Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bloed

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Bloed is belangrijk voor het via de bloedsomloop transporteren van voedingsstoffen, afvalstoffen en zuurstof door het hele lichaam. Ongeveer 7% van het lichaamsgewicht bestaat uit bloed. Dit betekent dat een gemiddeld paard van ongeveer 600 kilo zo'n 42 liter bloed heeft.

Bloed bestaat uit bloedplasma en bloedcellen. Bloedplasma bestaat voor het grootste deel uit water en verder zijn er allerlei stoffen zoals eiwitten, zouten, voedingsstoffen, hormonen en afvalstoffen in opgelost.

Er zijn 3 soorten bloedcellen:

  • Rode bloedcellen (erytrocyten)
  • Witte bloedcellen (leukocyten)
  • Bloedplaatjes (trombocyten)

Het gehalte aan bloedcellen kan een indicatie zijn van ziekte of gezondheid.

Rode bloedcellen

Ook wel erytrocyten genoemd. Deze cellen zorgen voor de rode kleur van het bloed. Ze bevatten hemoglobine. Hemoglobine kan zuurstof opnemen wanneer het bloed door het longweefsel stroomt en zo de zuurstof door het lichaam transporteren en ergens anders weer afgeven. Zuurstof is belangrijk voor de verbrandingsprocessen in het lichaam. Bloed dat uit de longen komt en door de slagaders naar de weefsels stroomt is helderrood van kleur omdat het nog veel zuurstof bevat. Bloed dat zijn zuurstof heeft afgegeven en door de aders weer terug naar het hart stroomt is donkerrood van kleur en zuurstofarm. Met uitzondering van de longslagader die juist zuurstofarm bloed bevat onderweg naar de longen toe en de longader die juist zuurstofrijk bloed bevat onderweg om via het hart door het lichaam te gaan.

Een rode bloedcel leeft ongeveer 120 dagen en wordt daarna afgebroken in de milt, de lever of het beenmerg.

Witte bloedcellen

Deze bestaan uit:

  • Leukocyten
  • Lymfocyten
  • Monocyten

Leukocyten

Vormen 55-60% van de witte bloedcellen. Deze cellen hebben een belangrijke rol bij de afweer tegen indringers van buitenaf zoals virussen, bacteriën en parasieten. Ziekteverwekkers worden door de leukocyten onschadelijk gemaakt. Ook bij een ontsteking zijn de leukocyten actief.

Lymfocyten

Vormen 35-40% van de witte bloedcellen. Op de wanden van lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, virussen, parasieten zitten eiwit-suikercomplexen (antigenen), de lymfocyten vormen antistoffen (antilichamen) tegen deze antigenen en zorgen zo voor specifieke immuniteit. De lymfocyten zijn ook belangrijk bij vaccinatie.

Monocyten

Vormen 1-5% van de witte bloedcellen. Ruimen de resten van dode cellen op.

Bloedplaatjes

Ook wel trombocyten genoemd. Deze cellen zijn kleiner dan de andere bloedcellen en belangrijk voor de bloedstolling. Bij een verwonding klonteren de bloedplaatjes samen en vormen een prop. Hier omheen wordt een eiwit, genaamd fibrinogeen, afgezet. Dit eiwit vormt een soort spinnenweb van draad waarin bloedcellen worden "gevangen" waardoor een stolsel ontstaat en de wond wordt afgesloten met korst waarna herstel kan plaatsvinden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van bloed nemen, een bloed uitslag of bloedbuisjes

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.