Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Huifbedrijden

Uit Bokt
Huifbedrijden in Oijen

Huifbedrijden is een therapeutisch verantwoorde en speciale manier van aangepast paardrijden, door middel van een huifbed, voor mensen met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking waarvoor gewoon op het paard zitten niet mogelijk is. Huifbedrijden biedt deze mensen een passieve bewegingsactiviteit waarbij de beweging en de warmte van de pony's zorgt voor de totale fysieke en mentale ontspanning van de deelnemer. De naam “huifbed” is een samentrekking van de woorden huifkar en bed.

Wat is een huifbed?

Tilconstructie in een huifbed te Oijen

Elke stichting heeft zijn eigen huifbed. Dit omdat er nergens een “huifbeddenbedrijf” zit. Maar de verschillende huifbedden hebben ongeveer dezelfde kenmerken: een huifbed is een soort kar die in stap wordt voortbewogen door twee getrainde paarden van gelijke hoogte. In sommige gevallen zit er boven de gehele constructie een overkapping met een liftconstructie. In andere gevallen wordt er gebruik gemaakt van een vaste tillift in de manege. Door middel van deze tillift kunnen de deelnemers op het bed gelegd worden.

Net boven de paardenruggen is een doek gespannen. Hierop komt de deelnemer te liggen met het hoofd in dezelfde richting als de pony's. De deelnemer ligt als het ware tussen de paarden in.

Menner heeft zicht op gebruiker van het huifbed

Het huifbed wordt aan de achterzijde bestuurd door een menner. Huifbedrijden kan zowel in de manege als buiten (op een degelijk wegdek) gedaan worden. Een huifbedrit duurt ongeveer een half uur. Dit blijkt in de praktijk de beste tijd te zijn. Bij een kortere rit heeft de massage niet voldoende haar inwerking, bij een langere rit is het vaak te vermoeiend voor de gebruiker.

De geschiedenis van het huifbed

Maar wie is er eigenlijk op het idee gekomen om een huifbed te ontwikkelen? Het was melkboer Johan Roelofsen uit Wageningen. Hij bezorgde in de jaren zestig zijn producten huis aan huis met paard en wagen. De kinderen van zijn klanten liet hij regelmatig op zijn paarden ‘rijden’. Ook gaf hij kinderen met een handicap de gelegenheid een ritje op zijn paard te maken. Maar ook mensen met een ernstige handicap die niet zelfstandig konden paardrijden meldden zich. Hij zocht naar middelen om hen te ondersteunen bij het paardrijden. Een metalen constructie die als een soort brancard op de paardenrug bevestigd kon worden werd ondanks veel experimenteren niet erg succesvol. Dat bracht hem op het idee om twee paarden naast elkaar te laten lopen in een stalen frame op wielen. Op het frame werd over de paardenruggen een soort hangmat gespannen waarop een gehandicapte kon liggen. Uit dit basisidee is het huifbedrijden ontstaan!

Meneer Roelofsen wist anderen te overtuigen en zo is in 1985 de Manege zonder drempels te Bennekom ontstaan. Meneer Roelofsen heeft Manege zonder drempels zelf opgericht en heeft zijn melkbedrijf aan de kant gezet.

De effecten van huifbedrijden

Tevreden gebruiker van het huifbed

De deelnemer wordt door het lopen van de paarden op een unieke manier gemasseerd. Ook de warmte van de paarden wordt op de ‘passagier’ overgedragen. Het huifbedrijden geeft een weldadig warm gevoel en brengt meestal een vorm van ontspanning teweeg die door weinig andere therapieën is te evenaren. Zo maakt huifbedrijden de spieren van de ‘ruiter’ los. En niet een paar spieren! Nee alle spieren in het lichaam van de ‘ruiter’. De ruiter wordt van kruin tot teen los gemasseerd. Verder is huifbedrijden goed voor het oefenen van intermenselijke contacten en betere vorming van de persoonlijkheid. Door het huifbedrijden komt ook de stoelgang van de ruiter op gang. En dat is voor meervoudig gehandicapte mensen heel belangrijk, want veel meervoudig gehandicapte mensen hebben last van obstipatie.

In de praktijk

Tijdens een huifbedrit zijn aanwezig: de cliënt, de menner en minimaal één vrijwilliger. Daarnaast zijn er soms nog andere begeleiders aanwezig (zoals de ouders) en bij een enkele stichting wordt gebruik gemaakt van een fysiotherapeut.

De mogelijkheid voor huifbedritten is inmiddels aanwezig bij een aantal maneges in Nederland:

In België:

Ook is er een stichting die zich inzet voor het promoten van het huifbedrijden, namelijk de Stichting Bevordering Huifbedrijden

Bronnen, referenties en/of voetnoten