse Event 2009.

Week 19 2013

Focus op:

Het Tenessee Walking Horse is een gangenpaard uit Amerika dat in Nederland relatief weinig voorkomt.

Geschiedenis

Het ras is in het midden van de 19e eeuw ontstaan uit Narragansett, Canadian Pacer, Standardbred, Volbloed Morgan, en American saddlebred paarden. Het ras werd toentertijd veel gebruikt op de uitgestrekte katoenplantages in het zuiden van de VS. Men had een paard nodig dat lange afstanden af kon leggen, terwijl de ruiter comfortabel kon zitten.


Exterieur

De Tennessee Walker is een licht (show-type) tot middelzwaar (‘plantage’-type) gebouwd gangenpaard. Het ras is ook middelgroot (1.50 – 1.60) en daarmee één van de grotere gangenpaardenrassen. Ze hebben meestal vrij grote hoofden, met een rechte tot bolle neuslijn. Soms echter komen ook veel verfijndere types voor, met bijna een Arabische uitstraling. Verder heeft de TWH een lange schuine schouder, een korte rug met sterke lendenen en een licht aflopend kruis. De onderlijn is meestal langer dan de bovenlijn, zodat de achterbenen goed onder kunnen treden. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Tenessewalkinghorsestand.jpg
Standfoto van een Tennessee walking horse

Week 18 2013

Focus op:

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen 2 botten. Botten zelf zijn onbuigbaar en een gewricht geeft het skelet haar bewegingsmogelijkheid door middel van een scharnierpunt. Tijdens het bewegen komen er grote krachten op sommige gewrichten te staan en daarom zijn de botuiteinden beschermd door kraakbeen. Het gewricht wordt omgeven door het gewrichtskapsel dat door pezen en spieren verstevigd wordt en dat het gewricht bij elkaar houdt. Binnenin het gewricht bevindt zich de gewrichtszak, de producent van de gewrichtsvloeistof synovia, dit smeert het gewricht.

Soorten gewrichten

Er zijn verschillende soorten gewrichten die allemaal op hun eigen manier kunnen bewegen. De manier waarop een gewricht kan bewegen hangt af van zijn vorm. Sommige vormen staan alleen beperkte bewegingen toe, terwijl andere meer bewegingsvrijheid bieden. Het scharniergewricht is de eenvoudigste vorm van een gewricht: het kan alleen maar naar voren en achteren bewegen. Het kogelgewricht zorgt voor het grootste bewegingsbereik: op en neer, voor en achter en in het rond. Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Brumby een wild paardenras uit Australië is?
  • ... de slipjacht een tak van sport is waarbij een meute honden een geurspoor volgt?
  • ... Cholecystokinine wordt geproduceerd door de epitheelcellen aan het begin van het duodenum?

Foto van de week

Oleander.jpg
De Oleander (Nerium oleander) is onderdeel van de Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae) en heeft rozerode of witte bloemen en is giftig voor paarden.

Week 17 2013

Focus op:

Een fructaan is een polymeer van fructosemoleculen met één saccharosemolecuul. Oftewel : Fructaan is een wateroplosbaar koolhydraat.

Het metabolisme van glucose in gras is zeer sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, waardoor hoge concentraties van fructaan in het gras kunnen ontstaan. Dit overschot aan koolhydraten wordt in het spijsverteringsstelsel van het paard geactiveerd tot een overschot aan melkzuur als het opgenomen wordt door het paard. Hierdoor raakt het gehele glucose metabolisme in het paard van streek wat vervolgens hoefbevangenheid bij het paard kan veroorzaken.

Toelichting op ontstaan fructaan in gras en planten

Fructaan is een bouwstof die een plant of grassoort aanmaakt als gevolg van fotosynthese. Fotosynthese is een proces dat ontstaat onder invloed van zonlicht. Planten en grassoorten hebben fructaan nodig om andere stoffen te kunnen produceren en zo te kunnen groeien. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Merrieveulen.jpg
Een merrie met veulen aan de voet.


Week 16 2013

Focus op:

Op het eerste gezicht lijkt de paardenhoef een sterk, onbuigzaam geheel. Niets is echter minder waar. De hoef is namelijk vrij flexibel, bij elke pas dat het paard zet neerzet, zet de hoef uit. Als het paard het been vervolgens weer optilt krimpt de hoef weer wat in. Dit wordt het hoefmechanisme genoemd.

