Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Menhoofdstel

Uit Bokt

Het menhoofdstel zorgt ervoor dat het bit in de mond van het paard blijft zitten. De menner kan het paard besturen door middel van leidsels die aan het bit worden vastgemaakt.

De onderdelen van een hoofdstel

Onderdelen

Het hoofdstel bestaat uit de volgende onderdelen:

Kopstuk

Het kopstuk is het steunvlak van het hoofdstel. Dit is het deel dat achter de oren van het paard ligt. Voor de stevigheid is het van belang dat het van de juiste breedte is en het paard niet hindert in de beweging van zijn oren. De beide stoten zijn bedoeld om de bakstukken en keelriem aan te bevestigen. In het midden van het kopstuk zit een gesp (kap) om de windriem aan vast te maken. De frontriem of het frontdeel wordt om het kopstuk geschoven.

Frontriem en rozet

De frontriem moet zonder knellen tegen het hoofd aansluiten. De functie van de frontriem is om het hoofdstel op zijn plaats te houden. Een frontriem is gemaakt van hetzelfde materiaal als de rest van het hoofdstel, zonder versierselen erop. Een frontdeel is voorzien van versierselen, bijvoorbeeld een frontdeelketting. De frontriem wordt aan beide kanten vastgezet met een rozet. De rozet geeft extra stevigheid en verfraaid het geheel.

Oogkleppen

Oogklep met initialen
Halve oogklep

De oogkleppen moeten voorkomen dat een paard schrikt van onverwachte bewegingen achter hem. De oogkleppen moeten daarom zo groot zijn dat het paard er niet onderdoor kan kijken. Aan de bovenzijde van de oogkleppen zitten de windriempjes bevestigd. Deze zorgen ervoor dat de oogkleppen op hun plaats blijven zitten. Op de oogklep bevinden zich soms kleine ornamentjes in de vorm van een monogram of initialen. Bij een enkelspan tuig zit dit op beide oogkleppen, bij tweespan tuig vaak alleen aan een kant, de buitenzijde die zichtbaar is.

Er bestaan 3 soorten oogkleppen:

  • ronde; deze worden meestal toegepast bij presentatietuig
  • vierkante / rechthoekige
  • halfrond; waarbij het paard wel zijwaarts kan kijken. In de drafsport worden deze vaak toegepast en soms bij nerveuze paarden.

De oogkleppen zitten goed als 1/3 boven het oog uitkomt en 2/3 onder het oog zit.

Windriem

De windriempjes zorgen ervoor dat de oogkleppen onbeweeglijk vast blijven zitten. Aan iedere bovenkant van de oogklep zit een windriempje die samen vast gezet zijn aan een stoot. Deze stoot wordt vastgegespt aan de kap van het kopstuk.

Bakstuk

De twee bakstukken zijn aan de voorste stoten van het kopstuk bevestigd. Aan de voorzijde zijn de oogkleppen vastgezet. Aan de onderkant van de bakstukken zijn de bitstoten vast gegespt. Het is belangrijk dat deze verstelmogelijkheden hebben, om het bit op de goede hoogte in de paardenmond te hangen.

Neusriem

De meestal Engelse neusriem moet soepel en breed zijn. Deze wordt bevestigd aan de bakstukken. De juiste hoogte van de neusriem is twee vingers onder het jukbeen. Als de neusriem vast is gegespt, moeten er twee platliggende vingers naast elkaar passen tussen neus en neusriem. Een sperriempje om een open mond tegen te gaan is toegestaan. Deze wordt bevestigd aan een lusje aan de voorzijde van de neusriem.

Keelriem

De keelriem wordt aan de achterste stoot van het kopstuk vastgegespt. De keelriem zit goed als er tussen de keel en de keelriem een vuist geplaatst kan worden.

Bit

Bitten zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar. Bij het mennen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een stang. Op deze pagina overMenbit vind je de soorten.

De leidsels worden vastgemaakt aan de leidselgaten van de stang.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten