Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rodeo

Uit Bokt
Barebackriding
Barebackriding.jpg

Een rodeo (Spaans voor 'rondgaan') is een vorm van volksvermaak waarbij vee betrokken is. Soms worden er ook bullriding en/of clownoptredens opgevoerd.

Ontstaan

De hedendaagse rodeo is ooit als een wedstrijd begonnen tussen twee verschillende "cattle ranches" (veehouderijbedrijven) in de Amerikaanse staat Colorado. De winnaar van de verschillende onderdelen werd als beste ranch beschouwd. De eerste rodeo's gaan zelfs terug naar de 16de eeuw, waar de Spaanse ranchers met hun Mexicaanse helpers wedstrijden (vaqueros) hielden. In Spanje worden vanuit die traditie ook nog steeds stierengevechten georganiseerd. Dit staat los van de hedendaagse rodeo.

De werkzaamheden op de ranch bestaan onder andere uit cutting, calf roping, barrel racing, bronc horse riding en later ook bull riding. Doorgaans worden de wedstrijden waarbij altijd paarden en meestal ook vee bij betrokken zijn, als dieronvriendelijk gezien. Er zijn veel regels die de dieren beschermen, zoals gebruik van sporen.

Heden

De rodeo van tegenwoordig wordt onder meer gesponsord door grote bedrijven.

Door tegenstanders van rodeo wordt het beschouwd als wreed spektakel voor de dieren die erbij betrokken zijn. De runderen en paarden die gebruikt worden, lopen regelmatig gebroken botten, vleeswonden en andere ernstige verwondingen op, onder andere door de sporen van de ruiters en stieren zouden pijn ondervinden door het gebruik van de "flank strap", een touw dat strak om de lendenen of testikels van de stier wordt gebonden.

Voorstanders van rodeo dragen aan dat er strikte regels zijn voor het gebruik van sporen en dat de eigenaren van stieren en paarden hun dure dieren niet graag gewond zien raken. De flank strap wordt volgens hen relatief losjes om de lendenen van de stier of paard gebonden en zeker niet om de testikels, omdat ze anders niet meer willen bewegen. In praktijk blijven veel stieren nog flink rond springen nadat de berijder eraf is gevallen. De stier neemt dan niet snel de berijder op de horens, zoals bij het Spaanse stierenvechten, maar blijft rond springen tot de flank strap losser zit. Deze riem om de lendenen van het bereden dier wordt door een begeleider in de opstapkooi aangetrokken bij het betreden van de arena. In sommige Amerikaanse steden is deze riem verboden.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.