Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Deken

Uit Bokt

In principe heeft een paard van nature een prima mechanisme om zichzelf warm te houden. Ze hebben een vetlaag op hun huid met daarop een pak haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten komt er lucht tussen zodat een isolerend laagje ontstaat. Om de vetlaag niet aan te tasten is het raadzaam om een paard dat 's winters buiten staan niet (althans niet vaak) met shampoo te wassen. Bij geschoren paarden is deze natuurlijke bescherming weggehaald en heeft het paard dus een deken nodig. Om te voorkomen dat het paard in de herfst en winter te veel haar gaat krijgen, kunnen er ook dekens worden gebruikt. Teveel haar in de winter is ongewenst wanneer een paard intensief wordt door getraind, omdat het paard zijn warmte dan te weinig kwijt kan en zeer lang bezweet zal blijven.

Soorten dekens

Er zijn verschillende soorten dekens, deze worden hieronder kort besproken.

Zomerdeken

Zomerdeken

Zomerdekens zijn heel dunne dekentjes, geschikt bij de eerste koude nachten. De werking van zomerdekens is dubieus, doordat deze de haren platdrukken kan daar minder lucht tussen gaan zitten, waardoor de isolerende werking van de vacht zelf verloren gaat. Omtrent het nut van zomerdekens bestaat hierdoor nog discussie.

Winterdeken

Winterdeken

Een winterdeken kan een paard zowel in de wei als op stal dragen. De dekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kunnen al dan niet waterdicht zijn. Wanneer het paard de deken ook in de wei moet dragen is het aan te raden om een waterdichte deken te kopen, zonder naden en van een sterke stof.

Om te voorkomen dat een paard een dikke vacht aanmaakt, kun je, zodra de nachten kouder worden, een deken opleggen. Dit voorkomt echter niet dat je je paard in sommige gevallen toch zal moeten scheren. Een paard dat geschoren is zal eigenlijk voortdurend onder een winterdeken staan.

Regendeken

Regendeken

Er zijn zowel gevoerde als ongevoerde regendekens in verschillende prijsklassen. Een waterafstotende deken is overigens niet waterdicht; er zitten vaak naden in waardoor het water toch binnen komt. Regendekens zijn zeer geschikt bij regenachtige zomerdagen of in het begin van de herfst. Ook kan er een onderdeken onder de regendeken worden gelegd, of kan de regendeken bovenop een staldeken worden gedaan, zodat het paard warm en droog naar buiten kan.

Eczeemdeken

Eczeemdeken

Een eczeemdeken wordt gebruikt wanneer het paard last heeft van zomereczeem.

Deze deken bedekt zoveel mogelijk huidoppervlak van het paard. Onder de buik zit een grote flap waardoor ook de buik beschermd is. De deken is van een lichte stof gemaakt zodat het paard hem ook op warme dagen kan dragen. De deken wordt over het hoofd heen aangetrokken. De originele eczeemdeken is de Boett-deken; er zijn echter ook goedkopere varianten verkrijgbaar.

Uitrijdeken

Uitrijdeken

Na het rijden in de winter is het bij geschoren paarden verstandig om een uitrijdeken te gebruiken zodat de bilspieren en nieren niet te snel afkoelen. Uitrijdekens zijn er in meerdere varianten te verkrijgen, waterdichte uitrijdekens en uitrijdekens van fleece of wol zijn het meest gebruikt.

Op wedstrijden zie je de ruiters vaak terugkomen voor de prijsuitreiking met een uitrijdeken op. Deze is op grote wedstrijden meestal van de sponsor.

Zweetdeken

Zweetdeken

Als een paard na het rijden bezweet is, kun je hem een zweetdeken opleggen. Zweetdekens zijn meestal van katoen, wol of fleece gemaakt.

Een voordeel van de zweetdeken is het hoge absorptievermogen; je paard wordt droog en het zweet komt als een natte laag bovenop de deken te liggen. Een nadeel van een zweetdeken is dat het paard het zweet veel moeilijker kan verdampen. Door verdamping van het zweet koelt het bloed in de huid af. Dit bloed gaat vervolgens het hele lichaam door waardoor de temperatuur daalt. Door de deken blijven de spieren dus langer warm. Het beste is om je paard eerst heel goed uit te stappen en pas op stal de zweetdeken op te leggen. Afhankelijk van het jaargetijde zijn er diverse soorten zweetdekens. In de zomer voldoet een dunne fleece of badstof (katoenen) zweetdeken meestal het beste. In de winter is een dikke, wollen zweetdeken (eventueel met hals) aan te raden.

Vliegendeken

Vliegendeken
Vliegendeken voor tijdens het rijden.

Vliegendekens zijn zeer dunne dekens met kleine gaatjes. Deze dekens worden met name in de zomer gebruikt bij paarden die zeer gevoelig of allergisch zijn voor vliegen. Ze zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, met of zonder hals, been- en staartdelen. Sommige dekens zijn geschikt om paarden mee op de wei te zetten, andere zijn speciaal bedoeld voor tijdens het rijden.

De maat

Het is erg belangrijk dat een deken de juist maat heeft voor het betreffende paard zodat de deken goed past. Een te kleine deken gaat schuren en zit niet lekker voor het paard, een te grote deken zal gaan schuiven of het paard kan erop gaan staan. De deken kan daardoor snel kapot gaan en het paard zou kunnen vallen, of vast komen te zitten met zijn benen.

Om te weten welke maat de juiste is voor het paard moet je eerst de onderlengte van het paard meten. Dat doe je door voor op de borst van het paard te beginnen bij het borstbeen en dan horizontaal, langs de buik van het paard, tot aan de staart te meten. Er zijn ook dekens waarbij de maten in bovenlengte zijn. Dat wil zeggen vanaf de schoft van het paard, over de rug tot aan de staartbasis.

In onderstaande tabel kun je zien welke onderlengte en bovenlengte normaal gesproken bij een bepaalde stokmaat horen. Dat is een gemiddelde, sommige paarden hebben een hele lange rug of juist een hele korte rug. De tabel zal dan niet meer kloppen.


Stokmaat Bovenlengte Onderlengte
tot 100 cm 75 cm 125 cm
101 - 110 cm 85 cm 135 cm
111 - 120 cm 95 cm 145 cm
121 - 130 cm 105 cm 155cm
131 - 140 cm 115 cm 165 cm
141 - 151 cm 125 cm 175 cm
152 - 161 cm 135 cm 185 cm
162 - 168 cm 145 cm 195 cm
169 - 174 cm 155 cm 205 cm
175 cm en groter 165 cm 215 cm

Bronnen, referenties en/of voetnoten