Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rijbewijs BE

Uit Bokt
Combinatie auto met trailer

Welk rijbewijs heb ik nodig?

Hoe zit het nou precies met rijbewijzen en gewichten als je met je paard of pony met de trailer op stap gaat? Welk rijbewijs heb je nodig?

Om met een auto te mogen rijden heb je uiteraard je B-rijbewijs nodig, maar om met een trailer achter de auto te mogen rijden kan het zijn dat je ook een E-rijbewijs nodig hebt. Of je dit E-rijbewijs nodig hebt, hangt af van het gewicht van je auto en het gewicht van je trailer. Je kunt zelf uitrekenen of je dat nodig hebt. Hieronder staat uitgelegd hoe.

Om te berekenen of je alleen met rijbewijs B mag rijden, ga je uit van wat het allemaal maximaal zou kunnen wegen. Of het dat in de praktijk weegt, doet er niet toe, het gaat om het "papieren" gewicht. Al leg je alleen een veertje in de trailer, om te berekenen welk rijbewijs je nodig hebt ga je uit van een maximaal beladen trailer. Ook van de auto zul je het laadvermogen moeten meetellen, dit bepaalt immers mede wat de combinatie zou kunnen wegen. Het eigen gewicht van het voertuig en het laadvermogen bij elkaar opgeteld noem je de Toegestane Maximum Massa, ofwel TMM.

Deze gewichten kun je vinden in de papieren of op het typeplaatje van je auto en trailer. Het laadvermogen van de auto staat niet altijd in de papieren, maar je kunt het terugvinden op het typeplaatje onder de motorkap, in het instructieboekje, of op de site van het RDW: https://ovi.rdw.nl/default.aspx?kenteken=

Hierin vul je het kenteken in en je krijgt die gegevens. Het kan namelijk zijn dat twee op het gezicht identieke modellen toch een ander draagvermogen hebben door bijvoorbeeld het wel of niet aanwezig zijn van een airco. Of je auto een grijs of geel kenteken heeft, maakt niets uit voor de berekening. Bij een grijs kenteken staat het laadvermogen wel op het kentekenbewijs vermeld.

In de autogids van Autotrader (Hier kun je van veel auto's ook vinden welk gewicht ze mogen trekken)

Met het BE-rijbewijs heb je niet alleen altijd het juiste rijbewijs en bespaar je jezelf de berekeningen, je leert er ook veel van en gaat veiliger de weg op.

Let op: zonder het juiste rijbewijs riskeer je niet alleen een boete, je bent bovendien niet verzekerd bij een ongeval!

Denk er ook aan dat alle aanhangwagens boven de 750 kg TMM tegenwoordig een eigen kenteken moeten hebben.

De regels

De regels zijn als volgt:

B-rijbewijs

Toegestane Maximum Massa (TMM) trailer plus TMM auto minder dan 3500kg.

In woorden: Als je de gewichten leeggewicht + laadvermogen bij elkaar optelt moet de uitkomst lager zijn dan 3500kg. Je auto moet het feitelijk gewicht van de trailer uiteraard ook mogen trekken volgens de papieren, anders ben je alsnog in overtreding. Met "feitelijk gewicht" wordt bedoeld: het leeggewicht van de trailer plus de daadwerkelijke lading.

Een aanhanger met een TMM van maximaal 750 kg mag je altijd trekken met alleen rijbewijs B, maar in de praktijk zal een paardentrailer daar nooit onder blijven.

De regel "TMM trailer lager dan leeggewicht trekkend voertuig" is per 19 januari 2013 vervallen. [1]

BE-rijbewijs

Combinatie voor BE-rijbewijs

Je mag rijden met het aanhangergewicht dat de auto mag trekken. Kijk hiervoor niet alleen naar de auto maar ook naar het typeplaatje van de trekhaak!

Mag je auto 1500 kg trekken, dan mag je aanhanger dus maximaal 1500 kg wegen. Je mag hier best een 2-paardstrailer met een TMM van 2000 kg achter hangen als je je BE-rijbewijs hebt. Je moet dan wel zorgen dat je met beladen niet over die 1500 kg heen gaat, maar 1 paard laden dus. Bij twijfel op de weegbrug!

Als je je BE-rijbewijs na 19 januari 2013 hebt gehaald geldt bovenstaande tot een maximum van 3500kg voor de aanhanger. De meeste paardentrailers zullen daar geen last van hebben. Heb je een driepaardstrailer dan is dit mogelijk wel van toepassing. Er gelden voor middenasaanhangers zoals paardentrailers echter weer complexe uitzonderingen. Met de reken website onderaan deze pagina kan je bekijken of je deze combinaties toch mag rijden.

Voorbeelden zijn te vinden op de website van het CBR

B+ rijbewijs

Sinds 19 januari 2013 is het nieuwe B+ rijbewijs in het leven geroepen. Met dat rijbewijs 96 mag je een aanhangwagen trekken die zwaarder is dan 750 kg (toegestane maximummassa). Voorwaarde is wel dat de toegestane maximummassa van het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4250 kg is. De toegestane maximummassa bereken je door het lege gewicht en het laadvermogen van de auto en de trailer bij elkaar op te tellen. [2]

Kogeldruk

Kogeldruk: de kogeldruk van de trailer moet lager zijn dan de toegestane druk op de kogel (zie typeplaatje trekhaak). De kogeldruk van paardentrailers ligt vrijwel altijd tussen 75 - 100kg. Let hierop, bij controles wordt ook gekeken naar de kogeldruk. Bij twijfel gaat de weegschaal eronder en bij overschrijding van de toegestane kogeldruk is het einde reis en een flinke boete. Daarnaast geldt ook hier dat de verzekering erg moeilijk kan doen en in het slechtste geval de kosten van de schade bij de bestuurder komt claimen!

Terugkeuren

In bepaalde gevallen kan het nuttig zijn om je trailer te laten terugkeuren. Dat wil zeggen dat er een lager maximaal laadvermogen van toepassing wordt dan waar de trailer oorspronkelijk goed voor was. Als de combinatie oorspronkelijk bijvoorbeeld te zwaar was om met een B-rijbewijs te mogen besturen, maar je het maximale laadvermogen niet wil benutten kan terugkeuren een oplossing zijn.[3]

Handige reken website

Bokker corbosman heeft een handige website gemaakt waar je door het invullen van wat gegevens uit je kentekenbewijs direct kan zien of je een combinatie mag rijden met B of BE rijbewijs. Deze website houdt rekening met alle nieuwe wetgeving sinds januari 2013.

Bronnen, referenties en/of voetnoten