Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Help:Handleiding schrijvers

Uit Bokt
De helppagina's
Standaardopmaak artikel:


Op deze pagina vind je de informatie die nodig is om artikelen te bewerken en toe te voegen aan de Bokt Wiki. Er is ook een stappenplan voor het schrijven van een Wiki-artikel. Voor nieuwe schrijvers kan dit erg handig zijn om als leidraad bij het schrijven te gebruiken.

Als je eenmaal bezig bent zul je merken dat sommige vragen steeds terug keren. Hoe zat het ook alweer met de eisen voor een foto? En hoe vermeld je bronnen op de juiste manier? Voor zulke vragen hebben we de FAQ met veelgestelde vragen.

Als je foto's of afbeeldingen wil plaatsen bij een artikel dan vind je alle benodigde informatie in het Stappenplan voor het plaatsen van afbeeldingen.

Het schrijven van een artikel

Wil je wat toevoegen aan de Bokt Wiki: Graag! Als je een compleet nieuw artikel wil schrijven over een onderwerp, volg dan het stappenplan. Als je artikel af is kun je het plaatsen op het WikiZaken forum. Door je concept op het forum te plaatsen geef je andere Bokkers de mogelijkheid om hun reactie te geven op jouw stuk. Je mag alleen eigen materiaal plaatsen, dus geen teksten of foto's kopiƫren uit boeken of van websites. Wel mag je informatie gebruiken uit andere bronnen (dat is juist heel goed!) en het dan in eigen woorden opschrijven. Vermeld de bronnen bij de bronvermelding onderaan je artikel. Bronvermelding is verplicht, anders pleeg je plagiaat, en dat is wettelijk verboden.

Je artikel wordt op het forum ook doorgelezen en gecontroleerd op zaken als taalgebruik (spelfouten), of de feiten kloppen, en of het artikel is opgebouwd volgens de regels en richtlijnen van de Wiki. Eventueel kunnen andere gebruikers of Wiki-mods wijzigingen voorstellen voordat het artikel wordt toegevoegd aan de Wiki. Het schrijven van een artikel is soms best lastig, en het is daarom handig en fijn als er meer mensen aan meewerken.

Als je teksten of foto's plaatst op de Bokt Wiki, dan komen ze beschikbaar onder de licentie. Dit houdt in dat anderen jouw materiaal mogen gebruiken. Daarbij moeten ze wel jouw naam of de Wiki vermelden en ook hun eigen werk kopieerbaar maken. Houd daar dus rekening mee! Als je dit niet wilt, moet je de afbeelding niet op de Wiki plaatsen.

Artikelen bewerken

Je kunt alleen artikelen in de Wiki bewerken als je bent ingelogd in de Wiki, dit doe je met je Bokt gebruikersnaam en wachtwoord. Als je bent ingelogd in de Wiki dan is het bewerken van een artikel heel makkelijk: druk op bewerken naast de paragraaf van het artikel dat je aan wilt passen, of op de 'bewerk' link bovenaan de pagina. Je kunt dan de tekst van het artikel wijzigen.

Onderaan de pagina geef je een korte samenvatting van de aanpassing die je hebt gemaakt. Dit doe je zodat alle gebruikers snel kunnen zien wat er is gewijzigd in een artikel. Heb je een spelfout verbeterd? Geef dan 'spelfout' op. Was het een inhoudelijke verbetering? Zet er dan heel kort neer wat je hebt aangepast ('volbloed toegevoegd'). Het vinkje naast 'dit is een kleine bewerking' zet je aan als je een kleine bewerking gedaan hebt (de spelfout bijvoorbeeld) of als je liever niet wilt dat jouw naam onderaan de pagina staat bij schrijvers. Het vinkje naast 'volg deze pagina' gebruik je als je bij wilt houden of de pagina in de toekomst aangepast wordt.

Oefenen

Wil je oefenen met het bewerken van artikelen? Of iets uitproberen? Maak dan gebruik van de zandbak.

Voel je vrij en ga je gang

Dit is een kreet die je regelmatig op Wikipedia hoort en die ook op de Bokt Wiki geldt. "Voel je vrij" om aan te geven dat je nieuwe artikelen toe wilt voegen of fouten wilt verbeteren, dit stellen wij zeer op prijs. "Ga je gang" omdat het prima is als je andere artikelen aanpast of uitbreidt. Artikelen op de Bokt Wiki zijn van niemand en van iedereen, het is een project voor en door alle Bokkers. De enige manier waarop we kunnen zorgen dat de Wiki veel en correcte informatie bevat, is als iedereen elkaar helpt met het vullen van de Wiki. Daarbij is het prettig als men zich niet geremd voelt in het maken van nieuwe artikelen of het uitbreiden of aanpassen van bestaande artikelen.