Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Shetlander

Uit Bokt
Shetlander
Shetlanderhoofd.jpg
Shetlanderstand.JPG
Stokmaat: tot maximaal 1,07 meter
Kleur: alle behalve appaloosa
Land van herkomst: Groot-Brittanië (Shetland Eilanden)
Link naar stamboek: www.nsps.nl

De Shetlander is een veel geziene pony in Nederland. Ze zijn afkomstig van de noordelijke Schotse eilanden, en om te overleven in het ruige klimaat daar zijn ze klein en zeer robuust. Vanwege hun formaat en kracht zijn ze in het verleden als mijnpony ingezet. Tegenwoordig doen ze in uiteenlopende takken van sport mee.

Geschiedenis

De Shetlander is afkomstig van de Schotse Shetlandeilanden. Deze eilandengroep is het meest noordelijke deel van Groot-Brittannië. Waar de Shetlanders van afstammen is niet duidelijk, maar waarschijnlijk is hun herkomst Scandinavisch.

Doordat de Shetlander een kleine, compacte pony is, kan hij goed overleven op eilanden waar een guur klimaat heerst. In de koude winters krijgen ze een enorme dikke wintervacht en hun dikke bos manen en staart bieden ook bescherming tegen de kou. Door voedselschaarste en een geringe variatie is de Shetlander een kleine, taaie en sterke pony geworden.

De bewoners van de Shetlandeilanden hebben de pony’s jaren gebruikt op het land en voor transport. In de jaren 50 van de 19e eeuw verhuisden echter veel pony’s van de Shetlandeilanden naar de de Britse kolenmijnen. Zij werden daar gebruikt voor het transport van de kolen. Vele pony’s hebben daar toen hun hele leven doorgebracht. Door de export nam het aantal hengsten op de Shetlandeilanden echter sterk af en kwam de fokkerij in gevaar. Daarom is in 1890 in het Verenigd Koningkrijk het Shetland Pony Stamboek opgericht. In 1937 werd het Nederlands Shetland Pony Stamboek opgericht.

Exterieur

De Shetlander heeft zeer kleine oren, grote neusgaten en expressieve ogen. Het hoofd moet een recht of concaaf profiel hebben, en mag niet te groot zijn. De Shetlander heeft een rond lichaam met een korte en enigszins holle rug. Ze hebben een dikke, lange maantop en veel behang. De benen zijn kort en sterk. Rond de vetlokken hebben ze langere beharing. De hals is kort, zwaar en sterk. Shetlanders zijn er in verschillende maten:

De minimaat stokmaat t/m 86 cm
De kleine maat stokmaat van 87 t/m 92 cm
De middenmaat stokmaat van 93 t/m 98 cm
De grote maat stokmaat van 99 t/m 107 cm

Karakter

Shetlanderportret.JPG

Shetlanders staan erom bekend dat ze eigenwijze, lastige pony's zijn. Dit is echter niet helemaal eerlijk. Ze worden vaak als veulen door families aangeschaft die eigenlijk nog maar weinig van paarden weten, "maar het is zo leuk voor de kinderen." Een Shetlander heeft (eigenlijk net als elk ander ras) een consequente opvoeding nodig. Als hij die krijgt zul je over het algemeen weinig problemen krijgen. Ze zijn werkwillig, nieuwsgierig en leergierig. Deze nieuwsgierigheid (of de eeuwige drang naar eten?) zorgt er echter ook voor dat ze bekend staan als uitbreekkampioenen: ze staan regelmatig aan de verkeerde kant van de omheining. Een degelijke omheining is dus een must.

Gebruik

Ondanks zijn geringe hoogte is de Shetlander zeer veelzijdig in gebruik. In de eerste plaats worden ze veel gebruikt als veredelde grasmaaier, of als gezelschap voor (sport)paarden, maar deze krachtpatsers hebben veel meer in hun mars. Uiteraard worden ze getoond op keuringen van het NSPS (Nederland) of BSPS (België). De volwassen Shetlandereigenaren hebben hun pony's veelal voor de wagen lopen, zowel recreatief als in wedstrijdverband, enkelspan, meerspan, dressuur, marathon, ze draaien in alle takken mee. Ook worden Shetlanders onder het zadel gereden. Ondanks dat ze veelvuldig aangeschaft worden als kinderpony zijn ze vanwege hun breedte over het algemeen minder geschikt voor zeer jonge (< vier) kinderen omdat deze last van hun heupen kunnen krijgen als ze veelvuldig op deze brede pony's zitten. Naast deze twee bekendste takken wordt er steeds meer vrijheidsdressuur en dressuur aan de lange teugel met de Shetlander gedaan. Arjo van de Kleine Nes is een veel geziene pony die tijdens evenementen zijn kunsten laat zien, dit inclusief passage en appuyementen.

Foto's

Social media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten