Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Strongyloïdes

Uit Bokt

Strongyloïdes westeri wordt ook wel de veulenworm genoemd, want besmettingen waarbij volwassen wormen zich ontwikkelen komen alleen voor bij veulens jonger dan een half jaar. De worm is een langdradige witte/beige worm.

Levenscyclus

De eerste besmetting van het veulen vindt plaats via de moedermelk. Om eieren te kunnen leggen moeten vrouwelijke wormen doorgaans eerst worden bevrucht door een mannelijke soortgenoot. Bij veulenwormen is dat echter niet het geval. In de darm van het veulen komen namelijk alleen vrouwelijke vormen voor die zonder voorafgaande bevruchting tot het leggen van eieren in staat zijn. De wormeieren verlaten het veulen met de mest vanaf 8 dagen na de geboorte. Meer dan 10.000 eieren per gram mest is bepaald geen uitzondering.

De larven die in de buitenwereld uit de eieren komen zijn in staat om actief door de huid van het veulen naar binnen te dringen. Zij dringen door de huid of slijmvliezen van de mond heen. Met het bloed komen zij via de longen en de luchtpijp in de keelholte. De larven worden doorgeslikt en belanden via de maag in de dunne darm. Daar ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen, die met hun kop diep in het darmslijmvlies verankerd liggen.

Bij oudere, immune paarden kapselen de larven in. Bij zogende merries worden ze gereactiveerd en worden de larven met de melk uitgescheiden. Zo raken bijna alle veulens geïnfecteerd. Ook kunnen de larven van deze worm via de huid of slijmvliezen (in mest liggen, of eten) binnenkomen. Ze dringen door de huid, trekken naar de longen, worden opgehoest met wat slijm, weer doorgeslikt en komen zo in de darm van het veulen. Daar ontwikkelen ze verder tot volwassen worm.

Symptomen

De belangrijkste complicatie van een veulenworminfectie zijn longklachten. Dit komt omdat de larven die door de huid het veulen zijn binnen gedrongen altijd eerst door de longen trekken alvorens in de darm terecht te komen. Wanneer larven massaal het longweefsel binnendringen ontstaan weefselbeschadegingen waardoor gemakkelijk een longontsteking kan optreden. Een zware infectie kan ook diarree veroorzaken.

Veulenworminfecties kunnen vooral op stal zeer ernstig zijn. Dit heeft te maken met het feit dat wanneer het veulen in het strooisel ligt de veulenwormlarven gemakkelijk door de huid kunnen binnendringen. De eiproductie van de veulenworm is bijzonder groot en met de vele tienduizenden wormeieren die in de mest van een veulen kunnen voorkomen raakt een box al snel ernstig besmet. Door een verdunningseffect is de kans op infectie in de wei vele malen kleiner.

Als gevolg van deze wormen kan sterfte optreden. De ontwikkelingstijd van deze wormen is iets langer dan een week, zodat een snelle uitbreiding naar andere veulens mogelijk is. Na 4 tot 6 maanden zijn veulens niet meer vatbaar voor een veulenworm-infectie. Omdat een veulenworm een zeer korte ontwikkelingstijd heeft, is het noodzakelijk veulens gedurende de eerste 5 levensmaaden meerdere malen te ontwormen. De eerste keer op de leeftijd van ongeveer 10 dagen behandelen en daarna op de grond van mestonderzoek bepalen of een nieuwe wormkuur nodig is.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van de worm en de eitjes

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.