Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

White line disease

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Let op: dit artikel bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren!
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


White line disease of witte lijn ziekte is een ziekte waarbij plots een complete afbraak van de witte lijn of hoornwand optreedt. De naam witte lijn ziekte is verkeerd gekozen omdat de ziekte zich niet beperkt tot de witte lijn maar in alle delen van de buitenste hoornwand voor kan komen. Door deze ziekte kan een paard ernstig kreupel raken. Alleen een rigoreuze behandeling biedt uitkomst. Wanneer behandeling uitblijft, kan de hele hoef aangetast worden waardoor de complete hoornschoen loslaat.

Oorzaak of etiologie

De eigenlijke oorzaak is een combinatie van een agressieve schimmel en een agressieve bacterie die samen verantwoordelijk zijn voor de afbraak.

Ziekteverloop of pathogenese

Zowel de bacterie als de schimmel komen veelvuldig voor in de leefomgeving van het paard. Beiden prefereren een zuurstofarme omgeving en hoewel ze zelfstandig naast elkaar leven, profiteren ze van elkaars aanwezigheid in een symbiotische relatie. De bacteriën vermeerderen zich door middel van celdeling terwijl schimmels sporen vormen die zich makkelijk en snel verspreiden en moeilijk te bestrijden zijn.

Via een gaatje in de witte lijn of door een opening in de hoefwand, zoals een scheurtje of een nagelgat, kunnen de bacteriën en schimmels de hoef binnendringen. Ook een hoefontsteking of hoefzweer kan een oorzaak zijn. Door de ontsteking ontstaat een geschikt klimaat waardoor de schimmel zich er thuis voelt en de bacteriën kunnen via de ontstekingsopening binnendringen.

Eenmaal binnengedrongen voeden de bacteriën en schimmels zich met aanwezige voedingsstoffen zoals ontstekingsvocht en bloedresten en scheiden op hun beurt enzymen en exotoxinen uit die de hoorn en hoefwand aantasten. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die alleen door rigoureus ingrijpen doorbroken kan worden.

Symptomen

Men herkent de aandoening niet makkelijk omdat deze vaak verborgen zit onder de hoornwand. Vaak komt de oorzaak pas aan het licht wanneer een paard ernstig kreupel is en er verder onderzoek gedaan wordt. Soms is een storing in de witte lijn zichtbaar tijdens het verzorgen van de hoeven. Wanneer er dan met een hoevenkrabber of een ander scherp voorwerp losse, korrelige hoornresten weggeschraapt kunnen worden, is er een kans dat de ziekte toegeslagen heeft.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

De beste behandeling van white line disease is een gecombineerde behandeling waarbij eerst de aangetaste plek wordt blootgelegd waarna de omgeving met bacterie- en schimmeldodende stoffen behandeld wordt. Hiervoor is de hulp van een gespecialiseerd hoefsmid en eventueel een veearts noodzakelijk.

Afhankelijk van de mate van aantasting dient soms de gehele wand verwijderd te worden om zo een droog en zuurstofrijk klimaat te creëren. Bacteriën en schimmels hebben immers een voorkeur voor een zuurstofarme, vochtige en donkere omgeving. Na het openmaken wordt de plek behandeld met een schimmel- en bacteriedodend middel, belangrijk hierbij is dat de behandeling lang genoeg volgehouden wordt omdat vooral de schimmelsporen lang kunnen overleven.

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten