Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Mennen

Uit Bokt
Twee paarden in tandem

Mennen is het besturen van trekdieren, zoals bijvoorbeeld paarden die voor de wagen gespannen zijn. Vroeger werden paard en wagen gebruikt om lasten te vervoeren, werden paarden ingezet om schepen op de binnenvaart te verplaatsen en trokken ze de zware landbouwvoertuigen, of werd er een kar gebruikt voor vervoer van lichte goederen. Ook in oorlogstijd werden paarden ingezet om materieel te vervoeren.

De wagens werden in de loop der tijd steeds meer aangepast aan het gebruiksdoel. Door meer vraag naar comfort werden de wagens langzaam omgebouwd naar overkapte koetsen waar meerdere personen in vervoerd konden worden. Zo zijn vele typen rijtuigen ontstaan. Deze combinaties werden ingezet als bijvoorbeeld postkoets.

Moderne tijd

Door de ontwikkeling van modernere verkeersmiddelen is het gebruik van het paard als trekdier grotendeels overbodig geworden. Slecht nog een enkeling gebruikt paard en wagen om zijn brood te verdienen. (Denk aan trouwkoetsen of de bereden politie). Desondanks blijft het aantal paardensporters dat aanspanningen rijdt stijgen. Deze nemen deel aan de sport of rijden recreatief.

Tegenwoordig is het mennen vooral recreatief, waarbij er plezierritjes worden gemaakt maar er ook verschillende sportcategorieën zijn waar men aan mee kan doen.

Sport

Een aanspanning in de waterhindernis van het SGMW

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de mensport en de aangespannen sport. Bij de mensport wordt gelet op de vaardigheid van het besturen van een aanspanning. Er kan worden gereden met een enkelspan, tweespan, tandem of vierspan, zowel met pony's als met paarden.

Binnen de mensport zijn er soorten wedstrijden waarin men kan uitkomen en is er voor ieder wat wils:

Bij de aangespannen sport worden de paarden beoordeeld op hun 'wijze van gaan'. Dat wil zeggen hoe groot het zweefmoment van de draf is, of het paard zijn voorbenen ver genoeg naar voren zet, of hij zijn benen hoog genoeg optilt (knieactie) en zijn achterbenen goed gebruikt (krachtig ondertreedt).

Daarnaast zijn er diverse evenementen waar de traditionele koetsen worden getoond, zoals de Drentse en Friese Sjees, maar ook postkoetsen en diverse buitenlandse koetsen als de dos à dos.

De moderne koetsier

Leren deelnemen aan het verkeer

Maar vooral het recreatieve rijden met een aanspanning, met marathon- of recreatiewagen wordt steeds vaker gedaan.

Omdat het hedendaagse verkeer niet meer is ingesteld op paard en wagen en de moderne koetsier niet meer van generatie op generatie "het vak" heeft geleerd, wordt aangeraden om het mennen eerst goed onder de knie te krijgen alvorens op de weg te gaan. Een brede basiskennis van het mennen is te verkrijgen door deel te nemen aan “het leren mennen voor het koetsiersbewijs”. Dit examen wordt afgenomen door de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen RecreatieRuiter. Aan dit diploma zit een WA-verzekering gekoppeld. Hier leer je onder andere rijden met het Achenbach mensysteem, basiskennis van het paard, onderdelen van het mentuig en de verkeersregels.

Authentieke aanspanningen

Traditionele aanspanningen of authentieke ritten bestaan uit aanspanningen waarbij de koets en de kleding van belang zijn. Hierbij speelt de gang van het paard een minder grote rol. Wel wordt er op gelet dat een Friese Sjees getrokken wordt door een Fries en een Oostenrijkse wagen door een Haflinger, etc. Naast gewone ritten, zoals in Doorn en Vorden bestaan er ook concoursen d’attelage. Dit is een driedaags evenement bestaand uit:

  • presentatie
  • rit met 2 of 3 hindernissen
  • vaardigheid
  • defilé

Door deelname aan de authentieke ritten kan je punten vergaren om mee te blijven doen aan dit soort evenementen.

Aanspanningen

Een aantal verschillende wagens en rijtuigen zijn de:

De paarden kunnen voor zo'n wagen op verschillende manieren en in verschillende aantallen ingespannen worden:

Bronnen, referenties en/of voetnoten




Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.