Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Carrousel rijden

Uit Bokt

Carrouselrijden is een onderdeel van de paardensport waarbij een groep van 12-16 ruiters en amazones een kür op muziek rijden. Ze rijden op zelf gekozen muziek twee aan twee en maken daarbij verschillende figuren. Hierbij is een goede dressuur en samenwerking erg belangrijk. De figuren die gereden worden bij het carrouselrijden hebben andere namen dan wij kennen van de gewone dressuur. Voorbeelden zijn: klaverblad, tourniquette, visgraat of zandloper. De ruiters en amazones moeten allemaal hetzelfde gekleed zijn en de paarden moeten er tot in de puntjes verzorgd uitzien.

Geschiedenis

De geschiedenis van het carrouselrijden in Europa gaat terug naar de middeleeuwen en de riddertoernooien. Carrouselrijden werd ook veel toegepast door militairen. Dit laat zien hoe goed de militairen de commandant gehoorzamen en zijn bevelen uitvoeren. Daarnaast tonen de ruiters hoe goed ze hun paard onder controle hebben. In Nederland werd er in 1900 voor het eerst carrousel gereden, toen werd dit meestal gedaan als training en om discipline te kweken. Het was toen normaal om de commando’s in het Frans te geven maar tegenwoordig mogen alle commando’s gewoon in het Nederlands gegeven worden.

Wedstrijden

In Nederland worden er regionale en nationale kampioenschappen gehouden. Bij de Nederlandse kampioenschappen wordt er gestreden in de poule's A tot en met F. Elke nieuwe carrouselgroep begint in poule F. De beste 3 groepen van een poule op het Nederlands kampioenschap promoveren naar een hogere poule, de laagste 3 groepen degraderen naar een lagere poule. De wedstrijden worden georganiseerd door de Verenigde Carrouselclubs in Nederland (VCN). De VCN is een vereniging die als doelstelling heeft het carrouselrijden in Nederland te stimuleren en te promoten. De vereniging is opgericht door een aantal leden van het FNRS. De VCN promoot het carrouselrijden door het organiseren van oefenwedstrijden en ook organiseren zij het Nederlands Kampioenschap voor carrouselrijden. Op dit moment zijn er 50 carrouselgroepen voor paarden en 20 carrouselgroepen voor pony’s. Zij hebben in totaal ruim 1100 leden.

Paardvriendelijkheid

Het carrouselrijden is een hele paardvriendelijke sport omdat het carrouselrijden een teamsport is en het paard een kuddedier is. Het paard vindt het erg fijn om samen te werken, en dat komt goed van pas tijdens het carrouselrijden. Bij het carrouselrijden rijden er twee paarden naast elkaar. De jury geeft hogere punten als de paarden precies in de pas lopen met elkaar. In de pas lopen is precies wat de paarden ook doen in de vrije natuur met hun kuddegenoten. Het is dus erg handig om bij het vormen van een tweetal rekening te houden met welke paarden elkaar aardig vinden of in ieder geval bij elkaar in de buurt kunnen komen zonder dat er spanningen ontstaan. Ook is het belangrijk dat de paarden die naast elkaar lopen ongeveer dezelfde bouw hebben en ongeveer hetzelfde tempo en dezelfde snelheid hebben. Met tempo wordt het ritme van de beweging bedoeld, bijvoorbeeld het ritme waarin de hoeven op de grond komen. Een paard wat de dressuur goed beheerst kan zonder veel moeite te moeten doen zijn loopsnelheid aanpassen door te verzamelen of uit te strekken. Als het paard gaat verzamelen is het ritme gemiddeld en de snelheid laag. Als het paard gaat strekken, is het tempo gemiddeld en is de snelheid hoog. Een paard dat niet getraind is in de dressuur komt snel in de problemen als hij telkens harder en zachter moet lopen dan voor hem normaal is. Het is ook heel belangrijk dat het paard veel vertrouwen heeft in de ruiter. In de natuur zal een kuddedier met plezier achter zijn soortgenoot aanlopen, bij carrouselrijden wordt dit patroon telkens afgebroken. Soms moet er 1 paard voorop lopen, dan moet datzelfde paard weer achteraan lopen en dan moet hij ineens weer in een tweetal lopen. Als het paard de ruiter vertrouwt, kan het paard de wisselingen gemakkelijk leren zonder problemen. De ruiter kan dan ook met zijn paard makkelijk andere paarden passeren zonder een trap te krijgen of gebeten te worden.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten