Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Scheren

Uit Bokt
Scheren bij Cushing

Als een paard in de winter een te dikke wintervacht krijgt kan dat lastig zijn bij de training, je kan er dan voor kiezen om je paard te scheren. Soms moet een paard ook om andere redenen geschoren worden, bijvoorbeeld vanwege zomereczeem, Cushing of luis. Mensen die hun paarden zo natuurlijk mogelijk willen houden, zijn meestal fel tegen scheren.

Geschiedenis

In het begin van de 19e eeuw werd het scheerapparaat uitgevonden. Destijds was scheren en onder dekens zetten van een paard een luxe. De paarden die toen geschoren werden, werden dat voornamelijk gedaan om gezondheidsredenen. In de jaren zestig veranderde het paard van werkpaard naar rijpaard en in de jaren tachtig begon men paarden te scheren. Doordat er intensiever gereden werd (sport) en er binnen rijhallen gebouwd werden kreeg het paard het te warm in zijn normale wintervacht. Tegenwoordig worden paarden geschoren om optimaal te kunnen presteren, voor de show of keuring, voor het gemak of om gezondheidsredenen.

Waarom scheren?

Een dikke wintervacht is lastig als een paard volop in training is. Een dikke vacht is erg warm en blijft lang nat. Dit is ook de reden waarom de meeste paarden alleen ’s winters geschoren worden. Ter vervanging van de vacht legt men één of meerdere dekens op, zodat het paard voldoende beschermd is tegen weersinvloeden.

Meestal wordt het hele paard geschoren, maar dit is niet altijd nodig. Er zijn zelfs takken van sport (bv. endurance) waarin het normaal is dat maar een gedeelte van het paard geschoren wordt. Alleen daar waar het paard veel zweet en/of warmte kwijt kan raken. Deze paarden hoeven afhankelijk van het weer en het scheermodel niet altijd een deken op.


Hoe moet je scheren?

Scheren leer je vooral door het te doen. Het is erg handig om het de eerste keer samen te doen met iemand die al ervaring heeft. Die kan je net even de tips geven waardoor het allemaal wat makkelijker gaat. Een helper bij de hand is altijd handig. Die kan je helpen met de moeilijke plekken. Deze zitten vooral bij het hoofd en de benen. Het is dan het makkelijkst als iemand anders je even helpt met vasthouden en/of optillen.

Je scheert tegen de haren in en houdt de huid strak. Het beste is het om lange banen te scheren, en dan bij iedere volgende baan de voorgaande voor de helft overlappen. Dit voorkomt strepen en 'happen' uit de vacht. Vooral tussen de voorbenen en in de oksels is het belangrijk om de huid goed strak trekken zodat je de huid niet raakt. Voor het onderste gedeelte van de benen is het het handigst om de benen op te tillen. Als ze op de grond staan kom je te haaks op de huid met ook hier het risico dat je de huid raakt.

Uiteraard is het aan te bevelen om met goede scherpe messen te werken. Mocht je paard erg vies zijn en je hebt de mogelijkheid om het paard van te voren te wassen dan is dit aan te raden. Hoe minder zand en ander vuil in de vacht, des te beter het is voor de messen en het scheren zelf gaat dan ook makkelijker.

Sommige scheerapparaten zijn erg groot, en daarom lastig om het hoofd mee te doen. Dit gaat vaak makkelijker met een opscheermachine of tondeuse. Deze werkt vaak ook prima voor de benen.


Aandachtspunten

  • Neem de tijd, maak van scheren geen haastklus. Haastig spoed komt zelden goed.
  • Word je paard voor het eerst geschoren neem dan de tijd om je paard eraan te laten wennen, begin daar niet pas op de dag zelf mee. Al kan het bij sommige paarden alsnog nodig zijn de eerste keer met een praam of een lichte verdoving te werken.
  • Water en elektriciteit gaan niet goed samen en is vragen om (ernstige) ongelukken zorg daarom voor een droge ondergrond.
  • Draag makkelijk kleding zonder teveel touwtjes e.d eraan. Dan kun je ook niet verstrikt raken in het snoer/apparaat. Houdt er rekening mee dat je onder de haren komt te zitten. Een regenpak of iets dergelijks is erg praktisch omdat daar geen haren in blijven hangen.
  • Als je werkt met elektrische apparaten is het aan te bevelen om schoenen met rubberen zolen te dragen.
  • Bedenk dat als meer dan 60% van je paard geschoren wordt een deken nodig kan zijn.


Meer tips voor het scheren van je paard vind je in het artikel hoe paard scheren.

Scheerpatronen

De meeste paarden worden helemaal geschoren, niet omdat dit moet maar omdat de meeste mensen dit mooier vinden. Kijk naar je paard, naar het werk wat hij doet en zijn huisvesting. En bepaal afhankelijk daarvan welk scheerpatroon het beste past bij jou en bij jouw paard.Hieronder staan een paar voorbeelden. Uiteraard zijn deze verschillende modellen geen verplichtingen van hoe het moet. Je kunt zelf eindeloos variëren met bijvoorbeeld de hoogte en breedte van de streep en of je wel of niet het hoofd, de benen en de buik scheert. Mocht je je paard in een patroon willen scheren dan kan het handig zijn het patroon van te voren af te tekenen met bv een krijtje.


Helemaal

Helemaal geschoren

De meeste paarden worden helemaal geschoren. Sommigen scheren nog wel de plek van het zadel mee, anderen niet. Dit is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Het is wel aan te raden om onder het zadel om zijn minst een gelpadvormig stukje te laten zitten om drukkingen te voorkomen. Veel paarden hebben een gevoelige huid. Aan de voorkant van dat stukje maak je een mooi boogje naar de hals toe zodat een deken niet zo snel gaat schuren. Bovendien ziet het er een stuk netter uit.

Jachtmodel

Hierbij wordt het hele paard geschoren met uitzondering van de zadelplek en de benen.

Dekenmodel

Dekenmodel

Hierbij blijft er een 'deken' over de rug/achterhand. Ook de benen worden niet geschoren. Eigenlijk een uitrijdeken, alleen dan van het paard zijn eigen vacht.

Streepmodel

Een streepmodel met dunne streep

Streepmodellen zijn er in verschillende varianten variërend van een bijna dekenmodel tot een zeer kleine streep. Een zeer kleine streep is vanaf de luchtpijp naar beneden. Streep wordt breder bij de borst en loopt evt nog tussen de voorbenen door over de buik.

Figuurtjes scheren

Een figuurtje op de bil

Er zijn mensen die het leuk vinden om bij een geheel geschoren paard nog een figuurtje te laten staan op één of twee billen. Het makkelijkst is het om hiervoor een sjabloon te gebruiken. Deze kun je zelf maken van bv karton. Daarna aftekenen met een krijtje.

Voorbeeldfoto's

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.