Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Aangespannen sport

Uit Bokt
Hackney tijdens de aangespannen sport

Bij de aangespannen sport worden de paarden voor de wagen gereden en worden de paarden beoordeeld op hun 'wijze van gaan', dat wil zeggen hoe groot het zweefmoment van de draf is, of het paard zijn voorbenen ver genoeg naar voren zet, of hij zijn benen hoog genoeg optilt (knieactie) en zijn achterbenen goed gebruikt (krachtig ondertreedt). Deze draf gaat gepaard met een fiere houding mogelijk gemaakt door een lange verticaal uit de borst komende hals, met voldoende neklengte. Bij meerdere paarden voor de wagen wordt bovendien beoordeeld of de paarden als één geheel optreden en de mate van gelijkheid van kleur, type en bouw.

Disciplines

Aangespannen Sport is onderverdeeld in drie disciplines: Tuigpaarden KWPN, Hackney's (kleine maat en grote maat) en Tuigpaarden Fries ras. De bewegingen van een Hackney moeten flitsend zijn en bij Tuigpaarden Fries ras wordt in aanmerking genomen of de paarden in type in voldoende mate van het Friese ras zijn.

Aanspanningen

De paarden kunnen op in verschillende aantallen voor de wagen worden gezet. Ten eerste in het enkelspan. Het woord zegt het al: er staat slechts 1 paard voor de wagen. Daarnaast kunnen er twee paarden naast elkaar worden ingespannen. Je spreekt dan van een tweespan. Wanneer er twee paarden voor elkaar worden gezet, heet dit een tandem. Bij een tweespan en tandem maakt men gebruik van een spider en een gig. Een volgende optie is drie paarden voor de showwagen in een klavertje drie. De eerste twee paarden staan dan direct voor de wagen naast elkaar en daarvoor loopt een paard enkel. Als show gereden, maar geen officiële discipline is 'randem'. Hierbij lopen 3 paarden achter elkaar.

Enkelspan

Het enkelspan is opgedeeld in nog verschillende categorieën:

  • competitieklasse voor nieuwelingen
  • limietklasse (die weer opgedeeld kan zijn in kleine limietklasse en grote limietklasse)
  • ereklasse. Dit aan de hand van het aantal winstpunten die het paard heeft gehaald.

Verder is er nog een aparte categorie enkelspan, namelijk het damesnummer. Hiervoor wordt vaak een 2-wielige gig gebruikt, bij categorie 1 en 2 wedstrijden is dit zelfs verplicht.

De wedstrijd

Alle deelnemers in één klassement komen de ring binnen, rijden een ronde en stellen zich dan op één lijn op. De jury-inspectie gaat beginnen. De jury bestaat uit twee juryleden en een arbiter. In geval de juryleden er samen niet uitkomen, dan heeft deze de definitieve beslissing.

Na de jury-inspectie gaan de deelnemers aandraven en op de rechterhand. Hierbij wordt de draf beoordeeld. Bij de beoordeling letten ze op het gangenwerk, de houding van het paard, eventuele hulpmiddelen en het orenspel.

Na één of meerdere rondes wordt het sein gegeven om van hand te veranderen en kan de jury gaan plaatsen. De combinaties worden naar binnen geroepen in volgorde van beste plaatsing. In geval van overkamping tussen een aantal combinaties, waarbij de plaatsing niet definitief is, worden deze over het algemeen vrij snel naar binnengeroepen. Dit zorgt ervoor dat er niet onnodig gereden moet worden. Als alle combinaties zijn binnengeroepen wordt er eventueel overgekampt. Dit kan in de vorm van met alle overkampers tegelijk overrijden zijn, of in de vorm van een stand-show. Bij het laatste krijgen alle deelnemers die hiervoor uitgenodigd worden de kans zich individueel voor de jury te presenteren, te weten 1 lange zijde op de linkerhand en 1 lange zijde op de rechterhand.

Op de momenten dat er stilgestaan wordt moet er altijd een groom bij de paarden staan om hem vast te houden.

Kleding

Witte kleding van de groom met rode das

Bij gewone rubrieken is een donker kostuum met daaronder donkere sokken of panty’s, een schootkleed en hoed verplicht (een zomertenue is niet toegestaan).

Bij de damesnummers is voorgeschreven: een passend kostuum, bestaand uit rok en jasje, panty’s en een hoed. Hierbij is een licht tenue wel toegestaan.

De groom moet verplicht in een donker kostuum met hoed of in wit pak met rode stropdas. Hackney’s en tuigpaarden moeten worden ingevlochten, hierbij kan wol worden meegevlochten bij het maken van de knotjes (geel wol bij kopertuig en wit of rood bij nikkeltuig). Friezen worden niet ingevlochten.

Bij Friese aanspanningen in categorie 1 en 2 is de traditionele Friese klederdracht verplicht.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: info over verschillende type aanspanningen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.