Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Poetsen

Uit Bokt
Paard wordt gepoetst

Het poetsen van een paard doe je om hem/haar goed schoon te maken uiteraard, maar behalve dat is het ook nog eens goed voor de bloedsomloop. Een poetsbeurt kan dus ook dienen als een soort massage. Veel paarden vinden het ook nog eens fijn en gezellig om gepoetst te worden: in de wei doen paarden die bevriend met elkaar zijn immers hetzelfde, door te kriebelen/krauwen.

Het is belangrijk je paard te poetsen voor het rijden, zeker op de plekken waar het harnachement komt te liggen. Als er bijvoorbeeld nog zand op de paardenrug ligt en je poetst dit niet goed weg, kan het tijdens het rijden gaan schuren. Er kunnen dan wondjes ontstaan.

Wanneer je paard in de winter buiten op het weiland staat, is het handig om wat minder uitgebreid te poetsen dan in de zomer. Als je teveel rosborstelt poets je namelijk het huidvet van je paard weg. Dit vet beschermd in de winter, in combinatie met de dikke wintervacht, je paard tegen de kou. Als je dan toch uitgebreid en heel vaak blijft poetsen bestaat de kans dat je paard kou vat en ziek wordt.

Voor het poetsen maak je gebruik van poetsspullen. In een standaard poetskoffer zitten eigenlijk altijd een rosborstel, harde borstel, zachte borstel, manenkam en hoevenkrabber. Dit kan eventueel uitgebreid worden met een glansborstel, een stuk schapenwol, een zweetmes, een borstelblok en een spons. Ook bestaan er verschillende soorten glanssprays en anti-klitmiddelen.

veel succes!
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.