Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paarden in oorlog

Uit Bokt
Egyptische strijdwagen
Japanse krijgers te paard

Paarden worden al eeuwen lang ingezet in oorlog, waarschijnlijk al vanaf het moment dat ze getemd werden door de mens. De eerste gedomesticeerde paarden waren waarschijnlijk niet geschikt om te berijden, maar ze werden gebruikt als trekdieren van onder andere strijdwagens. Ze werden vanaf begin af aan ingezet voor verschillende doeleinden. De bekendste oorlogspaarden zijn de ridderpaarden, die niet alleen ingezet werden voor de oorlog maar ook voor verschillende evenementen.

Typen paarden

Er zijn veel verschillende typen paarden in de oorlog ingezet, afhankelijk van wat hun functie was. De zwaarte van de paarden verschilde nogal in de loop der jaren. Dit was met name afhankelijk van het gewicht dat een paard moest dragen. Een paard kan slechts een klein deel van zijn eigen gewicht dragen en voor een grotere belasting was dus een zwaarder type paard nodig. Zo zie je bijvoorbeeld dat het strijdros van een ridder zeer groot een zwaar was omdat een ridder in volledige uitrusting behoorlijk wat woog. In sommige culturen echter was een licht en snel paard veel belangrijker dan een sterk paard. Deze paarden werden voornamelijk in gezet voor de communicatie en snelle reizen.

Behalve lichte en zware paarden werden er tijdens de oorlog ook ezels en muilezels ingezet.

Training

Napoleon te paard

De paarden die ingezet werden tijdens de oorlog moesten goed getraind zijn, zodat ze ook in de chaos van een gevecht niet in paniek raakten en bestuurbaar bleven. In de loop der jaren ontstonden er verschillende trainingsmethodes en rijstijlen, die perfect aangepast waren aan de verschillende gebruiksdoelen. Zo werd al rond 1350 voor Christus in Mesopotamië een uitgebreide trainingsmethode voor strijdwagenpaarden opgesteld door Kikkuli[1], en schreef de Griekse cavalerie-officier Xenophon[2] rond 360 voor Christus een belangrijk werk over de selectie, verzorging en training van (oorlogs)paarden.[3]

De trainingsmethoden voor cavaleriepaarden, die vanaf de renaissance in Europa werden ontwikkeld, waren vooral gericht op het rijden van individuele duels. Deze rijstijl, waarbij de nadruk ligt op de verzameling, is nog steeds terug te zien in de huidige hogeschooldressuur en in het Spaanse rejoneo. Vanaf de tijd van Napoleon, veranderde de manier waarop cavalerie werd ingezet in grote delen van Europa. De individuele duels maakten vaak plaats voor massale charges, waarbij snelheid en paslengte belangrijker waren. Uiteindelijk mondde dit uit in wat we tegenwoordig onder (klassieke) dressuur verstaan.

Old War Horse Memorial Hospital

In de Eerste Wereldoorlog werden er duizenden paarden ingezet door het Britse leger. Een groot deel van deze paarden waren oorspronkelijk rijdieren en boerderijpaarden van het Britse volk. Het leger kocht deze dieren noodgedwongen op, omdat zij zelf te weinig dieren in het bezit hadden. Het grootste gedeelte van deze paarden zijn omgekomen op het slagveld. De paarden die de oorlog overleefden werden verkocht aan het inheemse volk om te besparen op de kosten van het verschepen. Dorothy Brooke maakte het haar missie om de oorlogspaarden op te zoeken. Ze kwam erachter dat veel paarden onder barre omstandigheden leefden bij het inheemse volk. Met steun vanuit Groot-Brittannië kocht Dorothy de nog resterende 5.000 oorlogspaarden op en gaf ze nog een liefdevol bestaan. Echter het grootste gedeelte van de paarden was er zo slecht aan toe dat de dieren geëuthanaseerd moesten worden. Dorothy was in haar zoektocht naar de Britse legerpaarden zo veel ellende tegen gekomen onder de paarden en ezels dat ze besloot een veterinaire centrum te openen dat gratis was voor paarden- en ezel eigenaren die geen zorg konden betalen. Dit centrum werd het Old War Horse Memorial Hospital genoemd en is het begin van de organisatie die we nu kennen als Brooke hospital for animals. [4]

Bekende oorlogspaarden

Er zijn een aantal paarden die bekend zijn geworden door hun dienst in het leger. Soms, omdat zij gereden werden door beroemde leiders en soms, omdat ze een bijzonder verhaal hebben.


Tegenwoordig: Mariniers trainen met lastdieren

Het is geen nieuw principe dat lastdieren worden ingezet door de marine, want in Nieuw-Guinea werkten mariniers tot in de jaren vijftig met lastdieren. De achterliggende gedachte is dat mariniers vaak op plaatsen moeten opereren die voertuigen niet kunnen bereiken. Een lastdier is dan een prima alternatief. Daarom wordt het gebruik van lastdieren opnieuw getraind bij de Nederlandse mariniers. Er wordt getraind met paarden, maar de training is breed genoeg om ook andere lokale lastdieren te kunnen gebruiken, zoals: ezels, muildieren of kamelen. Daarnaast wordt ze geleerd hoe je de dieren moet verzorgen. De paarden dragen onder anderen mortieren en antitankwapens mee. Er wordt getraind met gewichten van 80kilo, maar het uitgangspunt is dat getrainde paarden tot 120kilo kunnen dragen. Defensie schaft zelf geen dieren aan om mee te nemen naar eventuele missies. Defensie wil namelijk lokale dieren gebruiken die aangepast zijn aan de plaatselijke klimaatomstandigheden en voeding. [7]

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Kikkuli, Wikipedia, the free encyclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Kikkuli
  2. Xenophon, Wikipedia, the free encyclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Xenophon
  3. On Horsemanship (Xenophon), Wikipedia, the free encyclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/On_Horsemanship_%28Xenophon%29
  4. Brooke hospital for animals, http://www.brooke.nl/brooke/brooke.html (Geraadpleegd 25 oktober 2013)
  5. War Horse, http://nl.wikipedia.org/wiki/War_Horse (Geraadpleegd 25 oktober 2013)
  6. Brits legerpaard Sefton vereeuwigd in brons, 2013, http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1746839 (Geraadpleegd 25 oktober 2013)
  7. Mariniers trainen met paard als lastdier, 2013, http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1718560 (Geraadpleegd 6 juni 2013)