Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hackney

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Hackney
Hackney-border.jpg
Hackney hengst Sir Arie.jpeg
Stokmaat: Kleine maat <1.40. Grote maat >1.40
Kleur: Verschilt
Land van herkomst: Engeland
Link naar stamboek: http://www.hackneystamboek.nl

De Hackney is een paard dat iedereen wel kent van de rijtuigenconcoursen, ze worden dan ook wel de ‘ballerina’s van de concoursvelden’ genoemd.

Geschiedenis

De Hackney komt oorspronkelijk uit Engeland. Hij dankt zijn naam aan het Middel-Engelse woord ‘Hakene’ dat damespaard betekent en weer is afgeleid van het Franse woord ‘Hacquenee’ dat klein paard betekent. Die naam werd gebruikt om de rijpaarden van de oorlogspaarden en zwaardere types te onderscheiden.

Hackney is ook een district in het graafschap Groot Londen, maar het paardenras heeft zijn naam niet aan dit graafschap te danken.

In de jaren rond 1900 werden de eerste Hackneys in Nederland ingevoerd.

Het Nederlandsch Hackney Stamboek werd opgericht op 2 februari 1946. Het is een gesloten stamboek; dat wil zeggen dat er alleen raszuivere Hackney's worden toegelaten. Het stamboek werkt met DNA-testen om de juiste afstamming te controleren alvorens een dier in het stamboek wordt opgenomen. Het Stamboek is volledig geautomatiseerd en het enige Hackney-stamboek in de wereld dat op deze wijze werkt.

Exterieur

In een artikel van het Fokregelement staat dat de Hackney aan de volgende rastypische eigenschappen moet voldoen: een harmonieus en evenredig gebouwd dier met een edel hoofd, intelligente ogen, een niet te korte hals met een sterke rug, eindigend in een sterk, maar niet te zeer afhangend, kruis. Het dier heeft bovendien een krachtige schuine schouder, is lang geribd, heeft sterke benen en voeten, een goed ontwikkelde bovenarm en een goede bodemstand. Vlotte, vierkante, elegante en verheven gangen zijn zeer gewenst.

Hackneys komen in verschillende maten voor, vandaar dat er in het stamboek onderscheid wordt gemaakt tussen ‘Hackney grote maat’ en ‘Hackney kleine maat’. De grote maat Hackney heeft een stokmaat vanaf 1.40 meter, de kleine maat heeft een stokmaat tot 1.40 meter. In het stamboek wordt de fokkerij van deze 2 maten ook strikt gescheiden gehouden.

Karakter

De Hackney is een temperamentvol en vooral werklustig paard.

Gebruik

De Hackney wordt vooral gebruikt bij het aangespannen rijden. De meeste Hackneys worden gebruikt voor het rijden van concoursen, ze hebben dan ook de bijnaam ‘Ballerina’s van de concoursvelden’ gekregen, dankzij hun sierlijke en verheven gangen.

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.