Waarom hoefmechanisme

Mensen hebben in de bloedvaten kleine klepjes zitten, die er voor zorgen dat het bloed dat door het hart vooruit gepompt wordt niet terug stroomt. Deze klepjes voorkomen ook dat het bloed niet door de zwaartekracht naar onze tenen zakt. Een paard heeft deze klepjes niet. Het hoefmechanisme ´helpt´ het hart om het bloed uit de benen, weer omhoog te pompen. Zonder het hoefmechanisme zou het hart zwaarder moeten werken en de doorbloeding in de onderbenen slecht zijn. Er wordt niet voor niets gezegd dat een paard 5 harten heeft. Het hart dat het bloed rondpompt en zijn vier hoeven die helpen. Dit ´systeem´ zorgt ervoor dat de benen van een paard zo dun mogelijk kunnen zijn, want hoe dunner de benen, des te sneller een paard kan lopen.

Waarom een goede doorbloeding?

Een goede doorbloeding is voor het hele lichaam van groot belang, maar ook in een paardenbeen. Het bloed voert voedingsstoffen voor de spieren met zich mee en afvalstoffen af. Deze toe- en afvoer van stoffen zijn ook voor het goed functioneren van de benen en de hoeven belangrijk. Zonder een goed functionerend hoefmechanisme zal er een slechte doorbloeding van de benen ontstaan, waardoor op weer allerlei kwalen kunnen ontstaan. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Palomino.jpg
Een palomino op een halter show.

Week 14 2013

Focus op:

Het paardenhotel is een tijdelijke stalling voor paarden, speciaal opgezet voor paardeneigenaren die voor een bepaalde periode niet zelf voor het paard kunnen zorgen. Bij een paardenhotel staat het paard in vol-pension en het paardenhotel zorgt ervoor dat het paard alles krijgt wat het nodig heeft.

In een paardenhotel kunnen paarden ondergebracht worden als de eigenaar voor langere tijd op vakantie gaat, maar er komen ook veel paarden die moeten revalideren van een blessure of operatie. Revalideren voor paarden houdt meestal in dat de paarden gecontroleerd moeten bewegen. Dit betekent dat ze niet los mogen lopen in de wei of in een paddock omdat de kans op blessures dan te groot is. Daarvoor in de plaats worden ze dan aan de hand gestapt of bijvoorbeeld langzaam in een stapmolen. Ook kan het zijn dat ze speciaal voer nodig hebben of dat ze vijf of zes keer per dag een klein beetje voer krijgen (bijvoorbeeld na een buikoperatie). Goede begeleiding en verzorging is voor een spoedig herstel noodzakelijk en dat kan in een paardenhotel geboden worden. Er zijn 24 uur per dag mensen aanwezig die de paarden de specialistische en intensieve zorg geven die ze nodig hebben.

Het hele jaar door ontvangt een paardenhotel gasten. In de zomer maanden is het vooral erg druk, rond de jaarwisseling, wintersport en voorjaarsvakanties. Gemiddeld verblijven de hotelgasten 2 tot 3 weken, revalidatie paarden vaak enkele maanden. Lees verder

Wist je dat?

  • ... een manege een plek is waar in besloten kring paard of pony gereden wordt?
  • ... pollenallergie of ook wel hooikoorts genoemd, een allergische reactie op het stuifmeel van bloemen, bomen, grassen en struiken is?
  • ... in de rijbaan een aantal bakregels of voorrangsregels gelden om te zorgen dat ruiters elkaar niet hinderen?

Binnenbak.jpg
In een binnenbak kan je met slecht weer droog rijden.

Week 13 2013

Focus op:

De Henson of het Henson paard is een ras uit Noord-Frankrijk, dat speciaal is gefokt voor (toeristische) buitenritten.

Geschiedenis

Het Henson paard is een idee wat in de begin jaren '70 in de Sommebaai (Noord-Frankrijk) bedacht is om het ideale paard te creëren voor (toeristische) buitenritten. Bernard Bizet, Lionel en Marc Berquin stonden aan de wieg van dit experiment tussen het kruisen van warmbloeden en koudbloeden. De kruisingen bestonden uit warmbloed paarden zoals de Selle Français, Franse Draver en de Anglo-Arabier met Fjordenpaarden. Sinds 2003 is het Henson paard erkend door het Franse Haras Nationaux. Lees verder

Wist je dat?

  • ... het prettig is om bij het rijden laarzen te dragen?
  • ... een bodyprotector is een veiligheidsvest dat eruit ziet als een strakke bodywarmer?
  • ... veiligheidsbeugels op de markt zijn die zo ontworpen zijn dat de voet bij een val makkelijk loskomt uit de beugel, zodat de ruiter niet meegesleurd wordt?

Foto van de week

Zilverappelzwarte-rmh.jpg
Een zilverappelzwarte Rocky mountain horse

Week 11 2013

Focus op:

Renpaarden zijn de paarden die voor de rensport gebruikt worden. Over het algemeen wordt met de term Engelse volbloed paarden bedoeld, aangezien de meeste races voor dat ras georganiseerd worden. Maar er wordt ook geracet met andere rassen.

In Nederland bijvoorbeeld, worden ook ook aparte races voor Arabische volbloedpaarden georganiseerd op Duindigt. En de Quarter ontleent zijn naam aan de 'quarter mile races' waarin het ras uitblinkt.

Geschiedenis

In Engeland werden al in de 17de eeuw paarden rennen georganiseerd. Echter vonden ze de paarden destijds niet snel genoeg. Daarom besloot men 3 arabische hengsten te importeren. Deze zouden aan de wieg staan van een nieuw ras: De Engels Volbloed. In 1793 werd het Engels volbloedstamboek opgericht. De Engels volbloed wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als renpaard en wordt beschouwd als het snelste ras op deze aardbol. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Krauwen2.jpg
Paarden aan het krauwen, een vorm van sociaal gedrag.

Week 10 2013

Focus op:

Zizi Top is een bruine KWPN hengst, geboren op 19 juni 2004 en goedgekeurd in 2007 als dekhengst bij het KWPN. Zijn vader is de dressuurhengst Tango, die onder Hans-Peter Minderhoud uitgebracht wordt in de Grand Prix dressuur.

Afstamming en Signalement

Zizi Top is een bruine KWPN hengst met de stokmaat van 1.68 meter. Als aftekeningen heeft hij aan het linker achterbeen een witte kroonrand.


Afstamming van Zizi Top
Zizi Top Tango Jazz (preferent) Cocktail (preferent)
Charmante (keur)
O.Bertje (keur, preferent) Contango (preferent)
Cordola (ster, preferent)
Litchy (elite, sport(drs), preferent, prestatie) Ferro (preferent) Ulft (keur)
Brenda (ster, preferent, prestatie)
Vrona (keur, sport(drs), preferent, prestatie) Officier
Ransi

Lees verder

Wist je dat?

  • ... een Paid Warm Up klasse een niet officieel erkend wedstrijdonderdeel is binnen de westernsport?
  • ... paarden een eigen leergedrag hebben en in de omgang belangrijk is je hier bewust van te zijn?
  • ... schriktraining helpt om paarden aan enge dingen te laten wennen?

Foto van de week

Mustang reenactment.jpg
Een mustang doet mee aan het naspelen van een cavalerie actie.

Week 9 2013

Focus op:

De paarden predictor (merknaam Wee-Foal-Checker) is een snelle en makkelijk uit te voeren urine test om te helpen bepalen of een merrie (nog steeds) drachtig is.

De test

complete Wee-Foal-Checker

De urinetest is ontworpen als diagnostische hulp, om drachtigheid bij merries van alle paardenrassen aan te kunnen tonen, zonder dat er opgevoeld of gescand hoeft te worden. Er wordt getest op de aanwezigheid van het hormoon estrone sulphate dat bij drachtige merries in de urine wordt aangetroffen.

Belangrijk om te weten is dat de paarden predictor de gezondheidsonderzoeken (onder andere het uitsluiten van tweelingdracht) van de dierenarts niet vervangt, maar slechts als hulpmiddel dient.

De test is in twee varianten verkrijgbaar:

  • Een test te gebruiken vanaf dag 38 tot dag 120 na de dekking.
  • Een test te gebruiken vanaf dag 110 tot dag 300 na de dekking. Lees verder

Wist je dat?

