Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Categorie:Algemeen

Uit Bokt
Marengo van Napoleon is één van de paarden waarvan gezegd wordt dat ze de geschiedenis veranderd hebben.

(scroll omlaag voor de lijst met artikelen en/of subcategorieën in deze categorie)

Over paarden is ontzettend veel informatie beschikbaar en dat is goed: als paardenhouder of geïnteresseerde heb je waarschijnlijk behoefte aan zoveel mogelijk informatie. In deze categorie vind je algemene informatie over paarden en artikelen waarvoor nog geen specifieke categorie beschikbaar is.

Algemeen

In deze categorie vind je een hoofdartikel over het paard zoals we dat vandaag de dag kennen, maar ook de evolutie vanaf de eohippus van 45 miljoen jaar geleden staat beschreven evenals de andere paardachtigen zoals de ezel en de zebra. Ook vind je in deze categorie losse artikelen die nog geen eigen categorie hebben, waarin bijvoorbeeld de paardenrecords uit het Guinness Book of Records staan, het werk van filmpaarden besproken worden et cetera, et cetera.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Travalje Bullet.gif Brandmerk Bullet.gif Exterieur


Geschiedenis

Het paard heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de mens. De hoeveelheid paarden die een leger tot zijn beschikking had, heeft niet zelden de uitslag van een veldslag beslist. De grote rol van het paard is ook terug te vinden in de kunst, van paarden zijn zeer veel afbeeldingen te vinden en generaals lieten zich graag te paard portretteren. Voor sommige ruitervolken was het paard als rijdier, lastdier en bron van voedsel soms zelfs hun enige middel van bestaan.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Paarden in oorlog Bullet.gif Amazones Bullet.gif Strijdwagen


Beroepen

Rondom de verzorging van het paard zijn al vanaf de oudheid verschillende beroepen ontstaan. Een aantal van deze beroepen draait om de verzorging van het paard, zoals een dierenarts of hoefsmid. Andere zijn in het leven geroepen om de behoeften van de ruiter te bevredigen, zoals een instructeur of jurylid, hoewel dit vaak functies zijn die niet full-time uitgevoerd worden. Daarnaast wordt ook het paard zelf ingezet als 'werknemer', in het circus bijvoorbeeld, of als rijdier van de politie.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Bereden politie Bullet.gif Cowboy Bullet.gif Hoefsmid


Gedrag

Een paard geeft in zijn gedrag signalen af zoals: 'ik ben bang', 'ik heb pijn', 'Ik voel me goed' et cetera. Voor iedereen die regelmatig met paarden omgaat is het belangrijk om die signalen te begrijpen en er op de juiste manier mee om te gaan. Daarnaast geven mensen vaak zelf onbewust signalen af die het paard soms beter doorheeft dan jij zelf.

Uitgelicht.gif Uitgelicht
Bullet.gif Instinct Bullet.gif Paardengeluid Bullet.gif Flemen

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 10 subcategorieën, van de 10 in totaal.

Media in categorie "Algemeen"

Deze categorie bevat de volgende 50 bestanden, van in totaal 50.