Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paardenrace

Uit Bokt

Naast de races met Engelse en Arabische volbloed paarden, zijn er nog vele andere paardenraces die over de gehele wereld gehouden worden, en in het verleden gehouden zijn.

Historische races

Romeinse Wedrennen

Een romeins vierspan

In de oudheid werden er al verschillende wagenrennen gehouden, zo waren de wagenrennen in de 6e eeuw voor Christus al erg populair bij de Etrusken. Deze races werden later overgenomen bij door de Romeinen waar ze echt bekend werden bij het volk. De races werden in het begin gehouden bij begrafenissen, trouwerijen of religieuze feesten. De races werden echter steeds populairder en gingen nu ook bij minder speciale gelegenheden plaatsvinden. Dit kwam met name door het feit dat er gewed kon worden op de paarden, waardoor de spanning aanzienlijk werd verhoogd.

Het veld bestond vaak uit een viertal karren of strijdwagens, die zo licht mogelijk waren, maar vaak weinig bescherming boden aan de koetsier. De koets werd vaak door twee (biga) of vier (quadrigae) paarden getrokken. Elke combinatie had een andere kleur. De kleuren waren rood, wit, blauw en groen. Niet iedereen had een vaste kleur zoals tegenwoordig, maar de favorieten in de race droegen wit en rood, de combinaties die minder kans zouden maken om te winnen droegen blauw en groen. Het kon dus zijn dat dezelfde menner de ene keer in rood aan de start kwam en de andere keer in groen.

De wedrennen waren vooral vermaak voor het publiek en werden vaak gecombineerd met gladiatorengevechten. De races werden voor die gelegenheid dan ook verreden in amfitheaters. Maar het was ook een goede training voor de paarden en hun koetsier waarbij ze getest werden op snelheid en wendbaarheid.

Nuvola actions next.png Zie Romeinse wedrennen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Heden

Packhorse race

packhorse race

Bij de packhorse race bestaat een combinatie uit één ruiter en twee paarden. De ruiter rijdt één van de paarden en voert de ander aan de hand mee. Aan het begin van de race krijgt de deelnemer een aantal pakken / zakken die hij zo goed mogelijk op zijn lastpaard ('packhorse') moet laden. In de tassen kunnen ook breekbare dingen zoals eieren zitten. De combinatie moet dan zo snel moelijk een parcours afleggen. Soms zijn er restricties aan de gangen en mag het lastpaard bijvoorbeeld alleen draven. De combinatie die zo snel mogelijk, én met alle goederen nog intact aan de finish komt, wint. De races worden vooral gehouden in Australië, vaak als onderdeel van een groter paardgerelateerd festival of rodeo.

Il Palio

De Palio in Siena

De Palio van Siena is een race tussen de verschillende wijken van de Italiaanse stad Siena in Toscane. Jaarlijks vindt er op het plein in het midden van de stad, het 'Piazza del Campo' een race plaats tussen 10 paarden, die steeds 10 van de 17 wijken van de stad vertegenwoordigen. De Palio stamt uit de middeleeuwen en is ooit begonnen als een stierengevecht. Toen dat verboden was, werd er geraced op ossen en ezels. Vanaf 1650 bestaat de Palio zoals hij in vrijwel onveranderde vorm nu ook nog geraced wordt: met paarden. Twee keer per jaar wordt er een renbaan gecreëerd op het plein in het midden van de stad. Elke wijk krijgt door loting een paard toegewezen en huurt een jockey in die het dier in de race zal rijden (zonder zadel). De paarden die voor de Palio gebruikt worden, mogen geen raspaarden zijn. Ze worden door hun eigenaars 'uitgeleend' voor de palio, in verschillende testrondes worden de beste paarden geselecteerd. De race zelf is kort: drie rondjes om het plein (in total 1070 meter), maar de voorbereidingen en de festiviteiten na de race houden de stad lang in hun greep. Ook andere steden in Italië hebben hun eigen 'Palio', maar de Palio di Siena is verreweg de bekendste.

Op dit moment is het onduidelijk of de Palio paardenrennen blijven voortbestaan. De Italiaanse minister van Toerisme Michela Brambilla vergelijkt de Palio met de Spaanse stierengevechten en wil ze daarom verbieden.

Naadam

Naadam festival in Mongolië.

Tijdens het jaarlijkse Naadam festival in Mongolië worden wedstrijden georganiseerd in 3 sporten: worstelen, handboogschieten en paardenrennen. De races worden gehouden over afstanden variërend van 15 tot 30 km. De jongere paarden rennen minder ver dan de oudere. De paarden worden door kinderen bereden en worden getraind om altijd door te rennen, zelfs als ze hun jockey verliezen.[1]


Bronnen, referenties en/of voetnoten