Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Leidsel

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Leidsels)
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat zijn leidsels

Met leidsels kan een menner een paard besturen en onder controle houden. De leidsels zijn hierdoor zo belangrijk, dat ze van goede kwaliteit moeten zijn en goed worden onderhouden. Er worden verschillende leidsels gebruikt met mennen, maar een afleiding van de Achenbachleidsels wordt tijdens de officiële menwedstrijden het meest toegepast. Daarentegen zie je bij de aangespannen sport of traditionele aanspanningen ook streekgebonden leidsels, zoals bij het Friese paard voor een Friese Sjees, die met witte touwleidsels worden gemend.

Wat zijn Achenbachleidsels?

Achenbachleidsels zijn gemaakt naar het idee van Benno von Achenbach. Ze moeten van duurzame kwaliteit zijn, prettig in de hand liggen en zorg dragen voor een veilige manier van mennen. Achenbach 2-spanleidsels zijn de enige leidsels die vergespbaar zijn vanaf de bok. De gestelde kleur bruin zal zijn persoonlijke voorkeur zijn geweest.

Aan welke eisen moeten leidsels voldoen?

  • Ze moeten zijn gemaakt van het beste rugleer van het rund.
  • De breedte dient 25 mm te zijn en de totale lengte voor éénpaardsleidsels 4.30 meter. Een éénpaardsleidsel bestaat in principe, zowel het rechter- als het linkerleidsel, uit twee delen. Het voorste deel is 2.10 meter en het achterste 2.30 meter. Van het achterste deel is 10 centimeter bestemd voor het samen stikken van beide leidseldelen. De totale lengte van een leidsel bedraagt dus 4.30 meter (met gesloten bitstoten). Aan het linkerleidsel zit een gesp, waarmee de beide leidselhelften aan elkaar worden gegespt. Aan het linkerleidsel zit een pinkriempje. Bij het aannemen van de leidsels wordt de pink van de linkerhand door het pinkriempje gestoken .Hierdoor heeft men altijd de uiteinden van de leidsels in handen. Zo voorkomt men, tijdens het op en afstappen of het mennen, in de leidseleinden verward te raken.
Pinkriempje bij Achenbachleidsels
  • Voor het tweespan wordt gebruik gemaakt van een tweepaards- of kruisleidsel. Zowel het rechter als linkerleidsel bestaat uit een binnen- en buitenleidsel, die vergespbaar zijn. Het binnenleidsel is 12 centimeter langer dan het buitenleidsel, dat op zijn beurt even lang is als het éénpaardsleidsel. De leidsels moeten vergespbaar zijn, omdat men bij een tweespan te maken kan hebben met paarden die van elkaar verschillen in halslengte, hoofdhouding, breedte en temperament. Zo kan men een paard ten opzichte van het andere 'korter' of 'langer' zetten. In het buitenleidsel zitten 11 gaten op 4 centimeter afstand van elkaar. Het zesde (middelste) gat zit op 2.90 meter van de gesloten bitstoot. Aan het binnenleidsel zit een gesp waarmee het op het buitenleidsel wordt bevestigd. Wanneer paarden in bouw en temperament nauwelijks van elkaar verschillen, dan wordt de gesp altijd in het middelste (zesde) gat geplaatst. Door het naar voren gespen wordt het binnenleidsel langer en door terug gespen wordt het binnenleidsel korter .
  • Om het leidsel mogen geen ringen genaaid zijn om doorglijden te voorkomen, omdat dit een goede leidselvoering in de weg staat.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten