Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Renpaard

Uit Bokt
Renpaarden tijdens de race

Renpaarden zijn de paarden die voor de rensport gebruikt worden. Over het algemeen wordt met de term Engelse volbloed paarden bedoeld, aangezien de meeste races voor dat ras georganiseerd worden. Maar er wordt ook geracet met andere rassen.

In Nederland bijvoorbeeld, worden ook ook aparte races voor Arabische volbloedpaarden georganiseerd op Duindigt. En de Quarter ontleent zijn naam aan de 'quarter mile races' waarin het ras uitblinkt.


Geschiedenis

In Engeland werden al in de 17de eeuw paarden rennen georganiseerd. Echter vonden ze de paarden destijds niet snel genoeg. Daarom besloot men 3 arabische hengsten te importeren. Deze zouden aan de wieg staan van een nieuw ras: De Engels Volbloed. In 1793 werd het Engels volbloedstamboek opgericht. De Engels volbloed wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als renpaard en wordt beschouwd als het snelste ras op deze aardbol.


Stamboek

Een goed papier is heel belangrijk voor een renpaard. Zo is bij de Engels volbloed races verplicht dat zowel de vader als moeder bekend is, en deze beide volle volbloeden zijn. Is dit niet het geval dat mag het renpaard in kwestie niet starten. Een hengst die veel gewonnen heeft kan op latere leeftijd nog verder gaan als dekhengst. De prijs van deze hengsten ligt altijd hoog omdat ze heel veel merries kunnen bevruchten. De hengsten moeten wel altijd natuurlijk dekken, want een paard dat is onstaan door middel van inseminatie mag alsnog niet op de renbaan starten. Bij succesvolle merries ligt deze prijs lager omdat een merrie slechts één veulen per jaar kan geven. Wel heeft ze als voordeel dat ze de X-factor door kan geven. Tegenwoordig wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van embryotransplantatie.

Renpaard met zijn jockey

Kenmerken

Wat heel kenmerkend is voor een renpaard is zijn gespierde buik. Bij elke galopsprong die een paard maakt moet hij zijn buikspieren aantrekken, en een renpaard rent veel en heeft daarom vaak een erg gespierde en strakke buik. Ook hebben ze in verhouding lange achterbenen, waardoor ze op stand wat overbouwd lijken. In de rengalop komen ze echter het best tot hun recht, want dan plaatsen ze hun achterhand onder de massa en krijgen ze van voor meer oprichtinig.


Training

De training van een renpaard begint in verhouding tot andere paarden erg vroeg. Zo lopen veel renpaarden hun eerste race al op tweejarige leeftijd, wat inhoudt dat ze sowieso zadelmak moeten zijn als ze 1,5 jaar oud zijn. Het hoogtepunt van de carriëre van een renpaard ligt vaak op zijn tweede tot derde levensjaar. Rond die periode zijn dan ook de belangrijkste races, met als hoogtepunt vaak the triple crown. Sommige renpaarden gaan ook nog door op 4 en 5 jarige leeftijd, maar meestal is het dan wel gebeurd. Paarden die echt langer doorgaan zijn uitzonderingen, maar er zijn zeker wel een paar gevallen bekend die tot hun negende jaar doorliepen. (bijvoorbeeld: Exterminator ) Hoe ouder een renpaard wordt hoe langer de te racen afstanden vaak worden, Steeplechasers zijn vaak ook al wat ouder.


Bronnen, referenties en/of voetnoten