Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pleasure

Uit Bokt
Een combinatie in jog op de linkerhand. Kleding en tack zijn op elkaar afgestemd.

Pleasure is het onderdeel waarbij van het paard de gangen in walk, jog en lope getoond worden in beide richtingen. Ook een reverse (rechts- of linksomkeert) en de back-up worden getoond.

De oorsprong

Zoals vele westernonderdelen vindt pleasure haar oorsprong in het werk dat cowboys vroeger moesten verrichten. Denk hierbij aan de inspectie van een kilometerslange omheining, of aan het verplaatsen van een kudde vee. De cowboys brachten dagen achtereen in het zadel door. Voor zowel paard als ruiter was het dus essentieel dat het paard ontspannen kon lopen in comfortabele gangen, anders was dit niet vol te houden. Tegenwoordig is pleasure een echt showonderdeel, waarbij de ontspanning nog steeds erg belangrijk is, maar het uiterlijk ook.

De pleasure-proef

Pleasure wordt in groepen gereden. De grootte hangt af van het aantal deelnemers in de klasse en de capaciteit van de rijbaan. Het is daarom een onderdeel dat bij uitstek geschikt is voor beginners in de wedstrijden die het nog niet zo zien zitten om in hun eentje in de schijnwerpers te staan, wat bij de meeste andere onderdelen het geval is.

Waar wordt op gelet?

Het paard hoort in balans/takt te lopen met een drijvend achterhand-gebruik, attent op de ruiter en zich bewust van zijn omgeving. Een horizontale halshouding wordt gewaardeerd. De gangen zijn (extended) walk, (extended) jog, lope, en meestal wordt er een back-up gevraagd. Het paard dient aan een losse teugel te lopen, goed nageeflijk te zijn met het hoofd langs de loodlijn (in geen geval erachter), en correcties en hulpen zijn zo minimaal mogelijk. Het geheel moet er natuurlijk uitzien: het paard loopt in een voor hem comfortabel tempo, dat zo laag mogelijk ligt (maar niet zo laag dat het paard eronder lijdt). In geen geval mag het paard ' rennerig' zijn.

Belangrijk is ook een constant tempo. Dit past bij het idee dat een paard in de pleasure in een tempo moet lopen dat goed bij hem past; hij zal dan gemakkelijk in dit tempo blijven en niet versnellen of vertragen. Ook in de bochten moet het paard hetzelfde tempo aanhouden. Een aandachtspuntje is de reverse: aangezien hier geen vaste afstand voor aangegeven is, mag je hem zo groot of klein maken als je wil. Wanneer je een kleine reverse kan maken zonder uit de gang te vallen kun je overwegen dit te showen op wedstrijd, het moet er echter niet geforceerd uit gaan zien. Vind je paard het moeilijk om in de reverse niet te vertragen, maak het jezelf dan niet te moeilijk en maak de bocht gewoon wat groter. Een constant tempo is vele malen belangrijker dan die kleine bocht!

Een pleasureruiter beloont haar paard na de prijsuitreiking

De beoordeling

In de ring staat de jury in het midden: dit is een van de redenen dat de bak niet overgestoken mag worden. De jury zou dan onder de voet worden gelopen, bovendien zijn de overige paarden minder goed zichtbaar. De jury geeft de commando's voor wat er verwacht wordt. Dit wordt omgeroepen door de jury zelf of door iemand anders. Er wordt dan omgeroepen: ' Walk your horse please, walk your horse ' of ' Reverse in jog please, reverse in jog'. Het is dus verstandig om je oren goed open te houden, en voor het publiek is het netjes om niet teveel herrie te maken. Wanneer je het commando (al dan niet expres) negeert levert dit namelijk strafpunten op.

Pleasure is een onderdeel waarbij je wint op een rustig, regelmatig tempo en vlekkeloze overgangen. Daarnaast is het wenselijk dat de combinatie er verzorgd uitziet, en dat er aandacht is besteed aan een mooie, matchende uitrusting voor zowel ruiter als paard. Strafpunten worden in dit onderdeel gegeven aan combinaties voor een te hoge snelheid (bijvoorbeeld een te snelle jog), verzet van het paard, agressieve uitingen van het paard naar andere paarden, een verkrampte of anderszins niet ontspannen houding, een gang anders dan de gevraagde gang of een 'break of gait' (het vallen uit de huidige gang). Inhalen gebeurt op de tweede hoefslag; indien de combinatie zich op enig moment ergens anders bevindt levert dit een zero score op (het maken van een reverse uitgezonderd).

De prijsuitreiking

Meestal is het zo dat de prijsuitreiking direct na de proef plaatsvindt. Er wordt gevraagd om een line-up. Soms moet er vanuit de line-up nog een back-up worden getoond; als dit gebeurt moet je wachten tot de jury bij jou en je paard komt staan en knikt. Dan vertoon jij je back-up. Als de jury weer knikt mag je stoppen en weer teruggaan naar je positie. Terwijl de deelnemers wachten maakt de jury of iemand anders de lijst op. Vervolgens wordt er omgeroepen hoeveel geplaatsten er zijn, en worden de prijzen van laag naar hoog uitgereikt.



Excessen in de sport

Ondanks dat het gewenst is dat de gangen langzaam en beheerst zijn, kan dit natuurlijk ook overdreven worden. Wanneer het paard teveel teruggehouden wordt in de jog en de lope, zijn er excessen ontstaan waardoor deze paarden op de voorhand lopen, geen zuivere 2-takt meer hebben in de jog en in de lope een 'dralop' laten zien; een gang die niet het normale sprongmoment meer laat zien, maar een waggelgang van galop met de voorbenen en draf met de achterbenen. Om dit te voorkomen worden de gangen nu gevraagd met een 'slightly increased forward motion' al heeft dit nog niet altijd het effect wat men voor ogen heeft.

Uitrusting

Nuvola actions next.png Zie Wedstrijduitrusting (western) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Waar Pleasure vroeger is ontstaan als de gangen waarbij men uren zonder moe te worden in het zadel kon doorbrengen, is het nu verworden tot een puur show-onderdeel waarbij kleding en tack ook een grote rol spelen. Alhoewel het voor de puntentelling niet zou mogen uitmaken wordt er veel geld gestoken in speciale pleasurezadels met veel zilver en kleding met bling-bling. Op de grotere shows zoals het Dutch Western Riding Festival of de Worldshow in Amerika is dit goed te zien. Op de kleinere shows mag het wat ingetogener zijn. Het geheel dient in ieder geval smaakvol te zijn en passend bij de combinatie.

Als verplichte uitrusting geldt: een top met lange mouwen en een kraagje, een broek (met voldoende lange pijpen) en westernlaarzen. Lange chaps mogen, maar zijn niet verplicht.

Foto's

Bronnen, voetnoten en/of referenties