Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Groom (mensport)

Uit Bokt

De groom is letterlijk de hulp van de ruiter. Bij aangespannen wedstrijden is de groom bovendien de zeer belangrijke persoon die in de hindernissen de wagen in balans houdt.

Groom bij het mennen

Bij een enkelspan, tweespan en tandem gaat slechts één groom mee op de wagen, bij meerspannen zijn dit er twee. Een groom bij de mensport, aangespannen sport of mendurance heeft naast de taken als iedere andere groom bij paardenevenementen een meerwaarde.

Naast het verzorgen van de paarden, het op- en aftuigen en in- en uitspannen rijdt de groom ook mee op de wagen tijdens wedstrijden. De groom zal voor en na de wedstrijden en tijdens de veterinaire controle voor de paarden staan. Verder is het tijdens wedstrijden niet toegestaan om van de wagen te komen. In de SGMW wordt dit bestraft met strafpunten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de marathon en de dressuur/vaardigheid.

Marathon

Hierbij mag de groom aanwijzingen geven, richting aangeven en de kar in evenwicht houden. Maar het is niet toegestaan om de leidsels of zweep te hanteren.

Kledingeisen zijn hier niet vastgelegd, mits er geen korte broek gedragen wordt. Een net geheel wordt op prijs gesteld. Vaak dragen de grooms en de menner dezelfde kleding in dezelfde kleuren. Een goedgekeurde veiligheidshelm is verplicht.

Dressuur/vaardigheid

Bij deze twee onderdelen mag de groom niet praten (tenzij de groom tijdens de dressuur voorleest), maar moet netjes recht op zitten en strak vooruit kijken.

Hierbij wordt gelet op de eenheid en netheid van het geheel. De groom mag in dit geval een ander hoofddeksel dragen dan een veiligheidshelm. Echter bij de klasse 1,2,3 en vaardigheid bij de twee onderdelen wedstrijd is in de vaardigheid een veiligheidshelm verplicht Werd er vroeger vaak dressuurkleding gedragen: witte rijbroek, rijlaarzen en een dressuurjasje over een wit overhemd, tegenwoordig zie je vaak pantalons met een colbert.

Foto's