Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Zweep

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De zweep kan worden gebruikt als bestraffende, corrigerende, verzamelende of belonende hulp. Hieronder worden de diverse soorten zwepen besproken.

Dressuurzweep

Tijdens dressuurwedstrijden in de klassen B en L is het gebruik van een dressuurzweep van maximaal 110 centimeter toegestaan.[1] Vanaf de Klasse M is het rijden met zweep niet meer toegestaan. Een dressuurzweep is langer dan een springzweep en heeft aan het uiteinde meestal een touwtje. De dressuurzweep is in verschillende maten en kleuren en met verschillende handvaten te verkrijgen.

Springzweep

Bij springwedstrijden is een springzweep toegestaan met een maximale lengte van 75 centimeter. Deze zweep is dus aanzienlijk korter dan de dressuurzweep en heeft vaak een flapje of lusje aan het uiteinde.

Longeerzweep

Longeerzweep

Lange zweep met een lang touwtje, de slag genaamd, soms deelbaar. Te gebruiken bij het longeren van een paard. Deze zweep is langer dan een dressuurzweep, omdat je op afstand van het paard staat wanneer je longeert. De zweep bestaat uit een stok van gemiddeld ongeveer 80 tot 90 cm met daaraan een slag van gemiddeld 90 cm tot 100 cm. De zweep wordt tijdens het longeren vooral gebruikt als drijvende hulp omdat je geen beenhulp kan geven tijdens het longeren.

Een longeerzweep is te verkrijgen in verschillende kleuren en afmetingen. De meeste longeerzwepen zijn gemaakt van hard plastic.

Menzweep

Een menzweep is voor het mennen in welke vorm dan ook onmisbaar, omdat je de been- en gewichtshulpen van een ruiter mist. Je hebt twee typen menzwepen: de boogzweep en de luszweep.

Boogzweep

De menzweep is een zeer belangrijke hulp, naast je stem en de leidsels.De zweep heeft zo ontzettend veel functies dat je gewoon niet zonder kan. Hij dient niet alleen maar voor het voorwaarts laten gaan van het span. Hieronder de functies van de menzweep:

  • Voorwaartse hulp
  • Correctie
  • Beloning
  • Verlengstuk van je arm, vervangt het been van de ruiter onder het zadel
  • Aanwijsstok
  • Begrenzer
  • Richtingaanwijzer voor overig verkeer

Boogzweep

Deze bestaat uit een stok met een lengte van ongeveer 1.70 meter en bestaat uit een zwanenhals: de boog, meestal gemaakt van ganzenpennen. De slag is maximaal 1.75 meter. De stok is meestal gemaakt van esdoorn. Tegenwoordig worden de zwepen in het geheel van een kunststof gemaakt. De boogzweep wordt traditioneel gebruikt bij stadsaanspanningen met gareeltuig.

Luszweep

Deze bestaat van origine uit een stok van pyriet (steen), versterkt met een dunne pen met een lengte van ongeveer 1.75 meter. Aan de top van de stok is een lus bevestigd van leer, waaraan de slag is vast gemaakt. De slag is 1.75 meter. lang. De luszweep wordt traditioneel gebruikt bij landaanspanningen met borsttuig.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Leren rijden voor het koetsiersbewijs
  1. http://www.knhs.nl