Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Spagaat

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
De spagaat

Het spagaat is een oefening in de vrijheidsdressuur.

Uitvoering

Het paard plaatst zijn voor- en achterbenen veel verder uit elkaar dan in zijn normale houding. Let erop dat de voorbenen onder de schouder blijven staan en de achterbenen achter het lichaam. Het gewicht van het paard wordt iets meer naar de voorhand gebracht en het paard staat in evenwicht. De rug mag hierbij niet te ver doorbuigen. Begin klein en vraag niet te ver door om blessures te voorkomen.

Achtergrond

De spagaat is een oefening waar het paard enorm lenig en soepel van wordt. Door het ver uit elkaar plaatsen van de voor en achterbenen worden de rug-, buik-, bil- en schouderspieren opgerekt en opgebouwd. Hou er rekening mee dat een paard niet in 1 keer al zijn spieren enorm kan oprekken. Met voldoende training worden de spieren vanzelf voldoende opgerekt.

Problemen

Het paard zet de achterhoeven overkoot

Bij het aanleren van de spagaat moet erop gelet worden dat het paard zijn achterhoeven niet overkoot neerzet. De hoeven dienen plat op de grond te blijven staan, zo niet dan ontvangt het paard geen beloning. Probeer de spagaat opnieuw te vragen vanuit een normale houding en vraag niet te ver door zodat de hoeven plat op de grond blijven.

Het paard buigt door in de rug

Als het paard een hele holle rug krijgt tijdens deze oefening dan staan de voor- en achterbenen te ver uit elkaar, of het paard brengt het gewicht niet voldoende over naar de voorhand. Probeer dus opnieuw klein te beginnen en vraag je paard iets meer voorwaarts om zijn gewicht meer boven de voorbenen te krijgen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten