Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoe paard introduceren in kudde

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Als je met je paard op een nieuwe stal komt waar weidegang is, of de paarden in een andere vorm samen staan, zal jouw paard geïntroduceerd moeten worden in de bestaande kudde. In dit artikel lees je praktische tips en ervaringen hoe je dit kan aanpakken.

Waarom je paard stapsgewijs introduceren?

Paarden leven samen in een kudde. In deze kudde is er sprake van een rangorde. Als er een nieuw paard opeens wordt tussen gezet kan dit veel onrust veroorzaken. Vaak zie je dat de leider van de kudde zich op de nieuweling stort en dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Ook de rest van de groep wil de nieuweling leren kennen en de rangorde opnieuw bepalen. Voor een nieuw paard kan dit beangstigend zijn en de onrust in de kudde verhoogt het risico op schade en blessures bij de paarden.


Tips

  • Zet het nieuwe paard eerst een paar dagen in een aangrenzend stuk land naast 1 of 2 rustige paarden uit de kudde. Op deze manier kunnen ze elkaar besnuffelen en contact zoeken, maar is het voor het nieuwe paard heel makkelijk om afstand te nemen. Als dit goed gaat dan kan je verder naar de volgende stap.
  • De volgende stap is om het nieuwe paard samen met 1 van de paarden die hij al kent in een stuk land te zetten. Blijf er in het begin even bij, mocht het echt fout gaan dan kan je nog ingrijpen. Doe dit ook weer een dag of 2, 3. Het kan dat de ene dag beter gaat dan de andere. Paarden moeten aan elkaar wennen, dat duurt soms even.
  • Als het nieuwe paard bekent is met 1 of 2 paarden uit de bestaande kudde en ook al een stuk land met hen heeft gedeeld, en dit goed gaat, kan het paard verder geïntroduceerd worden bij de kudde. Dit kan de eerste dagen wat onrust geven: de rangorde moet immers opnieuw bepaald worden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Fotoserie of filmpje van paard introduceren

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.