Strict Standards: Declaration of SkinBoktBook::initPage() should be compatible with Skin::initPage(OutputPage $out) in /var/www/sites/www.bokt.nl/w/skins/BoktBook/SkinBoktBook.php on line 10
Headshaking syndrome - Paarden-encyclopedie

Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Headshaking syndrome

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Headshaking Syndrom zorgt dat paarden schudden met hun hoofd. Dit gebeurt onwillekeurig, het maakt het onmogelijk om een paard of pony te laten ontspannen onder het rijden.


Oorzaak of etiologie

Het Headshaking Syndrome kan verschillende oorzaken hebben. Het meest voorkomend is allergie. De allergie zorgt voor een prikkel in het trigeminale zenuw, deze zenuw zit in het hoofd van het paard. De zenuw brengt gevoelsprikkels door het hoofd. Vaak is dit in het voorjaar het ergst omdat pollenallergie (rhinitus vorm) een grote veroorzaker is van dit syndroom. Onder invloed van UV-licht verergert dit vaak.

Andere veroorzakers van het Headshaking Syndrome zijn verkeerd rijden, slecht passend zadel/hoofdstel, rugpijn, nekproblemen, oorproblemen, gebitsproblemen, en botafwijkingen in het hoofd.

Ziekteverloop of pathogenese

De allergie geeft een prikkel aan de trigeminale zenuw, de zenuw zorgt voor de prikkels in het hoofd. Bij een mens zou dit leiden tot een niesbui, bij paarden tot schudden. Het schijnt dezelfde pijn te geven als mensen hebben met aangezichtspijn, deze wordt door dezelfde zenuw veroorzaakt.

Het schudden wordt meestal erger naarmate het paard harder werkt.

Symptomen

Het paard schudt met het hoofd meestal in verticale richting, maar het kan ook in horizontale richting. Het probleem wordt erger naarmate het paard harder werkt of na langere duur van het rijden. Vaak is het schudden ook aanwezig bij het longeren of bijvoorbeeld in de paddock.

Wanneer het om de pollenallergie gaat zal het schudden vaak beginnen in het voorjaar en eindigen in het najaar.

Diagnose

Wanneer een paard veelvuldig schudt kan er gekeken worden of dit een medische oorzaak heeft.

Een dierenarts kan kijken wat de oorzaak is door middel van onderzoek. Met een allergietest kan de dierenarts exact testen waar het paard allergisch voor is. Een osteopaat kan kijken of er een afwijking aan de nekwervels is wat dit veroorzaakt en of dit weggenomen kan worden.

Behandeling

Een neusnetje

Headshaking is moeilijk te behandelen. Om de allergie voor zonlicht tegen te gaan kan er gebruik worden gemaakt van een kap om de ergste UV-stralen weg te nemen. Ook rijden in de avonduren kan zorgen dat het schudden minder wordt.Veel gebruikt zijn ook de neusnetjes deze kunnen bevestigd worden aan het hoofdstel of halster, dit kan effect hebben wanneer de oorzaak van het headshaken pollenallergie is.

Een andere oplossing kan zijn het geven van medicijnen zoals een neusspray. Pollinosan is een van deze neussprays, in deze neusspray zitten homeopathische bestandsmiddelen. Een ander voorbeeld is Nostrilvet een neusspray poeder, deze poeder legt een beschermende poederlaag met mint in het neusgat. Een ander veel gebruikt middel is Puur pollen dit zijn homeopathische druppels die een verdunning van de pollen bevat, hierdoor leert het lichaam om te gaan met allergische reacties. In ernstige gevallen kan een prednisonkuur helpen. Zorg dat het paard verder gezond is zodat het paard sterk genoeg is om de allergische reactie door te komen. Pijnstillers hebben meestal geen effect. In zeer heftige gevallen kan er een prednisonkuur worden voorgeschreven.

Preventie

Headshaking is moeilijk te voorkomen. Het is van belang dat het paard goed passend tuig draagt en regelmatig wordt nagekeken of er geen tand-,rug- of nekproblemen zijn.

Een allergie kan worden opgebouwd en hoeft niet meteen tot uiting te komen. Aan deze variant is dan ook weinig preventiefs te doen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's en filmpjes van de aandoening en het onderzoek/behandeling

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.