  • ... een red bag delivery wil zeggen dat het veulen ter wereld komt terwijl er een rood vlies omheen zit?
  • ... een jaarling een paard is in de leeftijd van 1 tot 2 jaar?
  • ... een embryotransplantatie (ET) het overplaatsen van een embryo is uit een donormerrie in een merrie die optreedt als draagmoeder (de ontvangstmerrie)?

Foto van de week

Gebit.jpg
Het gebit van een Fjord in beeld.

Week 7 2013

Focus op:

Het straôrieen, dat strandrijden betekent, is ontstaan halverwege de negentiende eeuw als lentevoorfeest. Op acht dorpen op Schouwen (het oostelijke gedeelte van het eiland Schouwen-Duiveland) werden de paarden in aanloop naar pasen van stal gehaald om de voeten te wassen in het zoute water op het strand. De gedachte hier achter was dat de dagen weer langer werden, de paarden konden dus weer van stal om het land te bewerken en daarom werd met het genezende zoute water de 'kwade geesten' (mok, rasp en andere beenaandoeningen) verjaagd en er werd tevens om een goed zaaiseizoen verzocht.

Traditiegetrouw is Renesse het eerste dorp waar het straôfeest wordt gehouden. Burgh-Haamstede is altijd precies zeven weken voor pasen. Gevolgd door Noordwelle, Ellemeet, Scharendijke en als hekkensluiter Serooskerke. Een enkele keer wil het nog wel eens voorkomen dat er twee straôfeesten op dezelfde zaterdag zijn.

Het straôfeest van toen

Voorheen waren het voornamelijk de boerenjonkers die met de Zeeuwse trekpaarden op klompen naar het strand gingen. Hiervoor werden de paarden gevlochten en versiert met een vroege lentebloem. Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw droegen de mannen een witte broek, hoge zwarte schoenen, een zwarte jas en een zwarte pet of hoed. Vrouwen mochten in het begin nog niet meedoen en er werd zonder zadel gereden. Voorop reden de ervaren mannen en achteraan de nieuwelingen. Oorspronkelijk werd het straôfeest in alle dorpen gehouden op de maandag voor het vasten, vrijwel het hele dorp had op deze dag vrij. Voorheen hadden ook de dorpen Elkerzee, Brouwershaven, Dreischor en Moriaanshoofd een straôfeest. Toen de tractoren in opmars kwamen, werden de werkpaarden verruild en stierf het folklorefeest haast uit. Lees verder

Wist je dat?

  • ... het Belgisch trekpaard een ontzettend oud ras is en de fok vermoedelijk aan het begin van de 17e eeuw gestart is?
  • ... bij ringsteken traditioneel zonder zadel in galop een bepaald traject afgelegd wordt waarbij met een lans een aantal ringen verzameld dient te worden?
  • ... de Power Horse Competition een mencompetitie is voor trekpaarden gericht op kracht, wendbaarheid en snelheid?

Foto van de week

Belgoog.jpg
Close-up van het oog van een Belgisch trekpaard.

Week 6 2013

Focus op:

Regenschurft is de meest voorkomende bacteriële huidaandoening bij paarden en wordt ook wel regenrot genoemd, naar het Engelse Rainrot. De Latijnse benaming is Dermatophilose. De naam regenschurft is eigenlijk een onjuiste naam. Bij schurft zijn mijten de oorzaak, bij regenschurft is dit een bacteriële infectie en is vergelijkbaar met mok. Wanneer een paard eens regenschurft heeft gehad blijft het hier vatbaar voor.

Oorzaak of etiologie

Regenschurft wordt veroorzaakt door een bacterie met de naam Dermatophilus congolense in combinatie met een vochtige licht beschadigde huid.

Ziekteverloop of pathogenese

Bij paarden worden voornamelijk problemen gezien bij dieren die buiten lopen in regenachtig weer zonder mogelijkheid tot schuilen, bij paarden die gehouden worden onder slechte hygiënische omstandigheden of bij dieren die bij te warm weer onder te dikke dekens staan en daardoor gaan zweten. Lees verder

Wist je dat?

