Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Engels Volbloed

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Engelse volbloed)
Engelse Volbloed
Volbloed hoofd.jpg
Silverpatriarch.jpg
Stokmaat: 1,50 tot 1,80 meter
Kleur: Effen kleuren en bont
Land van herkomst: Engeland
Link naar stamboek: http://www.ndr.nl/

De Engels Volbloed wordt in Engeland Thoroughbred genoemd maar is in Nederland ook wel bekend onder de naam “volbloed”. Thoroughbred is afgeleid van het Engelse woord thorough dat “zorgvuldigheid” betekent. Dit verwijst naar de zorgvuldigheid en zuiverheid van het fokprogramma van de volbloed.

Geschiedenis

De volbloed is ontstaan in Engeland. Daar werden 3 hengsten uitgekozen die aan de wieg zouden komen te staan van de volbloed: Darley Arabian (een Arabier), Godolphin Arabian (naar alle waarschijnlijkheid ook een Arabier) en Byerley Turk (een Turks paard dat als oorlogsbuit meegenomen werd naar Engeland). Deze hengsten werden gekruist met de snelste merries met als doel de snelste paarden te fokken voor de wedrennen. Het ras werd voornamelijk geselecteerd op hun snelheid, je vindt dan ook veel verschillende modellen binnen het ras.

Exterieur

Op de baan

De Engels Volbloed is een sierlijk gebouwd paard met een krachtig en gespierd lichaam. Ze hebben een hoge schoft met een schuine schouder en een mooie zachte dunne vacht. Andere kenmerken zijn afhankelijk van het doel waarvoor hij gefokt is: rijpaarden zijn lichter gebouwd, renpaarden zijn compact en gespierd. Over het algemeen zijn het grote ruime paarden.

Karakter

Een volbloed staat bekend om zijn gevoeligheid en onbegrensde werklust. Door zijn grote uithoudingsvermogen kan hij soms nerveus en gevoelig overkomen. Een volbloed wordt gezien als een zeer intelligent paardenras. Ook zijn ze erg actief, moedig en bijna onverschrokken.

Gebruik

De Engels Volbloed is een paardenras dat bekend staat om zijn snelheid. De volbloed staat duidelijk op nummer 1 als het gaat om het snelste ras ter wereld. Je komt ze dan ook voornamelijk tegen op de renbanen.

Echter zijn ze ook zeer geschikt voor andere takken van de paardensport, zo zie je ze veel terug als jachtpaard, of op een SGW wedstrijd. Door zijn werklustige karakter is de volbloed eigenlijk in elke tak van sport inzetbaar, maar in de hierboven genoemde takken is hij echt een uitblinker.

Bijzonderheden

Bij de volbloedfokkerij wordt bijna alleen maar met natuurlijke dekking gewerkt. Als er niet natuurlijk gedekt wordt mag het paard niet op de renbaan starten.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten