Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Coach

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
grote Duitse Omnibus

Een Coach is een vierwielig rijtuig, dat plek bood aan meer dan acht personen en vaak nog extra bagageruimte had. Op het vaste land van Europa wordt deze Coach meestal Omnibus (Latijn: voor allen) genoemd. Deze omnibus werd vanaf de 19e eeuw gebruikt. In het begin van de 20e eeuw werd hij vervangen door een motor aangedreven autobus of bus. Uit de omnibus is ook de paardentram ontstaan.

Types Coach

  • Roadcoach
  • Mailcoach
  • Private coach of privé omnibus
  • Park coach

Roadcoach

Of reiskoets, waarbij vier personen in het rijtuig konden plaatsnemen en reizen in de eerste klas, bovenop in de tweede klas was er plek voor tien of meer personen.

Mailcoach

Of postkoets, een van de grotere uitvoeringen onder de coaches. Getrokken door vier of meer paarden. Zowel binnenin als bovenop ie er plek voor vier personen. De postbediende zat naast de koetsier.

Private Coach

private coach

En vierwielig privé sportrijtuig, geschikt voor vierspan paarden, dat plaats biedt aan zes of acht passagiers.

Park Coach

Een rijtuig als de private coach, maar iets anders van bouw en geschikt voor veertien passagiers.

De Park Drag is een van de lichtste uitvoeringen van de Park Coach. Het werd door de eigenaar zelf gereden om met de familie of een ander gezelschap uit te rijden voor een picknick of de paardenraces te bezoeken. Het rijtuig werd dan naast de racebaan opgesteld en kon men van bovenaf de races goed volgen. Het kenmerk van een Park Drag is de lichte opengewerkte tweepersoons zitting op de achterkast van het rijtuig, waar twee grooms plaats konden nemen. Zodra de koetsier van de bok stapte, dienden de grooms bij de paarden te gaan staan. De ereplaats op de coach is die naast de menner. Zowel op de voorzijde alsook op de achterzijde van het wagendak konden telkens drie passagiers op een bank plaats nemen, die dan met de rug naar elkaar toe zaten. Tussen de beide zitbanken op het wagendak kon een lunchkoffer staan, of de losse bagage kan worden geplaatst in een netwerk van lederen riemen. Via een metalen opvouwbare ladder, welke aan de achterzijde van de coach werd opgehangen, konden de passagiers hun hoge zitplaatsen bereiken. Onder de voorste koffer werden de reserveonderdelen, de gereedschappen en soms de lampen meegevoerd. De Park Drag werd uitgerust met grote ronde sportieve lantaarns, zodat er ook in het donker goed zicht was. Voor het bespannen en berijden van een Park Drag bestonden strak opgestelde regels.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten