Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Koetsiersbewijs

Uit Bokt
Leswagen tijdens het oefenen voor het koetsiersbewijs

Het koetsiersbewijs is simpel gezegd een "rijbewijs" voor aangespannen rijden. Om je koetsiersbewijs te halen moet je examen doen. Het is vergelijkbaar met het ruiterbewijs voor ruiters en amazones en wordt eveneens afgenomen door de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen RecreatieRuiter[1]

Doel van het koetsiersbewijs

Het examen voor het koetsiersbewijs test of er voldoende theoretische en praktische kennis aanwezig is om veilig de weg op te gaan met een aanspanning. Omdat het hedendaagse verkeer niet meer is ingesteld op paard en wagen en de moderne koetsier niet meer van generatie op generatie "het vak" heeft geleerd, wordt aangeraden om het mennen eerst goed onder de knie te krijgen alvorens op de weg te gaan. Deze basiskennis kan worden opgedaan via voorbereidende cursussen, het examen wordt afgenomen door de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen RecreatieRuiter.

Bij het koetsiersbewijs zit een verzekering die schade aan derden kan vergoeden indien de eigen AansprakelijkheidsVerzekering Particulieren (AVP) niet uitkeert of niet aanwezig is.

Verplichting

Het koetsiersbewijs is niet verplicht op de openbare weg. Wel zijn er natuurgebieden die het koetsiersbewijs verplicht stellen, dit moet dan met speciale plaatjes aan het tuig worden aangegeven.

Het examen

Het examen voor het koetsiersbewijs bestaat uit een theoretisch deel met 35 multiple choice-vragen, waarvan er maximaal 7 vragen fout beantwoord mogen worden.

Daarnaast is er een praktijkdeel van ongeveer 20 minuten. Hierin wordt de parate kennis van het optuigen, inspannen, mennen en de verkeersregels getoetst.

Het examen voor het koetsiersbewijs gaat in op verschillende aspecten:

  • De aanspanning:
    • Tuigenkennis
    • Rijtuigen en hun onderhoud
    • Soorten aanspanningen
  • Verkeer:
    • Verkeersregels voor het koetsiersbewijs
  • Het maken van een rit
  • Natuur:
    • Giftige bomen, struiken en planten


Ontheffing

Voor het theorie-examen:

Voor kandidaten met lees- en/of leermoeilijkheden bestaat de mogelijkheid een mondeling theorie-examen aan te vragen. Dit dient wel minimaal 2 weken voor de examendatum bij het secretariaat van de SRR aangevraagd te worden. Indien aanwezig dient een verklaring te worden overlegd. Wanneer een kandidaat drie keer gezakt is voor het schriftelijke theorie-examen kan een mondeling examen aangevraagd worden. Ook dan moet het tijdig (minimaal 2 weken vooraf) bij het secretariaat gemeld worden.


Voor het praktijkexamen:


Samengestelde wedstrijdmenners van de klassen 3 en 4 kunnen ontheffing aanvragen voor het Koetsiersbewijs onder overlegging van een klasseringsverklaring.

Tweespan en langspan

Rijden met een tweespan net buiten de stad

Naast het normale koetsiersbewijs voor enkelspan kent de SRR ook nog examens voor het mennen met tweespan en langspan.

Het tweespanexamen kan worden aangevraagd als men tenminste 3 maanden in het bezit is van het koetsiersbewijs enkelspan. Dit examen bestaat uit een theoriedeel met 20 vragen en een praktijkdeel.

Het langspanexamen kent geen apart theorie-examen maar bestaat alleen uit een praktijkproef. Het kan aangevraagd worden als de examens voor enkelspan en tweespan succesvol afgelegd zijn.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Leren mennen voor het koetsiersbewijs