  • ... het exterieur bepaald wordt door het geheel van de uiterlijke en zichtbare kenmerken, ook wel signalement genoemd?
  • ... de lange haren aan de onderbenen van een paard behang genoemd wordt?
  • ... het lange haar dat iets achter de oren van het paard begint, en dan tussen de oren door over het gezicht heen valt, we de voorpluk noemen?

Foto van de week

Dubbelelonge1.jpg
Een paard opgetuigd met een dubbele longe.

Week 5 2013

Focus op:

Endurance is een vrij recente tak van paardensport, overgewaaid uit Amerika. In Nederland wordt deze sport nog geen 20 jaar officieel bedreven.
Het doel van Endurance is een vooraf uitgezette route zo snel mogelijk af te leggen, met een paard dat aan het eind van de rit 'fit to continue' is, dus nog een stuk verder zou kunnen lopen. Tijdens de hele rit worden de paarden regelmatig door dierenartsen gecontroleerd of zij niet oververmoeid of kreupel zijn.


Geschiedenis

Endurance is in Nederland en België een vrij nieuwe tak van sport, toch bestaat het al veel langer dan de meeste mensen denken. Endurance is eigenlijk ontstaan uit de noodzaak dat vroeger het paard het enige snelle vervoersmiddel was, het was belangrijk dat de paarden zo snel mogelijk over lange afstanden konden lopen en dus een goede conditie hadden. De paarden werden vaak gebruikt om zo snel mogelijk boodschappen over te brengen. Voor deze informatie waren ze puur afhankelijk van de boodschapper en zijn paard, want andere goede communicatie middelen waren er nog niet in die tijd. Maar ook voor het leger was een goede conditie van het paard belangrijk, daarom ontstonden er testen waarin paarden lange afstanden zo snel mogelijk af moesten leggen. Dit was de voorganger van wat wij nu als "endurance" beschouwen. Er werd destijds niet aan hartslag controle gedaan waardoor het voor kwam dat paarden kwamen te overlijden door oververmoeidheid. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Haflinger buiging.jpeg
Een haflinger maakt een buiging, een onderdeel uit de vrijheidsdressuur.

Week 4 2013

Focus op:

Isoerythrolysis neonatalis is een ziekte die bij veulens van 1 tot enkele dagen oud voorkomt. De rode bloedcellen van het veulen worden bij deze ziekte afgebroken door de antistoffen van de moeder die het veulen via de biest opneemt.

Oorzaak of etiologie

Deze ziekte wordt veroorzaakt doordat het veulen antistoffen in zijn bloed krijgt die gericht zijn tegen zijn eigen rode bloedcellen.

Ziekteverloop of pathogenese

Isoerythrolysis neonatalis kan voorkomen wanneer de hengst een andere bloedgroep heeft dan de merrie. De merrie heeft ooit contact gehad met de andere bloedgroep waardoor de merrie antilichamen is gaan aanmaken. Er is bij het paard veel meer variatie in bloedgroepen dan bij de mens. Toch is Neonatale icterus zeldzaam, want de aandoening treedt alleen bij de bloedgroepen Aa en Qa op. [[Isoerythrolysis neonatalis|Lees verder]

Wist je dat?

Foto van de week

Rieky Young op HE.jpg
Rieky Young in actie tijdens een show op Horse Event.

Week 3 2013

Focus op:

De schildklier, ook wel thyroïd genoemd, is een kleine endocriene klier, oftewel klier waarin hormonen worden geproduceerd die aan het bloed worden afgegeven. De schildklier bestaat uit twee lobben, die bij jonge paarden nog verbonden zijn door klierweefsel, bij oudere paarden bestaat deze verbinding enkel uit een dunne strook bindweefsel. De schildklier van een paard ligt in het halsgebied achter de larynx (= strottenhoofd) aan weerszijden van de luchtpijp. Bovenop de schildklier ligt nog de bijschildklier of parathyroïd. De grootte van de schildklier kan erg verschillen, dit is namelijk afhankelijk van het ras, het geslacht en de leeftijd van het paard. Over het algemeen varieert de grootte tussen het formaat van een mandarijn en het formaat van een sinaasappel.

Ontstaan

De schildklier ontstaat bij een embryo uit een instulping tussen de eerste en de tweede kieuwboog in de primitieve voordarm. Dat wil zeggen dat de schildklier vlak achter de mondholte ontstaat en oorspronkelijk via een buis in verbinding staat met de mond- en keelholte. De buis gaat regresseren en de schildklier gaat in de hals steeds verder afdalen. Uit de vijfde kieuwboog ontstaat het ultimobranchiaal lichaam. Hieruit ontwikkelen de C-cellen die migreren naar de schildklier en daar zorgen voor de productie van calcitonine. Lees verder

Wist je dat?

  • ... Hengstenstation van Uytert gevestigd is in Heerewaarden en sinds 1993 actief is met een eigen KI-station en dressuurstal?
  • ... het geven van zegengeld bij de verkoop van een paard of pony een oud-Hollands gebruik is?
  • ... de Shetlander van oorsprong uit de noordelijke Schotse eilanden komt, en om te kunnen overleven in het ruige klimaat daar zijn ze klein en zeer robuust geworden?

Foto van de week

Oldenburger.jpg
Een hoofdfoto van een Oldenburger met een stang en trens in.

Week 2 2013

Focus op:

De American Standardbred of Amerikaanse draver is afkomstig uit de Verenigde Staten en is een van de snelste dravers ter wereld. De naam Standardbred komt van een standaard (snelheids)norm die is vastgesteld om in het stamboek opgenomen te worden.

Geschiedenis

Tot de 18e eeuw was in Amerika de Morgan het paard bij uitstek voor de draverij. In 1788 werd de bekende Engelse Volbloed “Messenger XX” geïmporteerd naar Philadelphia. Deze hengst heeft zijn stempel gedrukt op vrijwel alle dravers- en pacerrassen. Uit deze Messenger XX en een Norfolk Trotter merrie werd Hambletonian 10 geboren, een uitstekende fokhengst die een hele rij gerenommeerde wedstrijddravers heeft geproduceerd. Hierdoor viel de Morgan al snel uit de gratie. Ongeveer 90% van de Standardbreds zijn te herleiden uit de vier zonen van Hambletonian 10:

  • George Wilkes
  • Dictator
  • Happy Medium
  • Elictioneer

De naam Standardbred werd vanaf 1879 gebruikt. Een paard werd opgenomen in het stamboek als hij kon voldoen aan de standaardnorm: één mijl (1,6 kilometer) afleggen in 2 minuten en 30 seconden. Nu worden paarden alleen nog ingeschreven afhankelijk van hun stamboom. De maximale tijd die de paarden mogen lopen is aan banden gelegd. Een tweejarige mag maximaal 2 minuten en 20 seconden lopen over die afstand en een driejarige mag daar 2 minuten en 15 seconden over doen. De paarden kunnen tegenwoordig sneller lopen, omdat de baan, het tuig en de sulky’s in de loop van de jaren flink zijn verbeterd. Daarnaast gaat men selectief te werk met het fokken. In 1980 is er een record bevestigd door Niatross; 1 minuut en 49 seconden deed hij over die ene mijl. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Kiangs 01.JPG
Oostelijke Kiangs zijn een ondergeslacht van de paardachtigen.

Week 1 2013

Focus op:

Een drukking of 'drukplek' is een beschadiging van het weefsel doordat iets te veel knelt of drukt op de huid. Meestal ontstaat het door slecht passend of schurend materiaal, zoals zadels, hoofdstellen, halsters of dekens. Een drukplek kan ook nadat de huid en het weefsel genezen zijn nog zichtbaar zijn doordat de vacht op die plek wit blijft.

Symptomen

Als eerste verschijnen er meestal afgebroken haren, maar in de meeste gevallen worden deze niet gesignaleerd. Er kunnen kleine of grotere bultjes ontstaan op de plek waar het knelt. Wanneer het ernstiger is kunnen de haren ook geheel verdwijnen of kan er een wondje ontstaan. Lees verder

Wist je dat?

  • ... een botwoekering een overmatige groei van het bot is?
  • ... de Clydesdale een paardenras is afkomstig uit het dal van de Clyde in Schotland en pas 150 jaar bestaat?
  • ... een impulsrubriek kan worden uitgeschreven om paardensporters kennis te laten maken met de wedstrijdsport?

Foto van de week

Standfotowelsha.jpg
Een standfoto van een Welsh hengst.