Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Reining

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
De sliding stop

Reining is een onderdeel binnen de western dat alleen in lope (galop) gereden wordt. Enige uitzondering hierop is dat soms voorgeschreven is dat de arena in walk betreden moet worden, of de lagere klassen waarin een simple lead change wordt gevraagd.

Reining is een spectaculair onderdeel dat atletische, wendbare paarden vereist. Ook is speciale optoming erg handig, zoals een speciaal reiningzadel

Een term die veel gehoord is in de beoordeling van een reiningproef, is dat het paard 'willingly guided' moet zijn. Dit wil zeggen dat het paard zich met weinig of geen weerstand door de oefeningen heen laat 'leiden' door de ruiter. Hiervoor is vertrouwen in de ruiter nodig, net als een grote werklust: een paard dat geen plezier heeft in reining zal nooit hoge scores halen.

In de proeven kent men snelle grote cirkels en langzamere kleine cirkels. De overgang hiertussen moet vloeiend en zonder duidelijk zichtbare ophouding gebeuren. Verder kent men de sliding stop, de roll-back, de spin en de back-up.Ook moeten de combinatie changementen laten zien als van de linkercirkel op de rechtercirkel wordt overgegaan. Dit changement is een zogenaamde flying lead change.

Bij reining liggen de proeven vast. Voorafgaand aan de wedstrijd krijg je te horen welke proef je moet rijden: bijvoorbeeld 'Reining 5'. Dit is dan voor alle deelnemers in jouw rubriek hetzelfde.

Hoewel iedereen dezelfde oefeningen moet laten zien, is er wel enige vrijheid. Er is bijvoorbeeld niet voorgeschreven hoe groot de cirkels moeten zijn of hoe snel de spins moeten gaan. Kan je een nette, snelle spin laten zien, dan is dit natuurlijk iets wat je zeker moet showen. Kan je paard met gemak een lead change doen uit een zeer snelle galop? Zeker doen! Bij de reining wil je de nadruk leggen op de onderdelen waar je paard zeer goed in is, om hier je hoge punten uit te halen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Eline Frerichs