Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Help:Handleiding lezers

Uit Bokt
De helppagina's
Standaardopmaak artikel:


Op deze pagina vind je alle informatie over de Bokt Wiki. Wat is bijvoorbeeld een Wiki, hoe komen de artikelen erin en hoe vind je de informatie die je zoekt. Ben je op zoek naar meer informatie over het schrijven voor de Wiki? Dan kan je die hier vinden.

Wat is de Bokt Wiki?

De Bokt Wiki is een encyclopedie op het gebied van paarden en alle zaken die daarmee te maken hebben. De informatie in de Wiki is verzameld door leden van het Bokt.nl-forum en kan door iedereen die schrijftoegang tot de Wiki heeft, worden aangepast.

Doel van de Wiki

Het doel van de Bokt Wiki is om een groot Nederlandstalig verzamelpunt te worden van alle paardgerelateerde informatie. De informatie die gegeven wordt op de Wiki is ter aanvulling van het Bokt forum en kan daarmee handig gebruikt worden als naslagwerk.

Waar komt de informatie vandaan?

Op de Bokt.nl forums is heel veel kennis aanwezig, maar door het forumformaat is deze kennis lastig vast te leggen en terug te lezen voor mensen die vragen hebben of meer over een specifiek onderwerp willen weten. Daarom hebben we ervoor gekozen om de informatie die op de Bokt.nl forums voorhanden is, vast te leggen in een encyclopedie, in de Bokt Wiki.

De artikelen in de Bokt Wiki zijn geschreven door verschillende Bokkers met kennis over verschillende onderwerpen. Mensen kiezen ervoor om artikelen te schrijven over onderwerpen waarover zij veel weten. Zo zijn de artikelen over de SamenGesteldeWedstrijdsport (SGW) geschreven door een aantal fanatieke SGW-ruiters. De artikelen op de Wiki staan niet vast: iedereen met een Bokt-account kan verbeteringen aanbrengen of nieuwe artikelen schrijven. Op deze manier raakt de inhoud van de Wiki niet achterhaald.

Hoe zoek je op de Wiki ?

Zoekfunctie

De makkelijkste manier om een artikel in de Wiki te vinden is door de zoekfunctie te gebruiken die je altijd in de balk links in beeld ziet staan. Wil je meer informatie over een onderwerp, bijvoorbeeld 'dressuur', dan typ je 'dressuur' in en je drukt op 'OK'. Je komt dan direkt terecht op www.bokt.nl/wiki/Dressuur.

Misschien is het artikel toch niet helemaal wat je zocht. Je kunt dan ook gebruik maken van de knop 'Zoeken'. Onder de kop overeenkomst met onderwerp vind je alle artikelen waar het woord 'dressuur' in de titel voorkomt. Daaronder bij overeenkomst met inhoud vind je de artikelen waar het woord 'dressuur' in de tekst voorkomt. Deze pagina verschijnt ook als het artikel dat je zocht nog niet bestaat.

Opmerking: op dit moment is de Wiki een project dat nog moet groeien. Dat betekent dat er nog genoeg onderwerpen zijn waarover niets te vinden is. Als je op zoek bent naar informatie over een onderwerp maar hierover niets op de Wiki kunt vinden, stellen we het op prijs als je dat ons laat weten. Of misschien is het een onderwerp waar je zelf al het één en ander vanaf weet en je een artikel over wilt schrijven? Je kunt het ons laten weten via het WikiZaken-forum op Bokt!

Links in de tekst

In de teksten worden belangrijke woorden voorzien van een link naar het artikel over dat onderwerp. Zo kun je makkelijk verder lezen over onderwerpen die met elkaar te maken hebben. In het artikel over voortplanting kom je bijvoorbeeld het woord 'merrie' tegen, dat doorverwijst naar merrie, waardoor je eenvoudig door kunt klikken naar het nieuwe artikel. Als een link rood is, bestaat het artikel nog niet.

Categorieën

De artikelen zijn ingedeeld in categorieën, deze staan altijd onderaan de tekst. Zo is een artikel over Endurance-training te vinden in de categorie Endurance en Training. Het voordeel hiervan is dat je snel gerelateerde artikelen kunt vinden door de categorie te bekijken.

Er zijn op dit moment 10 hoofdcategorieen, die je op de hoofdpagina kunt vinden. Daarbinnen zijn weer verschillende ondercategorieen. Zo is Endurance een onderdeel van de hoofdcategorie Sport. Er is ook een alfabetische lijst van alle categorieën. Als het aantal artikelen groeit, zal ook het aantal categorieën worden uitgebreid.

Handige pagina's

Wil je gewoon wat rondkijken op de Bokt Wiki zonder dat je echt op zoek bent naar informatie, dan kan je eens rondkijken op de volgende pagina's. Op deze pagina vind je een overzicht met alle artikelen die in de Wiki staan. De nieuwste artikelen vind je hier en de meest recente wijzigingen kan je hier doorlezen. En als laatste, hier vind je de meest gelezen artikelen van de Wiki.

Er klopt iets niet op de Wiki!

Help ons en vertel het ons op het WikiZaken-forum. Alleen met jouw hulp kunnen we dit aanpassen!

Er mist een onderwerp!

Help ons en vertel het ons op het WikiZaken-forum. Alleen met jouw hulp kunnen we dit aanpassen!

Ik wil meedoen!

Wil je meedoen en zelf artikelen schrijven voor de Wiki over onderwerpen waar je veel kennis over of interesse in hebt, graag! Neem dan eens een kijkje op het WikiZaken-forum. Meer informatie over schrijven voor de Wiki vind je in de handleiding voor schrijvers.