Strict Standards: Declaration of SkinBoktBook::initPage() should be compatible with Skin::initPage(OutputPage $out) in /var/www/sites/www.bokt.nl/w/skins/BoktBook/SkinBoktBook.php on line 10
Pollenallergie - Paarden-encyclopedie

Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pollenallergie

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Pollenallergie of ook wel hooikoorts genoemd, is een allergische reactie op pollen. Dit is het stuifmeel van bloemen, bomen, grassen en struiken.


Oorzaak of etiologie

Allergie is een reactie van het lichaam op een bepaalde stof. Wanneer er gevaarlijke stoffen in het lichaam binnen dreigen, maakt het lichaam afweerstoffen aan. Bij een allergie ziet het lichaam een stof (welke geen gevaar vormt) als een gevaarlijke stof en gaat hier afweerstoffen tegen maken. Het lichaam is overgevoelig voor een stof. In dit geval stuifmeel. Deze vorm van allergie wordt ook wel “Rhinitus” genoemd.

Ziekteverloop of pathogenese

De pollenallergie begint vaak in het voorjaar en houdt aan tot het najaar. Het paard heeft slijm aan de neus of begint met hoesten. Sommige paarden gaan met hun hoofd schudden het zogenaamde “Headshaking syndrome”.

Het kan optreden in elk levensjaar van een paard.

Symptomen

Paarden hebben dezelfde symptomen als de menselijke vorm zoals als slijm aan de neus of hoesten. Het kan ook zijn dat het paard gaat schudden (headshaking syndrome). Wrijven met de neus, kortademigheid en dikke ogen behoren ook tot de symptomen.

Diagnose

De dierenarts kan door middel van een bloedproef kijken of het paard een allergie heeft en voor welke pollen het paard allergisch is. Door middel van een pollenkalender kan worden aangegeven wanneer de bloeitijd is en dus welke periode de problemen zullen aanhouden.

Behandeling

Pollenallergie is lastig te behandelen maar een neusnetje wil vaak het ergste tegen gaan. Ook zijn er neussprays op de markt. Pollinosan is een van deze neussprays, in deze neusspray zitten homeopathische bestandsmiddelen. Een ander voorbeeld is Nostrilvet een neusspray poeder, deze poeder legt een beschermende poederlaag met mint in het neusgat. Een ander veel gebruikt middel is Puur pollen dit zijn homeopathische druppels die een verdunning van de pollen bevat, hierdoor leert het lichaam om te gaan met allergische reacties. In ernstige gevallen kan een prednisonkuur helpen. Zorg dat het paard verder gezond is zodat het paard sterk genoeg is om de allergische reactie door te komen.

Preventie

Een pollenallergie is niet te voorkomen en kan elk moment (levensjaar) optreden. Het kan wel helpen om het paard overdag meer binnen te houden en zoveel mogelijk uit de buurt te houden van de allergiebron. De pollen zweven echter door de lucht, dus dit is lastig te voorkomen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten