Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Weiland

Uit Bokt
Een groep paarden in de wei

Een weiland, wei, of weide is een stuk grasland waarop paarden kunnen grazen. Het weiland moet veilig zijn zodat je paard zich niet kan verwonden. Het is van groot belang dat de afrastering deugdelijk is. Vervolgens moet je de wei regelmatig controleren op de aanwezigheid van giftige planten, zoals Jakobskruiskruid. Afhankelijk van de grootte van de wei zul je mest regelmatig uit de wei moeten halen om een de hoeveelheid wormeneieren onder controle te houden en een ernstige wormbesmetting te voorkomen. Bovendien eten de meeste paarden niet van gras dat groeit rond hun eigen mesthopen. Zorg dat je paard ook in de wei voldoende vers drinkwater tot zijn beschikking heeft.

Voor de hoeveelheid land voor paard is een vuistregel: 2500 m2 per paard, 3000 m2 voor een merrie met veulen, oftewel, ongeveer vier paarden op een hectare. Met die hoeveelheid kan je je paard zomers dag en nacht buiten laten, en 's winters overdag buiten (mits het land voldoende droog is) en 's nachts op stal. Of je kunt er voor kiezen om de paarden zomer en winter overdag buiten en 's nachts op stal te houden. Een deel van het gras kan dan in de zomer gehooid worden.

Weidegang

Onder natuurlijke omstandigheden leggen paarden dagelijks grote afstanden af tijdens het grazen. Het lichaam van het paard is daarop afgestemd en de meeste paarden voelen zich dan ook het prettigst als ze regelmatig samen met soortgenoten in de wei kunnen lopen. Als dit door omstandigheden niet mogelijk is kan het paard verschillende problemen ontwikkelen zoals stress, stalondeugden of stalbenen.

In principe kan een paard (met uitzondering van zeer extreme weersomstandigheden) dag en nacht in het weiland staan. Paarden die zonder deken dag en nacht buiten staan hebben veel gemak van een schuilstal waar ze zelf in- en uit kunnen lopen. Ook in de zomer kunnen paarden baat hebben bij beschutting tegen de zon.

Paarden in wedstrijdconditie worden ‘s winters vaak geschoren en zijn dan minder bestand tegen het winterweer. Een oplossing kan zijn om zulke paarden alleen overdag met een deken op in de wei te zetten. Een paard blijft lekker droog onder een regendeken.

Paarden die last hebben van zomereczeem kunnen ook niet de hele zomer in de wei blijven. Bij zonsopkomst en -ondergang zijn de muggen die deze aandoening veroorzaken namelijk het actiefst. Deze paarden kunnen bijvoorbeeld tussen 10 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags buiten lopen of gedurende de nacht.

De kudde

Niet alle paarden kunnen samen met een ander paard de wei in. Om ze te laten wennen kun je het beste een schrikdraadje tussen de paarden spannen. Dit draadje moet je vrij hoog spannen zodat ze er niet in kunnen komen als ze met een voorbeen naar elkaar uithalen.

Nuvola actions next.png Zie Hoe paard introduceren in kudde voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wanneer je een hengst hebt zul je je omheining daar op aan moeten passen. Daarbij moet je denken aan dubbele draden tussen de wei van de hengst en de andere paarden zodat ze niet aan elkaar kunnen snuffelen. Ook wordt een omheining voor een hengst vaak hoger gemaakt dan normaal om te voorkomen dat hij eruit springt om naar een hengstige merrie te gaan.


Weidebeheer

Het is belangrijk om het weiland waar de paarden op grazen in goede conditie te houden door juist weidebeheer.

Nuvola actions next.png Zie weidebeheer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.