Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Zadelaccessoire
Beugelriemen
Beugelriemen zijn de riemen waar de stijgbeugels aan hangen. Ze zijn meestal van leer gemaakt, maar ze zijn er ook van kunststof. Wissel de linker- en de rechterriem regelmatig om, dat voorkomt verschil in lengte. De linker rekt namelijk vaak meer uit dan de rechter door het opstijgen. Controleer de beugelriemen regelmatig op losse stiksels en uitdroging, een beugelriem die breekt kan vervelende ongelukken geven.
De gesp van de beugelriem kan aan de bovenkant zitten, onder het zadelrokje, waarbij het losse uiteinde schuin naar achter door een lusje op het zadel gestoken wordt. Niet iedereen vindt dit echter prettig zitten, met behulp van een beugelriemhoesje dat de riemen aan de onderkant bij elkaar houdt kan de gesp ook aan de onderkant gedragen worden. Dit zie je vooral veel bij dressuurruiters.
Stijgbeugels
Stijgbeugels hangen aan de beugelriemen, daar steunen je voeten in tijdens het rijden. Er zijn heel veel verschillende soort stijgbeugels. Zo zijn er beugels waarvan het voetbed kan bewegen, beugels die veren, beugels die open kunnen klappen, veiligheidsbeugels die aan 1 kant open zijn etc. etc. Het is net wat je zelf prettig vindt. Het is in ieder geval belangrijk dat de beugels breed genoeg zijn en voorzien van een antislip-zooltje. Dit voorkomt dat je voet doorschiet en vast komt te zitten bij een val. Draag daarom ook veilig schoeisel.
Singel
De singel zorgt ervoor dat het zadel op het paard blijft liggen. Singels zijn gemaakt van leer, neopreen, kunststof, katoen of (nylon) koord. Soms zit er aan 1 of aan beide kanten een stuk elastiek aan. De singel wordt vastgemaakt aan de singelstoten. Bij een spring- of veelzijdigheidszadel liggen de gespen meestal onder het zweetblad, een dressuurzadel heeft langere singelstoten en dan liggen de gespen lager op de buik van het paard. Een dressuursingel is dan ook korter en heeft een flapje waardoor de gespen niet rechtstreeks op de huid liggen om beschadigingen te voorkomen.
Voor het springen bestaan er singels met een buikflap. Een paard dat zijn voorbenen extreem vouwt boven de sprong kan daarmee de eigen buik beschadigen, zeker als het dier kalkoenen draagt. Een buikflap beschermt de buik daar tegen.
Hier vind je een uitgebreid artikel over de juiste maat singel op het forum.
Borsttuig/voortuig
Een borst- of een voortuig voorkomt het naar achteren schuiven van het zadel. Vooral bij het springen of bij hele ronde paarden waarbij het zadel vlug schuift kan dit nuttig zijn. Het mag niet gebruikt worden om een slecht passend zadel op zijn plek te houden.
Een borsttuig wordt aan weerskanten vastgemaakt aan de singel en loopt voor de borst langs. Een riem die over de hals heen loopt voorkomt afzakken. Een borsttuig bestaat uit 3 riemen, 2 voor aan de ringetjes aan de voorkant van het zadel en 1 voor aan de singel. Voor de borst van het paard komen deze bij elkaar. Eventueel loopt er nog een riempje over de hals van het paard heen. Aan beide tuigen kan meestal een martingaal vastgemaakt worden en het tuig kan gedeeltelijk elastisch zijn, voor meer bewegingsvrijheid.
Staartriem
Een staartriem voorkomt het naar voren schuiven van het zadel. Het is een riem die om de staartwortel van het paard heen gaat en vastgemaakt wordt aan een ringetje aan de achterkant van het zadel. Bij rijpaarden wordt dit eigenlijk niet gebruikt aan het zadel, vooral bij shetlanders en andere kleine ronde pony's kan een staartriem nuttig zijn. Een andere toepassing is het op z'n plaats houden van de Longeermateriaal#Singellongeersingel. Het ronde, glad afgewerkte deel dat om de staart gaat en vastgemaakt is aan de rugriem wordt ook wel culeron genoemd.
Voorsingel
Een voorsingel is een extra riem die voor het zadel langs loopt. Op het schoftje zitten 2 uitsteeksels, het zadel wordt hier tegenaan gelegd en kan zo niet naar voren schuiven. Ook dit mag niet gebruikt worden om een slecht zadel op de plek te houden. Net als het zadel zelf moet ook de voorsingel goed passen en voldoende breed zijn, anders ontstaan al snel drukkingen.
Sjabrak
Het sjabrak ligt tussen de rug van het paard en het zadel in. Het is eigenlijk bedoeld om het leer van het zadel te beschermen tegen het zweet van het paard, maar tegenwoordig is een zadeldekje ook steeds meer een mode-artikel.
Het kan gemaakt zijn van bont, katoen of een synthetisch materiaal. Het is belangrijk om een sjabrak goed omhoog te trekken in de kamer van het zadel, anders kan het strak trekken op de schoft en drukkingen geven.
Een schuivend sjabrak kan een aanwijzing zijn dat het zadel niet helemaal goed past.
Seatsaver
Een seatsaver gaat over de zitting van het zadel heen. Het beschermt de billen van de ruiter tegen doorrijden en kan vooral op lange ritten prettig zijn. Gemaakt van (echt) bont of gel.
Bokriempje
Een bokriempje is een riempje dat vastgemaakt wordt aan de 2 ringetjes aan de voorkant van het zadel (de voortuigoogjes). Bij een onverwachte beweging van het paard kun je je hier aan vast grijpen. Het is ook makkelijk om het zadel aan te dragen.
Een voordeel van een bokriempje boven je vastgrijpen aan de boom van je zadel is, dat je je door de lengte van het riempje steviger je zadel in trekt, ipv eruit. Het verdient ook de voorkeur boven het je vastgrijpen aan de manen omdat dat voor het paard beangstigerender kan zijn.
Beschermhoes
Als het zadel niet gebruikt wordt, berg het dan op met een hoes erover. Dit voorkomt beschadigingen en vuil worden.