Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Trailer

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Paardentrailer

Een trailer is een aanhanger om een paard in te vervoeren over de weg.

Verschillende soorten

De meestgebruikte trailers zijn die voor één of twee paarden, maar er bestaan ook trailers of opleggers waar meer paarden in kunnen.

Trailers voor één paard zijn meestal zogenaamde 1,5- of 1,75-paards trailers. Echte 1-paardstrailers worden tegenwoordig niet meer gemaakt want die zijn te smal, en dat is niet prettig voor het paard en bovendien minder veilig.

Belangrijkste veiligheidspunten zijn de bodem, de rem en de verlichting.

Rijbewijs

Voor het vervoeren van een paard is over het algemeen een Rijbewijs BE nodig.

Met een rijbewijs B mag je namelijk alleen aanhangers trekken die lichter zijn dan 750 kilo. Er is één uitzondering op die regel: Het leeggewicht van de auto plus het toegestane laadvermogen en het leeggewicht van de trailer plus het toegestane laadvermogen mogen dan opgeteld niet meer zijn dan 3500 kilo.[1] Het leeggewicht van een auto of trailer plus het laadvermogen wordt de Toegestane Maximum Massa genoemd en wordt vaak afgekort tot TMM.

Per 19 januari 2013 is regeling omtrent rijbewijs B, B+ en BE aangepast [2]. De eis leeggewicht trekkend voertuig moet zwaarder zijn dan TMM aanhanger is komen vervallen. Er is nog maar één regel om te kijken of je een combi mag rijden met alleen rijbewijs B: TMM auto + TMM aanhanger mag niet meer bedragen dan 3500 kg.

Ondanks dat je soms toch een paard mee kan nemen met alleen je B rijbewijs, is het verstandig om alsnog je BE rijbewijs te halen als je van plan bent vaker op pad te gaan. Dit voorkomt dat je voor onaangename verassingen komt te staan bij een controle: als je wordt aangehouden en je trailer blijkt te zwaar, dan mag je niet verder rijden. Iemand moet jou en je paard dan dus komen ophalen! Reden genoeg om het zekere voor het onzekere te nemen en toch dat E rijbewijs te halen. Bovendien leer je hier veel over het rijden met aanhanger, waardoor je veiliger en zelfverzekerder de weg op gaat.

Belangrijke kenmerken

Een goede trailer is licht van binnen, heeft een raampje voor het licht en een voordeurtje wat makkelijk open en dicht gaat. Verder zijn er verschillende luxere trailers beschikbaar, bijvoorbeeld met een zadelkamer(tje), een tank met water (om je paard mee te kunnen wassen en afspuiten), een lampje voor als je 's avonds op pad gaat of voederbakken. Ook zijn er trailers met een klep aan de voorkant waar je met je paard uit kunt: handig als je paard niet goed achteruit van de trailer durft te stappen. Als je aangespannen rijdt, kan een trailer met een oplegger aan de voorkant van pas komen: deze trailers hebben een soort vlak aan de voorkant waar je je sulky of koets op kunt zetten.

Tegenwoordig kun je trailers in elke kleur laten leveren, maar het verstandigste is om voor een trailer met een lichte buitenkant te gaan, omdat deze minder warm worden als de zon erop staat.

Wanneer je op pad gaat, bijvoorbeeld op wedstrijd, is het verstandig om de trailer de dag van tevoren al klaar te maken. Controleer dan ook of alle verlichting nog werkt: dit scheelt een hoop gedoe op de dag van vertrek.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. CBR, november 2006, http://www.verkeerenwaterstaat.nl/Images/Aanhangwagens%20(november%202006)_tcm195-167664.pdf
  2. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen