Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dressuurwedstrijd

Uit Bokt

Op een dressuurwedstrijd wordt er door een combinatie een dressuurproef afgelegd. Deze proef vindt plaats in een dressuurring met een gecertificeerd jurylid. De proeven zijn gebaseerd op verschillende moeilijkheidsgraden. Een deelnemer aan een dressuurwedstrijd wordt een dressuurruiter of -amazone genoemd. Dressuurwedstrijden vinden zowel indoor als outdoor plaats. Voor meer informatie over het rijden van wedstrijden, raadpleeg dan het artikel Wedstrijd. In dit artikel worden specifieke elementen van een dressuurwedstrijd toegelicht.

Groom

Het is handig om op wedstrijd iemand bij je te hebben die je kan helpen. Zo iemand wordt een groom genoemd.

Nuvola actions next.png Zie groom voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Starttijd

Op de startlijst staat vermeld hoe laat je moet starten. Zorg dat je minimaal een uur voor de starttijd aanwezig bent op het wedstrijdterrein. Op deze manier heb je tijd genoeg om je paard of pony op te zadelen, los te rijden en je te melden bij het secretariaat. Mocht de wedstrijd inlopen, dan heb je ook nog tijd genoeg om je klaar te maken voor de wedstrijd. Mocht het onverhoopt zo zijn dat je toch aan de late kant bent, en de wedstrijd is ingelopen dan ben je niet verplicht om eerder te starten dan de gemelde starttijd. Meestal waarderen jury's het echter wel als het programma gewoon doorloopt.

Vaak is er een ringmeester aanwezig op het wedstrijdterrein die de deelnemers afroept. Als dit niet het geval is moet je zelf even navragen wie de ruiter voor je is.

Tussen twee proeven zit meestal 20 minuten tot een half uur. In die tijd kan jij je paard/pony nog verder loswerken, of even op adem laten komen.

Aanmelden secretariaat

Zodra je gearriveerd bent moet jij je melden bij het secretariaat. Bij het secretariaat betaal je het inschrijfgeld. Neem ook het paspoort van je paard mee en je startpas. Het kan zijn dat deze documenten gecontroleerd worden bij het secretariaat. Bij het secretariaat ligt ook altijd een startlijst. Je kan dan nog even kijken na wie je moet starten, en vragen of de wedstrijd inloopt, op tijd loopt, of uitloopt. Vaak staat er op de startlijst die bij het secretariaat ligt ook vermeld hoe laat de prijsuitreiking is.

Losrijden

Nadat jij je gemeld hebt bij het secretariaat kan jij je paard gaan opzadelen en richting de losrijbaan gaan. Het losrijden is vooral bedoeld om je paard los te maken en de spieren op te warmen. Het losrijden doe je op het daarvoor bedoelde stuk terrein op het concoursterrein. Met losrijden maak jij je paard los. Vaak kan je dit doen door veel wendingen, overgangen en oefeningen als het zijwaarts gaan te rijden. Voor het losrijden voor een dressuurproef rijd je voor de proef vaak nog de oefeningen die je in de proef moet uitvoeren.

Melden bij de jury

Als het jouw tijd is om te starten begeef jij je richting de ring. Het is wel zo netjes om te wachten tot de vorige combinatie uit de ring is voordat jij de ring inrijdt. Je groom meld jou aan bij de jury. Dit doet hij/zij door je naam te noemen en eventueel het paspoort van je paard te laten zien en/of jouw startkaart, als de jury daar om vraagt. De jury controleert vaak of de vaccinatie van je paard in orde is. De jury geeft het sein om de proef te starten. Nadat dit signaal is gegeven heb je 45 seconden de tijd om daadwerkelijk je proef te starten.

Beoordeling

De dressuurproeven worden beoordeeld naar het Skala der Ausbildung.

Dat wil zeggen dat er beoordeeld wordt op: 1. Takt en zuiverheid van de beweging 2. Souplesse, ontspanning en losgelatenheid 3. Aanleuning 4. Impuls 5. Rechtgerichtheid 6. Verzameling


In de klassen B en L is met name punt 1 tot en met 3 van belang. Om deze cijfers tot uitdrukking te brengen worden er dan ook naast de oefeningen nog algemene cijfers gegeven om het totaaluitzicht van de proef te waarderen.

  • De stap, de draf en de galop worden beoordeeld
  • De impuls (en verzameling voor de hogere klassen)
  • De rechtgerichtheid, ontspanning en aanleuning
  • Houding en zit van ruiter/amazone en de inwerking van de hulpen
  • Rijvaardigheid en effect van de hulpen
  • Verzorging voor de klassen B en L


Voor de proefonderdelen worden cijfers gegeven.

  • 0 niet getoond
  • 1 zeer slecht
  • 2 slecht
  • 3 tamelijk slecht
  • 4 onvoldoende
  • 5 voldoende
  • 6 bevredigend
  • 7 tamelijk goed
  • 8 goed
  • 9 zeer goed
  • 10 uitmuntend


Dit opgeteld geeft een totaal aan punten waarmee winst- en verliespunten behaald kunnen worden, waarmee de combinatie kan promoveren of degraderen.

Proeven

Alle klassen hebben voorgeschreven proeven.

Overzicht met te rijden proeven, per klasse, per maand en de downloads van de proeven vind je hier

Strafpunten

Hierover is een apart artikel te raadplegen.

Uitslag

De deelnemende combinatie met het hoogste aantal punten in de rubriek is de winnaar. Wanneer twee of meer combinaties op een gelijk aantal punten uit komt kan de ex-aequo regeling in werking treden.

Klassen

Het wedstrijdsysteem is verdeeld in de basissport en de subtop. Deze zijn weer onderverdeeld in verschillende dressuurklassen, om ruiters van hetzelfde niveau tegen elkaar te kunnen laten starten. Hier vind je de klassenindeling oplopend in moeilijkheidsgraad, iedere klasse met zijn eigen doel en oefeningen.

Winst- en verliespunten

Afhankelijk van het aantal punten wat je behaald kun je winstpunten of verliespunten rijden. Deze bepalen of je moet promoveren of degraderen.


Bij 70% of hoger > 3 winstpunten

B tot en met M2: 210 en hoger

Z: 238 en hoger


Bij 65 - 70 % > 2 winstpunten

B tot en met M2: 195 tot en met 209

Z: 221 tot en met 237


Bij 60 - 65 % > 1 winstpunt

B tot en met M2: 180 tot en met 194

Z: 204 tot en met 220


Bij 45 - 50 % > 1 verliespunt

B tot en met M2: 135 tot en met 149

Z: 153 tot en met 169


Bij 35 - 45 % > 2 verliespunten

B tot en met M2: 105 tot en met 134

Z: 119 tot en met 152


Bij 35% of lager > 3 verliespunten

B tot en met M2: minder dan 105

Z: minder dan 119

Daarnaast krijg je 2 verliespunten wanneer je uitgesloten wordt. Deze verliespunten krijg je niet bij:

  • kreupelheid van je paard
  • verlating van de ring door een breuk in het harnachement
  • ernstige blessure door val van ruiter of paard


Verliespunten worden pas geregistreerd vanaf de stand L1+0. Lager dan dat kun je niet degraderen.

Wanneer je een verliespunt rijdt, wordt dit eerst afgetrokken van je behaalde winstpunten. Heb je geen winstpunten dan wordt het geregistreerd als minpunten. Zie verder bij degraderen en promoveren.

Zie ook Winstpunt. Moet nog geharmoniseerd worden.

Promotie en degradatie

Zie de artikelen promotie en degradatie.

Soorten wedstrijden