Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Scheerapparaat

Uit Bokt

Een scheerapparaat gebruik je om je paard te scheren. In dit artikel wordt toelichting gegeven op verschillende soorten apparaten, de messen en het (technische) gebruik van een scheerapparaat.

Verschillende type scheerapparaten voor paarden en pony's

Om een paard te kunnen scheren heb je een scheerapparaat nodig van 50 Watt of meer qua vermogen. Hoe meer vermogen een scheermachine heeft, hoe zwaarder hij in de hand zal liggen. Het scheren van een paard neemt al snel meer dan een uur in beslag, een te zwaar apparaat werkt dan niet fijn. Voor dat je een apparaat aan gaat schaffen is het dan ook raadzaam om een aantal verschillende apparaten te testen, om te voelen hoe deze in de hand liggen. Er zijn ook kleinere apparaten te koop, dit zijn opscheermachines of tondeuses. Deze machines zijn geschikt voor het fijnere werk: het uitscheren van de oren bijvoorbeeld.

Er is onderscheid te maken tussen drie typen scheerapparaten voor het scheren van het hele paard:

  • Schapenscheermachine: Hier zit een speciale scheerkop op met twee messen. Het bovenmes heeft 4 tanden, het ondermes heeft er 13. Deze machines worden door professionals gebruikt om schapen te scheren, het liefst binnen drie minuten. Dit apparaat laat redelijk wat strepen staan. Dit apparaat is niet aan te raden voor het scheren van paarden.
  • Runderscheermachine: Deze machines zijn voor runderen en hebben meestal iets grovere messen. Ze zijn zwaar uitgevoerd omdat ze vaak door mest en grond (zand/klei) heen gaan en er niet zozeer naar het resultaat gekeken wordt. De messen die standaard bij deze machines geleverd worden zijn niet geschikt voor paarden omdat koeien een dikkere huid hebben. De standaard messen zijn dusdanig scherp dat je er dóór het vel van een paard mee gaat. Maar met een andere messenset, zijn de machines wel geschikt voor het scheren van paarden.
  • Paardenscheermachine: Deze machines zijn vaak lichter in vermogen en gewicht, stiller en hebben een stel messen die geen strepen laat staan.

Scheerapparaat voor minipaarden

Voor het scheren van minipaarden wordt gebruik gemaakt van apparaten die ook worden gebruikt voor het scheren van honden. Om een minipaard te scheren wordt er ook wel gebruik gemaakt van een tondeuse, die bij paarden en pony's wordt gebruikt voor het fijnere werk. Deze apparaten zijn er in drie uitvoeringen:

  • Constante snelheid: dit type heeft alleen een aan-en uit knop.
  • Variabele snelheid: dit type heeft meestal een (extra) schakelaar met verschillende snelheden.
  • Traploos regelbaar: dit type heeft een draaiknop waarmee de snelheid precies is aan te passen.

Voordeel van het apparaat wat traploos regelbaar is, is dat je voor de kleinste scheerkoppen de snelheid heel laag kan zetten waardoor de scheerkoppen niet warm kunnen worden. Hierdoor worden ze minder snel bot.

Onderdelen van een scheerapparaat

De meeste scheerapparaten zijn elektrisch (met een snoer). Enkele apparaten, vooral tondeuses en opscheerapparaten beschikken over een accu en kunnen ook draadloos gebruikt worden. Ieder scheerapparaat bestaat uit een tweetal onderdelen: de scheerkop en de messen.

Scheerkop

De scheerkop bevindt zich aan het uiteinde van het apparaat. Hierop worden de messen gemonteerd. Dit onderdeel zorgt voor de aandrijving van de messen. De scheerkop moet na gebruik gereinigd worden om vervuiling en slijtage te voorkomen.

Messen

Bij een scheerapparaat zit een messenset. Deze messen bestaan uit twee onderdelen: een ondermes en een bovenmes. Het bovenmes bestaat meestal uit 31 tanden, het ondermes uit 23 tanden. De gemiddelde snijhoogte van een messenset is meestal 3mm. Deze afmetingen/aantallen zijn afhankelijk van het merk, maar ook van hoe kort je de vacht wilt scheren. Hoe meer tanden het mes heeft, hoe streeplozer het eindresultaat is. En hoe kleiner de snijhoogte, hoe korter de haren geschoren worden, en hoe gladder het paard wordt.

Deze messensets zijn vaak los te koop, maar zijn niet universeel. Met een set messen kan je ongeveer vier tot vijf paarden scheren, afhankelijk van hoe schoon je paard is. Hoe meer zand in de haren, hoe sneller je messen bot zullen worden. De messen kan je laten slijpen bij speciaalzaken of ruitersportzaken. Dit kan meerdere keren. Tondeuses en opscheermachines hebben vaak maar een mes, en het mes is ongeveer de helft qua grootte van de scheerapparaten voor het lichaam.

Messen monteren

Bij een scheerapparaat voor het hele lichaam bestaat de messenset uit twee onderdelen: een bovenmes en een ondermes. Om deze te monteren moet je de volgende handelingen uitvoeren:

  • Haal de stekker uit het stopcontact.
  • Draai de stelschroef op de scheerkop helemaal terug. Leg het bovenmes op de veerbrug en zorg dat de puntjes in de gaten vallen. Schuif het ondermes onder de schroeven en zet deze goed vast.
  • Draai nu de stelschroef vast en zorg dat het bovenmes goed tegen het ondermes aangedrukt wordt.
  • Laat nu de machine lopen. Als je een klepperend geluid hoort dan moet je de stelschroef strakker aandraaien.
  • Probeer op de buik van het paard of hij goed afgesteld is. Als de machine blijft hangen in de haren, dan moet je de stelschroef een kwartslag vaster draaien. De stelschroef heeft niks te maken met de scheerlengte, de snijhoogte van de messen bepaald de scheerlengte.

Bij een tondeuse of opscheerapparaat zitten de messen (bovenmes en ondermes) aan elkaar vast en zijn ze te bevestigen op de tondeuse/opscheermachine met een kliksysteem. Zorg dat het apparaat uit staat en de stekker uit het stopcontact is als je de messenset van het apparaat verwijdert, of opzet.

Olie en onderhoud

Onmisbaar tijdens het scheren is een smeermiddel. Je kan er voor kiezen om olie te gebruiken. Deze olie is onder andere te koop bij ruitersportzaken en heeft als doel de scheermachine te smeren. Naaimachine olie is overigens ook geschikt voor het smeren van het apparaat. Olie heb je nodig om directe wrijving tussen de messen te voorkomen. Als er te veel wrijving tussen de messen komt dan worden de messen te warm, dit is pijnlijk voor je paard, en het werkt slijtage van de messen in de hand. Voor dat je begint met scheren moet je een een paar druppels olie op de tanden en aan de zijkant van de messen druppelen. Tijdens het scheren herhaal je dit regelmatig: ongeveer 1 keer per 15 minuten. Zet het apparaat uit als je het apparaat gaat voorzien van olie.

Er kan ook gekozen worden voor het gebruik van een zogenaamde 'cooler spray'. Er zijn speciale 'cooler sprays' op de markt. Voordelen van het gebruik van een 'cooler spray' zijn:

  • Door de druk blaas je de kleine haartjes tussen de messen vandaan. Je moet wel langs de zijkant spuiten.
  • Door de drijfgassen koel je gelijk je messen waardoor de messen langer meegaan.
  • Zorgt voor smering van de scheermessen.
  • Sommige sprays bevatten een desinfectiemiddel waardoor je direct eventuele bacteriën dood die op de messen zitten.

Als je klaar bent met scheren verwijder dan de haren in de scheerkop en vergeet niet de luchtfilters schoon te maken. Doe dit allen bij een scheerapparaat waarvan de stekker uit het stopcontact is. Paardenharen kruipen makkelijk in de machine en zorgen ervoor dat op den duur de machine niet genoeg koeling krijgt en warm gaat lopen, dit is schadelijk voor je machine. Het is dan ook aan te bevelen dat je tijdens het scheren, als je even stopt om de machinte te oliën, je ook even de luchtfilters uitborstelt. Je kan zelf je machine schoonmaken met een borstelset, deze wordt vaak bij je apparaat meegeleverd, of met een oude tandenborstel. Verwijder je messen om het apparaat goed schoon te kunnen maken. Het is aan te raden je scheermachine eens per jaar na te laten kijken door een erkende monteur.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten