Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ruiterbewijs

Uit Bokt
Ruiters tijdens een praktijkexamen

Het Ruiterbewijs is een bewijs dat wordt uitgegeven door de stichting SRR (Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter). Het Ruiterbewijs is het rijbewijs van de paardenwereld. Als een ruiter in bezit is van het Ruiterbewijs mag je verwachten dat deze de kennis en vaardigheid heeft om veilig in het terrein en op de openbare weg te rijden, verantwoord kan omgaan met het paard, zich als gast in het terrein weet te gedragen en weet dat geen last of schade mag worden toegebracht aan anderen. Het Ruiterbewijs is erkend door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Het ruiterbewijs is bovendien verplicht in bepaalde natuurgebieden.

Het examen

Je krijgt het ruiterbewijs door met goed gevolg een theorie- en een praktijkexamen af te leggen. Het theorie-examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen waarvan er 28 goed beantwoord moeten worden. Het praktijkexamen is opgesplitst in twee delen, namelijk een deel in een rijbak van tenminste 3000m² en een deel op de openbare weg. De verrichtingen die je hier moet laten zien zijn correct opstijgen en afstijgen, een been van het paard optillen, stap, draf (lichtrijden en doorzitten), galop (individueel en als groep), draven zonder stijgbeugels, rijden met een hand, verlichte zit, enkele sprongen vanuit galop over een oxer van circa 50 centimeter breed en 60 centimeter hoog en door een smalle doorgang rijden. Op de openbare weg moeten diverse verkeerssituaties voorkomen, namelijk weg en kruispunt oversteken, stilstaan, afslaan, het toepassen van verkeersregels en het inschatten van situaties.

Western-/Gangenpaarden

Tevens is het mogelijk om je Ruiterbewijs te halen met een western- of gangenpaard. Hiervoor gelden dan enkele andere regels. Wanneer je als westernruiter deelneemt aan het Ruiterbewijsexamen mag je tijdens het examen alleen rijden met een zogenoemde snaffle zonder scharen, eventueel voorzien van een kinriem. Het is verplicht een veiligheidshelm te dragen en behalve de "pleasure" gangen die western-eigen zijn moeten ook de normale gangen gereden worden. De te springen hindernis is voor Westernpaarden een oxer van maximaal 40 centimeter hoog en 40 centimeter breed. Voor gangenpaarden gelden niet veel uitzonderingen, enkel als het gangenpaard geen draf kan vertonen kan de examinator u vragen op een ander paard alsnog de draf te laten zien.

Verzekering

Een bijkomstigheid van het Ruiterbewijs is dat houders ervan verzekerd zijn tegen schade (wettelijke aansprakelijkheid) toegebracht aan derden tijdens een recreatieve rit. Hierbij hoort ook het op- en afzadelen. Deze verzekering is voor een bedrag van maximaal €750.000 per geval en met een maximum van €1.500.000. De ruiter is verzekerd vanaf het moment dat hij geslaagd is voor het examen. Deze verzekering is echter dubbelop, aangezien iedereen sowieso al WA-verzekerd is. Daarom is de verzekering van het Ruiterbewijs niet noodzakelijk om buiten te kunnen rijden.

Afbeeldingen van het Ruiterbewijs

Bronnen, referenties en/of voetnoten