Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gang (western)

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Western gang)

Net zoals bij de dressuur loopt een goed gereden westernpaard op zijn eigen 4 benen, zet het de achterhand goed onder en loopt het paard verzameld. Een klein verschil is de hoofd-/halshouding van het paard: deze is namelijk laag. Hierbij mogen de oren van het paard niet onder de schoft komen en moet de neus op de loodlijn worden gedragen. Er is (bijna) geen aanleuning op het bit. Het paard moet zichzelf blijven dragen in de juiste houding.


Walk

Walk

De walk is bij het westernrijden de stap. Deze moet zuiver en gelijkmatig zijn. De walk is een 4-tact gang.

Jog

Jog

De jog is een extra rustige, ontspannen draf. Deze gang kan pas goed uitgevoerd worden wanneer het paard de verzameling onder de knie heeft. Bij wedstrijden is het verplicht om door te zitten in deze gang. De jog is een 2-tact gang.

Extended jog

De extended jog is een verruimde jog. Het paard mag hierbij niet versnellen! Bij wedstrijden is het verplicht om door te zitten in deze gang.

Trot

Als het tempo van de jog wat hoger ligt, noemt men deze gang trot. Cowboys gebruikte deze gang vaak om snel ergens heen te rijden omdat deze minder vermoeiend voor het paard is dan de lope (rustige handgalop). Zij reden dan licht of gingen in de stijgbeugels staan met één hand aan de zadelknop om in evenwicht te blijven. Ook de trot is net als de jog een 2-tact gang.

Lope

Lope

De lope is een rustige handgalop. Ook bij deze gang is verzameling een must. Deze gang is een 3-tact, “ka-ta-klop”.

Extended lope

De extended lope is een verruimde lope. Hierbij moet het paard verruimen, niet versnellen!

Canter

De canter is een rustige arbeidsgalop. Deze gang wordt alleen gevraagd in de “Engelse” disciplines. Dit is ook een 3-tact gang.

Counter canter

De counter canter is een rustige contra-arbeidsgalop. Het paard gaat hierbij dus in de “verkeerde” galop. Deze gang wordt alleen gevraagd in de “Engelse” disciplines. Dit is ook een 3-tact gang.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's of filmpjes van trot, extended jog, extended lope, canter en counter canter

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.