Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Marathonwagen

Uit Bokt
Tweespan voor marathonwagen
Een luxe marathonwagen

Een marathonwagen is een vierwielige koets, bedoeld om te gebruiken in de mensport. Vooral bij het onderdeel marathon bij de SGMW, dat bestaat uit een tijdsrit over een bepaalde afstand en het E-traject waarin hindernissen in een bepaalde volgorde genomen dienen te worden, is zo'n wagen onmisbaar. De rijder kan kiezen uit luchtbanden of massief rubberen banden (klasse 1, 2, en 3). Vanaf klasse 4 is men verplicht met massief rubberen banden te rijden.

Geschiedenis

In de beginjaren van de Samengestelde Menwedstrijden (SGMW) of wel de mensport reed men alle drie de onderdelen (dressuur, marathon en presentatie) met een presentatiewagen en/of authentieke koets. Naarmate men meer snelheid ging verlangen, werd de vraag naar gespecialiseerde wagens steeds groter.

Ongeveer 25 jaar geleden besloot wagenbouwer Koenders daarom een speciale wagen hiervoor te bouwen. Daarna heeft de marathonwagen een ware evolutie ondergaan, waarbij enkele Nederlandse wagenbouwers voorop liepen. De huidige marathonwagen komt veelal uit Polen omdat daar het arbeidsloon veel lager ligt en men hier niet mee kan concurreren.

Nieuwe ontwikkelingen

In de laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen en vernieuwingen aan de marathonwagen gekomen, waaronder stuurvertraging en de molenrem. Ook is men het gewicht van de wagen meer en meer anders gaan verdelen, waardoor het zwaartepunt dieper ligt en omslaan moeilijker wordt.

Ook is, omdat sinds in 2002 de bokrechter niet meer meerijdt, het bokkussen van rechts naar het midden verschoven. Dit alles natuurlijk voor evenwicht en balans.

Het verenpakket heeft ook een enorme vooruitgang geboekt. Vroeger had men alleen bladveren, tegenwoordig kan men beschikken over luchtvering, onafhankelijk geveerd en natuurlijk bladveren. Er zijn zelfs wagens met compressoren op accu, zodat de rijder onderweg de luchtvering kan oppompen.


Aankoop

Ook marathonwagens of marathon/recreatiewagens zijn er in verschillende prijsklassen. Wagens die in Nederland gebouwd worden zijn duurder dan wagens die bijvoorbeeld in Polen gebouwd worden. Dit omdat het arbeidsloon in die landen een heel stuk lager ligt dan in ons eigen land. Negatieve stemmen stellen dat het soort ijzer dat gebruikt wordt op Poolse wagens van een mindere kwaliteit zou zijn dan dat wat door de Nederlandse bouwers gebruikt wordt. Positieve stemmen zeggen weer dat tegenwoordig de kwaliteit van bijvoorbeeld Poolse wagens net zo goed is. Ook de onderdelen (bijvoorbeeld remschijven) die in buitenlandse wagens worden gebruikt zijn vandaag de dag ook bijna altijd in Nederland verkrijgbaar..

Ook bij de aanschaf van een (marathon)wagen geldt hoeveel je wilt en kunt besteden aan dit project. Met een wagen uit bijv. Polen, waar alles op een aan zit, inclusiefstuurvertraging, apart geveerd bokkussen, vier schijfremmen, lamoen en langboom, kniekussens voor de groom en ga zo nog maar even door, kan je met normaal recreatief en wedstrijdgebruik ook jarenlang vooruit. Het is niet vanzelfsprekend dat een door een gerenommeerde Europese rijtuigbouwer vervaardigde marathonwagen van een betere kwaliteit is dan een wagen uit een oostblokland die je voor iets meer dan de helft van het geld kunt aanschaffen. Een Skoda is ook niet per definitie een slechtere auto dan een mercedes, echter als je naar het comfort kijkt is dit een andere zaak. Dit geldt dus ook voor een marathonwagen of een oefen- of concourswagen. Bovendien: alle wagens moeten goed onderhouden worden, ook de Europese wagens. Als die het hele jaar in weer en wind buiten staan, gaan ze vroeg of laat ook roesten.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.