Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Longeermateriaal

Uit Bokt

Singel

Longeersingel

Een longeersingel is een meestal uit leer gemaakte schoft met singelstoten, singel en verschillende ringen om hulpteugels aan vast te kunnen maken, die een handbreedte achter de schoft vastgemaakt hoort te worden.

Longeerlijn

De longeerlijn is de lijn waaraan je een paard longeert. Deze lijn moet van sterk materiaal gemaakt zijn en moet minimaal 8 meter lang zijn. Hij bestaat uit een handlus aan de ene zijde en karabijnhaak met draaipin om te voorkomen dat de lijn verstrikt raakt andere zijde. Longeerlijnen zijn verkrijgbaar in verschillend materiaal en diverse kleuren.

Longeerbitstukje

Longeerbitstukje

Deze wordt bevestigd aan de twee bitringen van het hoofdstel. De longeerlijn kan hieraan worden vastgemaakt met de karabijnhaak. Het voordeel van dit artikel is dat je de longeerlijn niet meer om hoeft te draaien bij van hand veranderen, zoals gedaan wordt bij vastzetten van de longeerlijn door de bitringen heen.

Zweep

De longeerzweep wordt gebruikt tijdens het longeren om het paard duidelijke hulpen door te geven. Een longeerzweep heeft een lengte van meestal 1.80 meter en een lange slag. Sommige longeerzwepen zijn deelbaar.

Dubbele longe

Dubbele longe

Longeren met dubbele longeerlijnen wordt onder andere gedaan om te trainen voor het mennen, hiervoor worden dus twee longeerlijnen gebruikt.

Hulpteugels

Kaptoom

Kaptoom

Een Kaptoom is een soort hoofdstel zonder bit, waarbij het paard gestuurd wordt door middel van lichte druk op de neus. Deze kaptoom is ontwikkeld om mee te longeren en het inrijden van jonge paarden, zonder het paard te hinderen in de mondhoeken.

Materiaal

De kaptoom bestaat uit een metalen neusbeugel die in leer is gewikkeld. Er zijn drie ringen bevestigd aan deze neusbeugel. Tegenwoordig zijn er ook nylon uitvoeringen verkrijgbaar en er zijn uitvoeringen waar een bit in gehangen kan worden. Bij het longeren wordt de longeerlijn bevestigd aan de middelste ring, zodat het paard optimaal kan inbuigen.

Bevestiging

De neusriem moet ongeveer twee vingers breed onder het jukbeen liggen, waardoor de kaptoom het minst scherp inwerkt. Verder moet hij zo vast gemaakt worden dat hij goed tegen de neus aanligt en daardoor niet heen en weer schuift tijdens het werk. De kaakriem moet ook vast tegen het hoofd aanliggen om te voorkomen dat de bakstukken over de ogen schuiven.

Foto's

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.