Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoe paard scheren

Uit Bokt
Scheren

In dit artikel wordt aan de hand van praktische tips uitgelegd hoe je een paard moet scheren. Meer informatie over scheren en de verschillende scheerpatronen is te vinden in het artikel scheren.

Tegenhouden van de wintervacht

Er zijn verschillende manieren om de aanmaak van de wintervacht gedeeltelijk tegen te houden of uit te stellen.

1. Door je paard op tijd onder het deken te zetten. Dit kun je zelf bepalen door naar buiten te lopen zonder jas/dik vest en dan te beseffen dat het al aardig aan het afkoelen is. Wanneer wij dit zo ervaren is het verstandig het paard dan al onder een dunne deken te zetten. Ook zijn de maanden met de ‘R’ er in maanden dat het paard het beste onder het deken gezet kan worden.

2. Goed voer en goede training. Een paard dat lichamelijk en geestelijk gezond gehouden wordt door middel van goede training ‘zit goed in zijn vel’ dat draagt mee aan de aanmaak van de wintervacht. Door de lichamelijke conditie goed te houden maakt het paard minder snel wintervacht aan. Ook is het belangrijk het paard juist te voeren, de juiste samenstelling van vitamines, mineralen en energie is belangrijk. Voor meerdere malen per dag en dan voornamelijk ruw voer (ongeveer vijf keer per dag).

3. De dagen kunstmatig verlengen. Door de lampen in de ochtend vroeg aan te zetten en in de avond laat uit te doen wordt het maken van de wintervacht uit gesteld. Niet alleen de temperatuur en conditie hebben invloed op de aanmaak van de wintervacht, ook het licht. Door dit kunstmatig te verlengen zal je paard minder snel wintervacht aanmaken.

Scheerapparaten

Er zijn verschillende soorten scheerapparaten op de markt. Hier een lijst van een aantal A-merken:

  • Aesculap
  • Heiniger
  • Liscop
  • Hauptner

Tip: het is verstandig om één keer een scheerapparaat te kopen van goede kwaliteit, dan meerdere keren een goedkopere versie.


Tips voor het klaarmaken van je apparaat

1. Zorg dat het apparaat volledig schoon is

2. Controleer de scherpte van de messen, dit is zelf lastig te bepalen maar laat ze op tijd slijpen zodat je nooit met botte messen komt te zitten

3. Heb altijd reserve messen die geslepen zijn

4. Controleer de luchtfilter, deze moet schoon zijn en tussentijds ook gecontroleerd worden

5. Olie de messen om de 10/15 minuten


Tips voor het scheren van je paard

1. Zorg ervoor dat je paard volledig schoon is wanneer je begint met scheren. Een schoon paard is makkelijker om te scheren en het is beter voor je apparaat.

2. Zorg voor een helpende hand, iemand die je paard vast houdt, kalmeert en het gedrag in de gaten houdt.

3. Kies een rustige plaats uit om je paard te scheren, met voldoende (dag)licht en een stopcontact in de buurt.

4. Sta tijdens het scheren dicht bij je paard maar blijf veilig. Ga nooit onder of naast je paard zitten (ook niet op je knieën).

5. Houd tijdens het scheren contact met je paard door middel van je andere hand, hierdoor kun je sneller voelen wanneer je paard iets wil gaan doen.

6. Scheer altijd tegen de haargroeirichting van de haren in.

7. Begin met scheren op de schouder of de kont van het paard.

8. Houd zelf ook je paard in de gaten, door middel van je extra hand op het lichaam, bewegingen en het ‘orenspel’.

9. Wanneer het paard gespannen wordt ga dan terug naar de plaats waar het paard wel ontspannen was. Vanuit hier breid je het weer uit net zolang totdat je paard er kalm onder is. Ga iedere keer terug naar de plaats van rust en probeer rustig aan weer een stap verder.

10. Werk een lichaamsdeel tegelijk af en werk niet met te lange halen. Dit kan irriteren voor het paard.

11. Houd je apparaat licht in de hand en glijd als het ware door de vacht heen

12. Trek huidplooien strak, als dit zelf niet lukt vraag je hulp dit voor jou te doen.

13. Er zijn verschillende hulpmiddelen als het paard niet wil kalmeren. Sedatie door de dierenarts, praam of verschillende pasta’s/gels die zo te koop zijn.

14. Trek gladde kleren aan, dit helpt te voorkomen dat je helemaal onder het haar zit na het scheren.

15. Zorg voor watten om het geluid te dempen mocht het paard daar gespannen van raken

16. Zorg voor stevige schoenen

17. Leg de juiste dekens van te voren neer zodat het paard geen kou vat

18. Neem de tijd!

Volgorde van scheren

1. Begin aan de linkerkant op het schouderblad, scheer continu tegen de haarrichting in

2. Als het schouderblad klaar is ga door naar de hals. Scheer van onder naar boven richting de oren/kaak. Naast de manenkam doe je vanaf de schoft tot aan de oren, maak een nette rechte lijn. Hou de manen opzij met je andere hand. Wanneer het paard een kruin heeft, hou het apparaat in verschillende richtingen.

3. Vanuit de hals ga je door naar de romp (ribbenkast, rug, buik). Begin bij het achterste deel van de ribben (lies en flank). Het punt waar de haren uit drie richtingen komen moet je als volgt scheren: - Een lijn recht omhoog naar de bovenkant en achterzijde van de rug - Scheer met je rug naar het hoofd van het paard toe. Hou het apparaat in verschillende richtingen om de haren op de juiste manier te verwijderen.

4. Bepaalde de grote van het dekje, als je deze wilt laten staan door middel van wat krijt. Scheer weer een lijn richting de schoft. Laat het scheerapparaat de welving van de achterkant van het schouderblad volgen richting de manenkam.

5. Scheer de achterkant van het dekje in de gewenste lengte. Het dekje werk je af door rondom de haren af te punten.

6. Dan scheer je de overige haren op de ribben weg en ga je naar de buik.

7. Bij de achterhand begin je op hoogte van de broekspier. Met je vrije hand hou je de staart opzij. Scheer nu in de richting van het kruis, werk het gebied rond het kruis netjes af (binnenzijde van de bil).

8. Werk de staartinplant af met een driehoek. Scheer vanaf het begin van de staart inplant richting de wervelkolom. De grote van de driehoek kun je zelf bepalen. Maar hem in eerste instantie niet te klein dan kun je deze altijd nog bijwerken.

9. Dan begin je met de achterbenen. Scheer de buitenzijde van de schenkel en het spronggewricht, laat het scheerapparaat de holtes volgen. Ga door naar de binnenzijde van het been en werk vervolgens de voorzijde van de schenkel en sprong af.

10. Het onderbeen, pak het onderbeen op en trek deze naar voren en naar buiten.

11. Begin aan de voorzijde van de koot. Werk vanaf de kroonrand naar het spronggewricht, scheer het onderbeen helemaal (voor, zij- en achterkant)

12. De huid bij de knie en de lies moet je goed strak houden. Die knie scheer je van buiten naar binnen.

13. De voorbenen blijven op de grond staan en scheer je aan de voor, buiten- en achterkant weg vanaf de knie tot de borst.

14. Het onderbeen kan het beste opgetild worden, eerst naar achteren. Vanaf de hoefballen scheer je door tot de kootholte over de achterzijde van de kogel en het pijpbeen tot aan het haakbeentje. Scheer het been zo veel mogelijk direct rondom. Haal het been naar voren en scheer de voorkant vanaf de kroonrand tot aan de voorknie.

15. De huid bij de elleboog moet goed strak gehouden worden, dit kan doormiddel van het been naar voren te tillen. Dit kan de extra persoon het beste doen.

16. Bij de borst zitten enkele kruinen. Hou het apparaat in verschillende richtingen.

17. Doe de andere kant op dezelfde manier.


Het scheren van het hoofd kan met het gewone scheerapparaat maar gaat gemakkelijker met een tondeuse. Hou veel rekening met je paard bij het scheren van het hoofd, dit kan vaak nog meer stress geven dat het scheren van het lichaam, neem de tijd. De oren kunnen ook uitgeschoren worden.

Filmvoorbeelden scheren van het paard

Voordat je een paard gaat scheren is het verstandig om het een keer bij iemand af te kijken. Als dit niet mogelijk is kun je via YouTube video's vinden die als voorbeeld gehanteerd kunnen worden. Hieronder een aantal links naar dergelijke video's:

Bronnen, referenties en/of voetnoten