Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Drukking
Een drukking of 'drukplek' is een beschadiging van de huid doordat iets te veel knelt of drukt op de huid. Een drukplek kan ook nadat de huid en het weefsel genezen zijn nog zichtbaar zijn doordat de vacht op die plek wit blijft.
Oorzaak of etiologie
Meestal ontstaan drukplekken door slecht passend materiaal, zoals zadels, hoofdstellen, halsters of dekens. Een andere oorzaak van drukwonden is strak verband of gips.
Ziekteverloop of pathogenese
Door het gebruik van materiaal dat op een kleine oppervlakte veel druk geeft kan de paardenhuid beschadigd raken. Dit is vooral het geval op plaatsen waar de huid rechtstreeks op het bot ligt zoals bijvoorbeeld de schoft. Door de druk raakt de huid direct beschadigd en ook de bloedvoorziening naar dat deel van de huid raakt verstoord. De haarzakjes in de huid raken ook beschadigd. In ernstige gevallen zullen huid en haar verdwijnen en ontstaat een open wond die langzaam zal genezen.
Symptomen
Als eerste verschijnen er meestal afgebroken haren, maar in de meeste gevallen worden deze niet gesignaleerd. Er kunnen kleine of grotere bultjes ontstaan op de plek waar het knelt. Wanneer het ernstiger is kunnen de haren ook geheel verdwijnen of kan er een wondje ontstaan. Daarna ontstaan er vaak witte haren op de drukplek. In sommige gevallen, vooral als de drukking snel geconstateerd is en goed heeft kunnen genezen, kunnen de witte haren bij het verharen in de lente of de herfst verdwijnen, in andere gevallen blijven de haren op die plek levenslang wit.
Zeer veel paarden hebben witte haren bij de schoft of naast de ruggengraat, deze wijzen erop dat er ooit een zadel niet goed heeft gepast. Dit is erg jammer want het ziet er lelijk uit en de witte haren blijven in de meeste gevallen levenslang zitten. Met name bij de singel zijn deze wondjes vaak te zien omdat hier de huid ook nog eens beweegt.
Diagnose
De dierenarts kan in de meeste gevallen aan het uitzicht van de wond en de locatie afleiden dat het om een drukwond gaat. Verder testen zijn dus niet nodig.
Behandeling
Over het algemeen zullen drukplekken vanzelf genezen maar het is belangrijk om de plek niet verder te belasten tot de plek genezen is. Soms kan het helpen om de plek te koelen en er wat Traumeel op te smeren. Open wondjes van drukkingen kunnen behandeld worden als andere open wondjes.
Preventie
Het voorkomen van drukplekken is minstens zo belangrijk. Het materiaal dat gebruikt wordt moet goed passen, niet schuiven en geen scherpe randen of uitsteeksels bevatten. Zand en vuil kunnen gaan schuren en maken het ontstaan van drukplekken waarschijnlijker. Sommige paarden zijn veel gevoeliger voor drukplekken dan andere.
- Zadels kunnen drukplekken op en naast de schoft en ruggengraat veroorzaken. Een zadelmaker kan controleren of een zadel goed ligt. Als het gewicht of de bespiering van een paard verandert, kan het nodig zijn om de ligging aan te passen.
- Onderleggers beïnvloeden de pasvorm van een zadel. Daarnaast kunnen de onderleggers te weinig ruimte geven bij de schoft en zo drukplekken veroorzaken. Ook moet de onderlegger glad liggen, zonder plooien.
- Bij singels kan de huid makkelijk dubbel komen te zitten en zo problemen te veroorzaken. Scherpe randen en koordsingels kunnen ook van invloed zijn, in dat geval kan een singel van een ander materiaal of een singelbontje uitkomst bieden.
- Halsters kunnen mogelijk afgelaten worden, of vervangen door een ander, zachter halster.
- Dekens: zorg ten eerste voor goed passende en schone dekens. Bij dekens is goedkoop vaak duurkoop, met name wanneer het om de pasvorm gaat. Wanneer er echt geen enkele deken past kan men de zadelmaker vragen om bont in de binnenkant van de deken te laten zetten. Ook zijn er paarden-bh's in de handel die drukplekken zouden kunnen verminderen.
Foto's
Bronnen, referenties en/of voetnoten