Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Wedstrijduitrusting (western)

Uit Bokt

Om een wedstrijd in western te rijden, heb je een bepaalde uitrusting nodig. Deze heeft te maken met kleding die je dient te dragen en optoming van het paard.

Tussen verenigingen kunnen deze eisen verschillen, echter zijn ze in het algemeen redelijk consistent met wat hieronder beschreven staat. Verschillen zitten hem met name in het wel of niet dragen van een cap. Informeer hier van tevoren naar, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.

De ruiter

Een combinatie in pleasureoutfit. Kleding en showpad zijn op elkaar afgestemd.

Er is een bepaalde etiquette waar je aan dient te voldoen in de western. Deze is voor zowel heren als dames min of meer hetzelfde wat betreft outfit.

  • Op een zeker niveau moet je een hoed dragen. Draag een westernhoed - geen hoedje van de feestwinkel. Zorg dat hij matcht met de rest van je outfit, en dat hij er netjes uitziet.
  • Daaronder draag je een blouse. In de langzame onderdelen kan je eventueel ook een showjasje of een slinky dragen. Zorg dat het hoe dan ook goed aansluit (draag eventueel een corrigerend hemd) en dat je armen bedekt zijn tot de pols. Ook moet je een kraagje hebben, en een (diep) decolleté of doorschijnende kleding is evenmin wenselijk. Wanneer je een blouse draagt doe je deze in je broek. In de langzame onderdelen kan je losgaan met veel bling-bling, maar houd het netjes (dus niet te schreeuwerig). Het is het mooist als je blouse past bij je paard en je showpad of -blanket.
  • Een riem is zeer wenselijk. Een mooie gesp (buckle) is daarbij een zeer goede toevoeging op je outfit. Je kunt voor opvallend of bescheiden gaan: hier geldt ook, hou het geheel smaakvol. Let wel op dat een buckle met een niet-paardgerelateerde afbeelding niet wenselijk is.
  • Hieronder draag je een broek en eventueel showchaps. Wanneer je deze laatste niet hebt, zorg dan dat je broek netjes is en zeker niet verwassen. Zorg dat hij matcht met de rest van je outfit (dit geldt ook voor showchaps). Zowel een broek als showchaps moeten altijd lang genoeg zijn: ze moeten minimaal tot op je spoor (of je hak) vallen. Zorg dat je broek of chaps goed passend zijn: niet te groot en zeker niet te klein!
  • Je laarzen moeten western rijlaarzen zijn, absoluut geen fashionboots. Zorg dat ze perfect schoon zijn.
  • Het is gebruikelijk om sporen te dragen op wedstrijd. Wanneer je geen chaps hebt kun je mooie showsporen dragen, dit is echter een beetje zonde van je geld als je wel kiest voor chaps. Je zult namelijk zien dat deze de aandacht van je sporen afleiden.

Wanneer je een in-hand onderdeel start (zoals halter of showmanship ) hangt het per onderdeel af wat je het beste kunt dragen. Bij de halter wil je zelf zo min mogelijk opvallen, aangezien je je paard showt en niet jezelf. Bij de showmanship is het echter omgekeerd, daar gaat het om hoe jij je paard neerzet. Opvallen is dus zeker aan te raden. Je kunt in elk geval de volgende regels in acht nemen:

  • Draag een westernhoed
  • Je kunt een jasje dragen of een blouse. Een jasje is meer gebruikelijk, al kun je er nog steeds een nette showblouse onder dragen.
  • Draag hieronder een pantalon of nette showpants. Een riem is ook noodzakelijk, echter is een mooie buckle minder van belang aangezien je jasje er meestal overheen zal vallen.
  • Tenslotte draag je nette, gepoetste westernlaarzen.
  • Uiteraard is je outfit een smaakvol geheel die past bij je paard.

Kies boven alles een outfit die je zelf leuk vind en waar je je goed bij voelt. Ga je niet in een slinky wurmen als je je daar eigenlijk niet lekker in voelt, dit komt je presentatie zeker niet ten goede!

Verder is het niet per definitie zo dat degene die meer geld uitgeeft, een mooiere outfit heeft. Zeker als beginner kun je prima een gave outfit bij elkaar sprokkelen via internet, tweedehands of in een reguliere kledingwinkel. Schroom ook niet om de mening van een ervaren wedstrijdruiter te vragen, als je benieuwd bent hoe het totaalplaatje oogt!

Je paard

Aan de optoming van je paard en het uiterlijk zijn enkele eisen en gebruiken waar je aan dient te voldoen wil je netjes voor de dag komen op wedstrijd.

Langzame onderdelen

Per onderdeel verschilt het wat gewenst is. Bij de 'langzame onderdelen' (zoals pleasure, trail en horsemanship) mag alles wat strakker en netter.

Verzorging

Vanzelfsprekend is je paard tot in de puntjes schoongewassen en gepoetst.

De korte manen in plukjes vastgezet
  • De manen zijn ofwel op handbreedte afgeknipt en in plukjes van 1-1,5 cm breed vastgezet met een elastiekje. Wil je niet knippen? Maak dan een nette, strakke hengstenvlecht. De voorpluk kan je stieken zoals de manen of in een strak vlechtje onder de frontriem doen. Wanneer dit absoluut niet staat kan je het echter beter los laten hangen.
  • De staart hangt los en is zo stijl mogelijk. Denk je het nodig te hebben en kun je het je veroorloven, koop dan een bijpassende nepstaart. Zorg dat er geen golfjes van een vlecht te zien zijn, dit is niet netjes.
  • Gezichtsharen en vetlokken dienen zo veel mogelijk afgeschoren te zijn. Niet zodanig veel dat het je paard belemmert buiten de wedstrijd om, maar wel zoveel dat het er netjes uitziet.
  • Het gezicht kun je opmaken met speciale make-up om het hoofd meer te laten spreken. Babyolie is een goedkoper alterntief.
  • De hoeven kun je lakken om de gangen van je paard extra mooi uit te laten komen.
  • Het lichaam krijgt een mooie glans door jarenlange goede voeding en verzorging, maar op wedstrijd kan je een glansspray gebruiken om het er allemaal extra mooi uit te laten zien. Let op dat je niet sprayt onder het zadel, aangezien de spray de vacht ook zeer glad maakt.

Tack

  • Het hoofdstel is schoon en ziet er mooi uit. Vergeet het bit niet netjes op te poetsen, en zorg dat je teugels passen bij je hoofdstel (geen touwteugels). Hoe meer bling, hoe beter!
  • Het zadel is schoon en past goed op en bij het paard. Hou daarnaast rekening met de klasse waarin je start: in de pleasure hoor je niet met een reiningzadel.
  • Onder je zadel leg je een showblanket of showpad. Hou er rekening mee dat onder een showblanket nog een pad hoort, de blanket is alleen ter versiering. Zorg dat je pad of blanket schoon is en past bij zowel je paard als bij jouw outfit.
  • Beenberscherming draag je niet in de langzame onderdelen, dit is nergens voor nodig.

Snelle onderdelen

Bij onderdelen als reining hoef je er niet zo strak uit te zien als bij (bijvoorbeeld) de horsemanship. Men geeft er wat minder om bling-bling en make-up op je paard zal je al helemaal niet snel zien.

Verzorging

  • De manen zijn los en mogen mooi lang zijn. Ze zijn natuurlijk wel goed gewassen en uitgekamd. Hetzelfde geldt voor het voorplukje. Wanneer je paard normaal vlechten draagt, zorg dan dat er geen golfjes meer te zien zijn wanneer je de ring in gaat.
  • De staart is net als de manen los, gewassen en uitgekamd. Nepstaarten kan je in de kast laten liggen als je reining gaat rijden, deze zitten enkel in de weg. Golfjes van de vlecht mogen niet te zien zijn, haal deze er dus ruim van tevoren uit.
  • Het wegscheren van gezichtsharen en vetlokken is minder van belang, maar wanneer je paard een gigantische bos haar op zijn hoofd heeft staat het verzorgder om ze toch even netjes bij te knippen.
  • Het gezicht laat je lekker zoals het is. Make-up kan uit gaan lopen, en er kan stof aan blijven plakken door rondvliegend zand, en dat is natuurlijk ook niet de look die je wilt. Wil je toch je paard een beetje meer op laten vallen, beperk je dan tot een likje baby-olie hier en daar.
  • De hoeven laat je zoals ze zijn. Gelakte hoeven zijn een enorme don't in snelle onderdelen.
  • Het lichaam krijgt een mooie glans door jarenlange goede voeding en verzorging, maar op wedstrijd kan je een glansspray gebruiken om het er allemaal extra mooi uit te laten zien. Spray niet daar waar het zadel moet komen, omdat de spray de vacht ook erg glad maakt.

Tack

  • Het hoofdstel is schoon en ziet er verzorgd uit. Vergeet het bit niet netjes op te poetsen, en zorg dat je teugels passen bij je hoofdstel (geen touwteugels). Je kunt je hoofdstel een mooie extra touch geven door er een showgespje op te zetten, of door een leuke frontriem te gebruiken.
  • Het zadel is schoon en past goed op en bij het paard en bij het onderdeel waar je in rijdt. Voor snelle onderdelen als reining wil je het liefst wel een echt reiningzadel hebben om je optimaal te kunnen bewegen.
  • Onder je zadel leg je een showblanket of showpad. Hou er rekening mee dat onder een showblanket nog een pad hoort, de blanket is alleen ter versiering. Zorg dat je pad of blanket schoon is en past bij zowel je paard als bij jouw outfit.
  • Beenberscherming is zeker een aanrader, als het niet al verplicht is. Boven de beginnersklassen is het eigenlijk niet wenselijk wanneer je gekleurde beenbescherming draagt, kies dus voor zwart of voor wit. Met wit laat je het benenwerk van je paard mooi uitkomen, zwart kan je gebruiken als het benenwerk niet helemaal je-van-het is. Je kunt peesbeschermers gebruiken, of bandages om alle vier de benen om het mooi af te maken. Zorg wel dat deze goed bevestigd zijn zodat ze niet afzakken tijdens de proef.
Jezelf showen in de showmanship

In-hand onderdelen

Natuurlijk heb je het grootste deel van de genoemde optomingen niet nodig bij de onderdelen die in de hand worden afgelegd. Qua verzorging gelden min of meer dezelfde regels als bij de 'langzame onderdelen'.

Verder is het enige tuig dat je nodig hebt een showhalster - dus geen ander mooi halster dat je pas nieuw hebt, en al zeker niet je afgekloven stalhalster. Het enige halster waar je mee in de ring kan verschijnen is een netjes op maat gepast (leren) showhalster dat is belegd met zilver of goud (net wat goed staat bij jouw paard) of een halster met zilveren buckles. Bij het showhalster hoort een leadrope. Wanneer je je halster nieuw koopt, zit er meestal een bijpassende leadrope bij. Is dit niet het geval, zoek er dan één die past bij je halster (het liefst dezelfde kleur). De leadrope lijkt op een hengstenketting: het deel wat aan je paard vast zit is een ketting, de rest is een leren deel. Hier houd je je paard aan vast. De leadrope mag bevestigd worden op een manier die voor jou het beste werkt (bijvoorbeeld onder de neus door), maar nooit door de mond heen. Overigens mag er niets in de mond van het paard zitten bij de in-hand onderdelen.

Bronnen, referenties en voetnoten

  • Paula Holterman, 'De do's en don'ts van de wedstrijden' in: Paints & Quarters nr. 4 2011, p.30-33