Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Halster
Een halster wordt gebruikt om het paard makkelijker te kunnen hanteren wanneer men ernaast staat.
Gebruik
Een halster kan makkelijk en snel aan gedaan worden en kan gebruikt worden om het paard uit de stal, de wei of paddock te halen. Aan de onderste ring van het halster is een halstertouw te bevestigen, zodat een paard ook vast gezet kan worden om bijvoorbeeld te poetsen en op te zadelen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een paardenknoop. Het halstertouw wordt ook gebruikt om zo je paard mee te laten lopen aan het halster, het kan in het dagelijks gebruik vergeleken worden met de riem van een hond. Als je een paard in de trailer wil vervoeren wordt hij meestal vastgezet aan een halster.
Opbouw
Halsters zijn van nylon of leer gemaakt. Leer kan aanzienlijk prettiger zijn voor het paard, maar vergt meer onderhoud en is duurder in aanschaf. Daar staat tegenover dat een leren halster geen harde of scherpe randen krijgt en als je het goed onderhoudt blijft het lekker soepel en schuurt het niet. Sommige paarden krijgen van nylon halster gemakkelijk schuurplekken op hun hoofd.
Een halster bestaat uit een kopstuk dat achter de oren van het paard langs loopt en een neusriem die rond de neus van het paard zit. Bij de meeste halsters die in West-Europa gebruikt worden zit er ook nog een keelriem aan het halster. De keelriem is aan de onderzijde van het hoofd verbonden is met de neusriem door middel van een extra band.
Op de plaats waar band vanaf de keelriem bij de neusriem aankomt is een grote ijzeren ring bevestigd waaraan het halstertouw vastgemaakt kan worden om het paard te leiden. Aan de neusriem zitten vaak ook nog 2 ijzeren ringen aan beide zijden van het hoofd van het paard. Deze kunnen gebruikt worden om het paard tussen 2 touwen vast te zetten.
Andere soorten halsters
Naast de normale halsters bestaan er ook touwhalsters.
Zie touwhalster voor het hoofdartikel over dit onderwerp. |
In andere landen worden vaak andere soorten halsters gebruikt. Zo ziet het Argentijnse halster er heel anders uit dan de halsters die wij hier kennen.
Voor shows en keuringen worden vaak showhalsters gebruikt.
Risico's
Het dragen van een halster kan risico's opleveren voor het paard. Zowel in de stal als in de wei levert een halster het gevaar voor ophanging op. Als een paard ergens aan blijft hangen kunnen hierdoor drukkingen achter de oren ontstaan, wat kopschuwheid tot gevolg kan hebben. In het ergste geval kan een paard zichzelf ophangen met de dood tot gevolg. Sommige mensen vinden daarom dat paarden alleen een halster aan zouden moeten hebben als er iemand bij is om toezicht te houden. Andere mensen zetten hun paarden overdag met het halster aan in de wei omdat het paard dan makkelijker te pakken is. Op stal staan de meeste paarden zonder halster.
Als je het halster bij jouw paard aan wil laten in de wei, zorg dan voor een goed en veilig halster. Het halster moet in elk geval goed passen en zeker niet te groot zijn om de kans dat het paard ergens aan vast blijft zitten zo klein mogelijk te maken. Verder is een lederen halster veiliger dan een nylon exemplaar, want een lederen halster zal bij extreme krachten eerder breken waardoor het paard zichzelf niet zomaar op kan hangen. Zorg er ook voor dat er geen dingen in de wei slingeren die daar niet horen. Bijvoorbeeld stukken ijzerdraad kunnen aan het halster van het paard blijven hangen en tot paniek leiden.
Ook het vastzetten van een paard aan het halster kan tot gevaarlijke situaties leiden. Sommige paarden gaan aan het halstertouw hangen als ze schrikken. Op een bepaald moment zal het halster of het touw breken en de kans is groot dat het paard daarbij valt en zichzelf blesseert. Voor zulke paarden zijn speciale touwen in de handel waar een heel sterke elastiek in zit. Als het paard schrikt en gaat hangen geeft het touw mee en dit kan voorkomen dat het paard compleet in paniek raakt. Ga echter niet proberen om zoiets zelf te maken, want als de stiek breekt zal hij tegen het hoofd van het paard slaan en bestaat de kans dat je het paard nooit meer normaal aan een halstertouw vast kan zetten.
Voor veulens is een halster nog gevaarlijker dan voor volwassen paarden. Hun hoeven zijn nog erg klein en veulens zijn erg lenig, daardoor kunnen ze soms met hun achterhoef tussen hun hoofd en halster vast komen te zitten. Het spreekt vanzelf dat deze situatie zeer gevaarlijk is voor het veulen.
Maat
Halsters zijn er in verschillende maten:
- Veulen: speciaal voor veulens. Meestal zeer ruim verstelbaar in verband met de groei. Ook hebben veulens een geheel andere verhouding van onderdelen omdat een veulenhoofdje anders in verhouding is dan een hoofd van een volwassen pony of paard.
- Shetland: voor shetlanders en andere kleine pony's tot 1,10 meter.
- Pony: voor pony's van 1,10 tot 1,35 meter ongeveer.
- Cob: voor pony's en paarden van 1,35 tot 1,60 meter.
- Full: voor paarden van 1,60 tot 1,75 meter
- Extra-Full: voor grote paarden en paarden met zeer grote hoofden.
De bovenstaande maten zijn slechts heel globaal. Zo kan een pony van 1,50 meter met een heel klein hoofdje nog best een pony-halster nodig hebben, maar met een heel groot hoofd een full-halster nodig hebben. Daarom is het aan te raden om vooral naar het hoofd van het paard te kijken en niet alleen af te gaan op bovenstaande stokmaten.
Bronnen, referentie en/of voetnoten
- Paarden Encyclopedie door Josée Hermsen