Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Parasiet

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een parasiet is een organisme dat ten koste van een ander organisme leeft.[1] De parasiet kan bijvoorbeeld een worm, teek, bacterie of protozoa zijn. Deze leeft dan in of op het lichaam van de gastheer en veroorzaakt daarbij een negatief effect op die gastheer. De gastheer die in dit geval besproken wordt zal het paard zijn, maar ook andere dieren, planten, insecten en bacteriën kunnen last hebben van parasieten.

Indeling

Je kunt parasieten op verschillende manieren indelen. Bijvoorbeeld in endo- en ectoparasieten. Endoparasieten zijn parasieten die een deel van hun levenscyclus in het dier doorbrengen. In deze groep zitten voornamelijk wormen en protozoa en enkele insecten. Meestal brengen zij een deel van hun leven in de buitenwereld door, worden dan opgenomen in het paard en ontwikkelen zich daar. Vervolgens gaan ze eieren leggen die dan in de buitenwereld terecht komen en weer andere paarden kunnen besmetten, of de volwassen parasieten komen zelf vrij uit het paard en besmetten andere paarden. Ectoparasieten zitten van buiten op het paard. Hieronder vallen insecten zoals vliegen, luizen en horzels, maar ook spinachtigen zoals mijten en teken.

Voor dit artikel gebruiken we een indeling naar klasse van parasieten. Dus alle wormen bij elkaar, alle insecten bij elkaar, enzovoort.

Wormen

Insecten

Spinachtigen

Zowel de mijten als de teken vallen in de categorie van de spinachtigen omdat de volwassen exemplaren 8 poten hebben.

Protozoa

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Zakwoordenboek van de diergeneeskunden, door Peter Klaver, Elsenvier gezondheidszorg, Doetinchem 2006
  • The merck veterinary manual, tenth edition, Merck & Co 2010