Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Longeerlijn

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Longeerlijn

Een longeerlijn is een zeven tot tien meter lange lijn, waaraan je je paard vastmaakt bij het longeren. Aan het ene eind zit vaak een lus, die je in je hand houdt. Steek nooit je hele hand door deze lus, als je paard op hol slaat zit je er aan vast! Aan de andere kant van de lijn zit een musketon, waarmee je de longeerlijn aan het halster, bitstukje, bit of de kaptoom vastmaakt. Er zijn longeerlijnen van verschillende soorten materiaal. Meestal worden longeerlijnen van katoen of synthetisch materiaal gemaakt, maar er zijn ook lederen exemplaren verkrijgbaar. Ieder heeft zijn eigen voorkeur, maar het is in ieder geval belangrijk dat het materiaal niet in je hand snijdt, als je paard aan de lijn trekt.

Er is behalve de bekende enkele longeerlijn ook nog een dubbele longeerlijn verkrijgbaar. Dit werkt meer naar het principe van mennen, je hebt dus 2 lijnen in je had waar je het paard mee stuurt. In het begin is dit meestal even wennen voor paard en ruiter. Maar binnen korte tijd lopen de meeste paarden hier heel fijn op. In eerste instantie volstaan 2 gewone longeerlijnen wel. Maar als je er serieus mee verder wilt is het aan te raden een speciale dubbele longe aan te schaffen.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.