Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Promotie

Uit Bokt

Samenvatting

Wat is promotie en wanneer mag of moet je promoveren?

Promotie is het overgaan van een wedstrijdcombinatie naar een hogere klasse. De tegenhanger ervan is degradatie. Je kunt promoveren door het behalen van winstpunten. Over het algemeen geldt dat je mag promoveren als je op een stand van +10 bent gekomen. Verplichte promotie moet in het springen en dressuur bij 30 winstpunten. Voor sgw verschilt de grens voor verplichte promotie per klasse.

Hoe zit het nu met versnelde promotie?

Versnelde promotie betekent dat je promoveert naar een hogere klasse zonder dat je het minimum vereiste aantal winstpunten hebt bepaald. Dat is in een aantal gevallen toegestaan:

  • Als je bij de indeling van een nieuw te vormen combinatie reglementair kunt kiezen uit meerdere klassen (zie de inschalingstabellen in de diverse disciplinereglementen van de KNHS). Voorbeelden hiervan zijn:
    • Ruiter is met een paard M1 dressuur geklasseerd geweest. Hij mag dan met ieder volgend ongeklasseerd paard kiezen of hij B of L1 start. Als hij kiest voor de klasse B, mag hij altijd promoveren naar het L1, ook al heeft hij nog geen 10 winstpunten gehaald.
    • Ruiter is met 2 paarden tenminste ZZ springen geklasseerd geweest. Hij moet dan met ieder volgend ongeklasseerd paard tenminste L starten, maar hij mag deze ook uitbrengen t/m de klasse ZZ (categorie D). Het is dan toegestaan om versneld te promoveren t/m de categorie, zonder dat daarvoor het minimum vereiste aantal winstpunten is gehaald. Hij mag dus ook bijvoorbeeld 2 * L springen starten en daarna hetzelfde paard uitbrengen in het ZZ.
  • Als een bestaande combinatie die al officieel gestart is en dus al is ingedeeld in de hoogst gezamenlijke klasse, een hogere gezamenlijke klasse verwerft door promotie van ruiter of paard. Voorbeelden hiervan zijn:
    • Ruiter is met een eerder paard M1 dressuur geklasseerd geweest en start nu L1 met een nieuw ongeklasseerd paard. Dit nieuwe paard wordt ook uitgebracht door een andere ruiter en zij behalen een winstpunt in de klasse M1. Op dat moment is de hoogst gezamenlijke klasse dus M1 geworden en de eerste ruiter mag op vrijwillige basis versneld promoveren naar de L2 en het M1.
    • Een paard is onder een eerdere ruiter M springen geklasseerd geweest en wordt nu uitgebracht in de klasse L door een nieuwe ruiter. Deze ruiter brengt daarna ook een ander paard uit in de klasse M en behaalt hiermee een winstpunt. Op dat moment is de hoogst gezamenlijke klasse dus M geworden en de ruiter mag dus ook met zijn andere paard op vrijwillige basis versneld promoveren naar het M springen.

Bron: artikel 125 van het KNHS Discipline reglement dressuur

Bron: artikel 200.1 van het KNHS Discipline reglement springen

Bron: artikel 311 van het KNHS Discipline reglement Eventing

OPMERKING

Bovenstaande regeling is alleen gecontroleerd voor de disciplines sgw & eventing, dressuur en springen. Voor overige disciplines moet het betreffende disciplinereglement geraadpleegd worden.

Moet een vereniging je inschrijven in een hogere klasse dan waar je oorspronkelijk voor hebt ingeschreven?

Hoewel het een veel voorkomende opvatting is, bevatten de reglementen van de KNHS nergens een artikel waaruit op te maken valt dat een vereniging verplicht is om jouw inschrijving te wijzigen naar een hogere klasse als je inmiddels bent gepromoveerd. Het enige artikel dat relevant is , vermeldt dat de deelnemer persoonlijk verantwoordelijk is voor het inschrijven en starten in de juiste klasse.

De deelnemer is persoonlijk verantwoordelijk voor het inschrijven voor de rubrieken van een wedstrijd en het starten in de juiste klasse. Het uitkomen met een paard in een rubriek waarin het niet startgerechtigd is, wordt gezien als een administratief verzuim, als bedoeld in het Tuchtreglement. Als maatregel zal het Federatiebestuur een officiële waarschuwing toekennen of een administratieve heffing in rekening brengen conform het in de Tarievenlijst vastgestelde bedrag. Bron KNHS Algemeen wedstrijdreglement 2005 Artikel 13 Inschrijven en starten

Details per discipline

Dressuur

Promotiegrenzen

  • Klasse B/Z1

Promotie toegestaan bij 10 winstpunten. Promotie verplicht bij 30 winstpunten.

  • Klasse Z2

Promotie naar ZZ-Licht toegestaan bij 10 winstpunten. geen verplichte promotie. In de klasse Z2 worden maximaal 40 winstpunten geregistreerd.

  • Klasse ZZ-Licht

Promotie toegestaan bij 10 winstpunten.

  • Klasse ZZ-Zwaar

Promotie toegestaan bij 10 winstpunten. Promotie verplicht bij 30 winstpunten.

  • Klasse Lichte Tour

promotie naar de Midden Tour is toegestaan, zodra men 1x 60% heeft behaald in de FEI-dressuurproef Intermédiaire I of een daarmee vergelijkbare DS-proef. Promotie uitsluitend via de Prix St Georges of een daarmee vergelijkbare DS-proef is niet mogelijk. Promotie vanuit de Lichte Tour naar de Midden Tour is niet verplicht.

  • Klasse Midden Tour

promotie naar de Zware Tour is toegestaan, zodra men 1x 60% heeft behaald in de FEI-dressuurproef Intermédiaire II of een daarmee vergelijkbare DS-proef.

Overige regels

  • Promotie tijdens dezelfde wedstrijddag is niet toegestaan, met uitzondering van promotie van de Midden Tour naar de Zware Tour welke wel is toegestaan. Het is dus wel toegestaan om tijdens een meerdaagse dressuurwedstrijd tussentijds te promoveren. Wanneer de combinatie aan het maximaal toegestane aantal winstpunten is gekomen, moet er gepromoveerd worden.
  • Indien men aan 2 proeven deelneemt op dezelfde dag, moet de 2e proef in dezelfde klasse gereden worden als de 1e proef, ondanks het eventueel behalen van de verplichte promotiegrens na de 1e proef.
  • De FEI-proeven voor de categorie Young Riders vallen buiten de promotieregeling. Uitzondering hierop zijn combinaties welke tweemaal 65% gescoord hebben in de Landenproef en/of Individuele Proef Young Riders. Deze combinaties mogen promoveren naar de Lichte Tour.
  • Junioren kunnen de punten behaald in hun juniorproeven gebruiken voor promotie van de klasse Z2 naar de klasse ZZ-licht.
  • Duitse S-proeven welke in de klassen Lichte Tour en hoger kunnen worden uitgeschreven tellen mee voor de promotieregeling van de met het niveau van deze proeven overeenkomende klasse.

Bron Artikel 124 van KNHS Dressuurreglement (per 01-04-2005)

Springen

Promotie en degradatie (springen)

  • klasse B

Promotie toegestaan bij 10 winstpunten.

Promotie verplicht bij 40 winstpunten.

  • klasse L-M

Promotie toegestaan bij 10 winstpunten.

Promotie verplicht bij 40 winstpunten.

  • klasse Z

Promotie toegestaan bij 10 winstpunt|winstpunten.

  • klasse ZZ

Punten worden geregistreerd tot maximaal 40 punten. Het is niet verplicht te promoveren.

Bron Artikel 253 van KNHS Springreglement (per 01-04-2012)

SGW

Promotieregeling pony's

  • klasse B-L-M- Z

Promotie toegestaan bij 4 winstpunten. Promotie verplicht bij 15 winstpunten.

  • In de klasse Z worden maximaal 10 winstpunten ge- noteerd.
  • Combinaties met een pony behorende tot de categorie A of B kunnen niet promoveren naar de klasse M en Z.

Promotieregeling paarden

  • klasse B

Promotie toegestaan bij 4 winstpunten.

Promotie verplicht bij 15 winstpunten.

  • klasse L-M

Promotie toegestaan bij 10 winstpunten.

Promotie verplicht bij 20 winstpunten.

  • klasse Z

Promotie toegestaan bij 8 winstpunt|winstpunten.


zie voor verdere toelichting SGW promotie


Bron: artikel 311 van het KNHS Discipline reglement springen